- -
Naslovnica
-
Hrvatsko knjižničarsko društvo  en English language
-
zaglavlje
-  
- -
Pretraživanje
HKD web
Internet (Google)IFLA EBLIDA NSK UNESCO     
Facebook Facebook Facebook
-
stranica za ispis stranica za ispis obavijesti      česta pitanja      plan stranica      kontakt
kalendar događanja      skupovi      dokumenti      izdanja      linkovi
HKD  //  Obavijesti
Obavijesti


Sazivanje 43. skupštine HKD-a i Prijedlog Dnevnog reda 43. Skupštine  (objavljeno: 20.07.2018)

Glavni odbor HKD-a u skladu, s čl. 28. Statuta Hrvatskoga knjižničarskog društva, na svojoj 12. sjednici, održanoj 20. srpnja 2018.godine donio je

Odluku o sazivanju 43. redovne (izborne) Skupštine HKD-a koja će se održati od 10. do 13. listopada 2018. godine u Opatiji (Hotel Ambasador) i odluku o Prijedlogu Dnevnog reda 43. redovne (izborne) Skupštine

 


Knjižnica - mjesto društvenog i osobnog razvoja  (objavljeno: 17.07.2018)

Mjesto održavanja: Zaprešić – Vršilnica u Novim Dvorima
Vrijeme održavanja: 30.11.2018.
Organizator: Knjižnice grada Zagreba - Gradska knjižnica Ante Kovačića, Zaprešić
Programsko-organizacijski odbor: Marija Bartolić, Maja Jurenić Labus, Janja Severović, Vlasta Šolc, Tatjana Vrdoljak

Tema: Suvremene knjižnice ishodište su niza programa u kojima sudjeluje velik broj korisnika te mjesto podrške osobnom razvoju širokog spektra pojedinaca i skupina. Hobiji, druženje i raznovrsne aktivnosti pomažu ljudima u smanjenu izolacije, depresije i anksioznosti te jačanju samopouzdanja. Stoga želimo predstaviti knjižnične usluge iz aspekta utjecaja na povezivanje korisnika i potencijalnih korisnika u zajednici te doprinosa njihovom društvenom i emocionalnom životu.

Ciljevi: Razmjena znanja, iskustava i ideja knjižničara, psihologa, sociologa i stručnjaka drugih struka o utjecaju knjižničnih službi i usluga na emocionalnu i društvenu dobrobit pojedinaca i skupina te prikaz različitih načina na koje knjižnice mogu doprinjeti poboljšanju ili stvaranju mreže društvenih odnosa u zajednici.

Način rada:
- pozvana izlaganja (do 20 minuta)
- prijavljena izlaganja (do 10 minuta)

Ovaj stručni skup otvoren je za sudjelovanje bez kotizacije. 

Rok za prijavu izlaganja i slanje sažetaka: 15.10.2018.
Rok za prijavu sudjelovanja bez izlaganja: 1.11.2018.

(opširnije)


Objavljene HKD Novosti - broj 78  (objavljeno: 13.07.2018)

Objavljen je 78. broj Novosti HKD-a, pristupiti mu se može putem poveznice.
Ovim putem željeli bismo zahvaliti malobrojnim autorima koji su poslali članke u skladu sa temom broja. Ujedno bismo voljeli zahvaliti našim stalnim autorima koji nas redovito obavještavaju o projektima i događanjima, te onima koji su se po prvi put odlučili uključiti u stvaranje naše zajedničke „arhive“ Društva.
Tema idućeg, 79. broja, bit će „Društvene mreže kao instrument javnog zagovaranja u knjižničarstvu“.  Kao i u svim prethodnim brojevima, pozivamo drage kolegice i kolege da podijele s nama svoja iskustva, probleme i načine njihovog rješavanja.
Rok za predaju tekstova za idući broj HKD Novosti je 20. rujna 2018. godine. Upute autorima dostupne su na poveznici.


Drugi poziv - 9. okrugli stol za školske knjižnice: (Ne)dosegnuti standardi  (objavljeno: 12.07.2018)

Mjesto i vrijeme održavanja: Opatija, Ugostiteljska škola Opatija, Kumičićeva 14, 10. listopada 2018. od 10 do 16 sati

Okrugli stol se održava prvoga dana 43. Skupštine HKD-a. Sudionici su pozvani da nakon okruglog stola sudjeluju na svečanom otvaranju i prvom radnom danu 43. Skupštine HKD-a, 10. listopada od 17 do 20 sati (bez prijave i uplate kotizacije za Skupštinu) u Hotelu "Ambasador" u Opatiji.

Organizator: Hrvatsko knjižničarsko društvo - Komisija za osnovnoškolske knjižnice i Komisija za srednjoškolske knjižnice
Suorganizatori: Ugostiteljska škola Opatija, Knjižničarsko društvo Rijeka

Rok za prijavu je do 30. rujna 2018. godine. - poveznica.

Za sudionike Okruglog stola omogućen je smještaj u Hotelu Ambasador po povoljnijoj cijeni koju plaćaju sudionici 43. Skupštine HKD-a i to isključivo za dan uoči Okruglog stola, 9. listopada. Molimo zainteresirane da u tu svrhu popune prijavnicu za rezervaciju smještaja. Podaci o vremenu prijava i kontakti navedeni su i prijavnici. Oni koji će sudjelovati i na Okruglom stolu i Skupštini popunjavaju istu (jednu) prijavnicu za rezervaciju smještaja s datumom od 9. listopada do datuma zadnjeg noćenja u hotelu, odnosno završetka rada Skupštine.
Prijava smještaja (link s prijavnicom)

(opširnije)


Stručni skup Knjižnica – mjesto društvenog i osobnog razvoja  (objavljeno: 05.07.2018)

Održat će se 30.11.2018. u Zaprešiću u organizaciji Gradske knjižnice Ante Kovačića, Zaprešić
Prvi poziv


Primjena novih tehnologija i metoda rada u radu s djecom i mladima u knjižnicama  (objavljeno: 28.06.2018)

U okviru XVII. Dana Balinta Vujkova – dana hrvatske knjige i riječi bit će održano savjetovanje na temu „Primjena novih tehnologija i metoda rada u radu s djecom i mladima u knjižnicama“.
Savjetovanje će se održati u Subotici u petak, 5. listopada 2018. godine u Gradskoj knjižnici Subotica, Cara Dušana 2.

Poziv
Prijavnica


E-savjetovanje: PRIJEDLOG ZAKONA O KNJIŽNICAMA I KNJIŽNIČNOJ DJELATNOSTI  (objavljeno: 16.06.2018)

Pozivamo vas da se uključite u e-savjetovanje na temu: Zakon o knjižnicama i knjižničnoj djelatnosti. Važno je naglasiti da usvajanje Zakona o knjižnicama i knjižničnoj djelatnosti određuje budući put knjižničarske struke i knjižnica. Svojim komentarima, prijedlozima i konstruktivnim kritikama možemo utjecati na našu zajedničku budućnost i budućnost knjižnica sudjelovanjem u e-savjetovanju. Niže u tekstu su pojašnjenja same procedure e-savjetovanja.

"Savjetovanje s javnošću tijela državne uprave provode preko središnjeg državnog internetskog portala za savjetovanja s javnošću, a druga državna tijela, jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave i pravne osobe s javnim ovlastima preko internetske stranice ili preko središnjeg državnog internetskog portala za savjetovanje s javnošću, objavom nacrta propisa, općeg akta odnosno drugog dokumenta, s obrazloženjem razloga i ciljeva koji se žele postići donošenjem propisa, akta ili drugog dokumenta te pozivom javnosti da dostavi svoje prijedloge i mišljenja." Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o pravu na pristup informacijama (NN 85/2015).

Zakon o pravu na pristup informacijama, to jest njegove Izmjene i dopune iz srpnja 2015, predviđa da su tijela državne uprave nadležna za izradu nacrta zakona i podzakonskih akata dužna objaviti na središnjem državnom internetskom portalu za savjetovanja s javnošću nacrt propisa, općeg akta odnosno drugog dokumenta o kojem se provodi javno savjetovanje sa zainteresiranom javnošću, u pravilu u trajanju od 30 dana, uz objavu razloga za donošenje, i ciljeva koji se žele postići savjetovanjem. Također, nakon provedenog savjetovanja, tijela državne uprave dužna su o prihvaćenim i neprihvaćenim primjedbama i prijedlozima obavijestiti zainteresiranu javnost putem središnjeg državnog internetskog portala za savjetovanja s javnošću na kojem trebaju objaviti izvješće o provedenom savjetovanju sa zainteresiranom javnošću koje dostavljaju Vladi Republike Hrvatske.


Prvi poziv - 9. okrugli stol za školske knjižnice  (objavljeno: 12.06.2018)

Mjesto i vrijeme održavanja: Opatija, Ugostiteljska škola Opatija, Kumičićeva 14, 10. listopada 2018. od 10.00 do 16.00 sati

Okrugli stol se održava prvoga dana 43. Skupštine HKD, Hotel "Ambasador", Opatija 10.10. - 13.10.2018., uoči početka rada Skupštine.

Organizator: Hrvatsko knjižničarsko društvo - Komisija za osnovnoškolske knjižnice i Komisija za srednjoškolske knjižnice
Suorganizatori: Ugostiteljska škola Opatija, Knjižničarsko društvo Rijeka

Programski odbor: Zorka Renić, Draženka Stančić, Alka Stropnik, Madlen Zubović i Gordana Šutej

Organizacijski odbor: Mira Matan, Ljiljana Črnjar i Korina Udina

Tema okruglog stola: (Ne)dosegnuti standardi

(opširnije)


Global Vision diskusija  (objavljeno: 08.06.2018)

Global Vision diskusija održat će se 11. lipnja 2018. od 11 do 14 sati na Odjelu za djecu i mladež Gradske knjižnice u Zagrebu. U diskusiji će sudjelovati 20-tak knjižničara iz knjižnica različitih vrsta.
#IFLAGlobalVision
Više o IFLA Global Vision na: https://goo.gl/mkdjxe
Global Vision Report Summary: https://goo.gl/Eqwd1M
 


4. nacionalna akcija Pokrenimo zelene knjižnice  (objavljeno: 03.06.2018)

Radna grupa za zelene knjižnice Hrvatskog knjižničarskog društva poziva sve knjižnice i knjižničarska društva da se četvrtu godinu zaredom uključe u veliku zajedničku akciju “Pokrenimo zelene knjižnice”.
(opširnije)


<< prethodna stranica | 21-30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41-50 | 51-60 | 61-70 | sljedeća stranica >>
- -
- - -
- -
  pravne napomene  |   uredništvo  |   webmaster  |   autorsko pravo © HKD, 2002
- -
- - -
- w3c_wai w3c_css w3c_html -