- -
Naslovnica
-
Hrvatsko knjižničarsko društvo  en English language
-
zaglavlje
-  
- -
Pretraživanje
HKD web
Internet (Google)IFLA EBLIDA NSK UNESCO     
Facebook Facebook Facebook
-
stranica za ispis stranica za ispis obavijesti      česta pitanja      plan stranica      kontakt
kalendar događanja      skupovi      dokumenti      izdanja      linkovi
HKD  //  Obavijesti
Obavijesti


Javni poziv za predlaganje kandidata za predsjednika Hrvatskoga knjižničarskog društva  (objavljeno: 02.04.2018)

Povjerenstvo za predlaganje kandidata za predsjednika Hrvatskoga knjižničarskog društva, u sastavu: Romana Horvat, Miroslav Katić, Nada Topić, Marija Čačić i Mladen Masar te stručna tajnica HKD-a Marija Šimunović (po funkciji), objavljuje Javni poziv za predlaganje kandidata za predsjednika Hrvatskoga knjižničarskog društva

Rok za dostavu prijedloga kandidata za predsjednika Hrvatskoga knjižničarskog društva je 30. lipnja 2018. godine.

(opširnije)

2. okrugli stol Uloga stručnog knjižničarskog društva danas : zagovaranje načela Europske unije  (objavljeno: 27.03.2018)

Mjesto održavanja: Zagreb, Kuća Europe, Ulica A. Cesarca 6-8
Vrijeme održavanja: Četvrtak, 19. travnja 2018. godine od 09:00 do 16:00 sati

 Okrugli stol Uloga stručnog knjižničarskog društva danas predviđa teme vezane uz ulogu i razvoj knjižničarskog društva u skladu s izazovima vremena te će se potaknuti razmjena iskustava dobre prakse i aktivnosti knjižničarskih društava u regiji. Središnja tema biti će posvećena novim informacijskim stručnjacima, bibliotekarima, njihovim interesnim područjima, a s ciljem poticanja međugeneracijskog povezivanja i njihovog uključivanja u rad stručnih društava, te će se istaknuti uloga stručnih društava u njihovim karijerama. Predviđena je i panel rasprava kojom će se propitati dvojna uloga: voditelj knjižnice i član društva.

Predviđeno je sudjelovanje petnaestak pozvanih izlaganja, od čega četvero iz inozemstva, a očekuje se stotinu sudionika knjižničara svih vrsta knjižnica te predstavnika knjižničarskih društava iz RH i susjednih zemalja.

 Za sudjelovanje na skupu nije predviđena kotizacija, ali radi ograničenog broja mjesta u dvorani molimo da se prijavite do 10. travanja 2018.

Prijave na poveznici. Program skupa - poveznica.

Potpora: Ministarstvo kulture RH, Grad Zagreb – Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport i Kuća Europe – Predstavništvo Europske komisije i Informacijskoga ureda Europskoga parlamenta u RH.

Članovi Programskog odbora: Blaženka Peradenić-Kotur, Sanja Vukasović Rogač, Danka Hajsig, Iva Grisogono, Marija Šimunović, Kristina Kalanj i Inja Cahun.

 


Alemka Belan-Simić (1953. – 2018.) – In memoriam  (objavljeno: 23.03.2018)

Dana 21. ožujka 2018. napustila nas je naša draga kolegica Alemka Belan-Simić, dugogodišnja članica Hrvatskog knjižničarskog društva, predsjednica Društva u dva mandata, dobitnica Kukuljevićeve povelje, istaknuta stručnjakinja, draga i dobra kolegica. Alemka je ostavila poseban pečat u hrvatskom knjižničarstvu, ne samo zbog visoko postavljenih profesionalnih standarda po kojima je radila i kojima je težila, već iznad svega zbog ljudskih i moralnih kvaliteta, etičnosti i predanosti prema poslu i kolegama. Svojim ukupnim stručnim radom nastojala je unaprijediti knjižničarstvo, zalagala se za slobodan pristup informacijama, javno je zagovarala vrijednosti knjižničarske profesije i promovirala važnost knjižnica za razvoj modernog demokratskog društva. 
Alemka Belan-Simić, knjižničarska savjetnica, diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 1978. godine, a dvogodišnji dodiplomski studij knjižničarstava završila je 1990. Od 1979. bila je zaposlena u Knjižnicama grada Zagreba gdje je obavljala najsloženije stručne poslove: u Knjižnici August Cesarec kao knjižničarka-informatorica i klasifikatorica, u Knjižnici Božidar Adžija kao informatorica i suradnica na predmetnoj obradi članaka iz časopisa, a dugi niz godina radila je u Matičnoj službi kao voditeljica Zbirke BDI. Dobitnica je dvaju priznanja Knjižnica grada Zagreba. Alemka Belan-Simić dala je izuzetan doprinos radu Hrvatskog knjižničarskog društva. Bila je članica više stručnih tijela HKD-a, predsjednica Komisije za javno zagovaranje i Komisije za slobodan pristup informacijama (2000. do 2002.), članica uredništva Novosti HKD-a i uredništva Vjesnika bibliotekara Hrvatske (1996.-2004.) i članica Povjerenstva za izradu Statuta Društva. Društvo je vodila od 2002. do 2004. te od 2004. do 2006. U stalnim nastojanjima da unaprijedi status struke Alemka Belan-Simić radila je u više radnih skupina za izradu pravnih propisa, a kao članica Povjerenstva Ministarstva kulture dala je poseban stručni doprinos u izradi Nacrta prijedloga Zakona o knjižnicama i knjižničarstvu. Napisala je veliki broj stručnih radova, članaka, referata, bibliografija i bila je suradnica Leksikografskog zavoda „Miroslav Krleža“. Izlagala je na stručnim skupovima u zemlji i inozemstvu, predavala je u Centru za stalno stručno usavršavanje i učila mnoge kolegice i kolege kako zagovarati knjižnice i raditi u službi javnog dobra. Poštovala je tradiciju, rado je prihvaćala suvremena kretanja u knjižničarstvu, a u svom radu uživala je veliko povjerenje cijele knjižničarske zajednice.

Ispraćaj drage kolegice bit će u ponedjeljak, 26. ožujka u 11:40 na zagrebačkom groblju Mirogoj.

Hrvatsko knjižničarsko društvo


Vjesnik bibliotekara Hrvatske  (objavljeno: 20.03.2018)

 Na mrežnim stranicama Vjesnika bibliotekara Hrvatske dostupna je online inačica god. 60 Br. 4 (2017).


4. okrugli stol Komisije za statistiku i pokazatelje uspješnosti u knjižnicama Hrvatskog knjižničarskog društva „Vrednovanje knjižnica: razvoj poslovanja utemeljenog na dokazima“  (objavljeno: 19.03.2018)

Mjesto održavanja: Zagreb, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, seminarska dvorana na
polukatu

Datum i vrijeme održavanja: petak, 25. svibnja 2018., 9:30-15:00 sati.

Organizatori: Hrvatsko knjižničarsko društvo, Komisija za statistiku i pokazatelje uspješnosti u knjižnicama i Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu

Programski i organizacijski odbor: Aleksandra Pikić, Goranka Mitrović, Kristina Krpan i Evgenia Arh

Teme:

 • Sustavi za prikupljanje knjižnične statistike i vrednovanje poslovanja knjižnica putem pokazatelja uspješnosti
 • Kvaliteta knjižnične/ih usluge/a i zadovoljstvo korisnika
 • Vrednovanje znanstvene produktivnosti

Ciljane skupine

 • knjižničari svih vrsta knjižnica
 • predstavnici Državnog zavoda za statistiku

Ovaj okrugli stol otvoren je za sudjelovanje bez kotizacije, a svi zainteresirani mogu se prijaviti do 21. svibnja 2018. putem mrežnog obrasca.
(opširnije)


Prva obavijest o 9. interdisciplinarnom, međunarodnom okruglom stolu o zavičajnosti u literaturi za djecu i mlade i poziv na sudjelovanje  (objavljeno: 13.03.2018)

Mjesto održavanja: Split, Gradska knjižnica Marka Marulića Split, multimedijalna dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Vrijeme održavanja: petak, 11. svibnja 2018., od 8.30 do 15.00
Organizator: Gradska knjižnica Marka Marulića Split, Odjel za djecu i mlade
Tema okruglog stola: „Zavičajnost bez granica: u potrazi za prijevodom“
Financijska potpora: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske
Ilustracija: Dona Tomić
Odjel za djecu i mlade Gradske knjižnice Marka Marulića Split organizira deveti interdisciplinarni, međunarodni okrugli stol o zavičajnosti u literaturi za djecu i mlade pod nazivom „Zavičajnost bez granica: u potrazi za prijevodom“ koji će se održati u petak, 11. svibnja 2018. godine, od 8.30 do 15 sati, u velikoj multimedijalnoj dvorani Središnje knjižnice Gradske knjižnice Marka Marulića u Splitu, Slobode 2.

Rok za prijavu sudjelovanja s izlaganjem: 7. travnja 2018.
Rok za prijavu sudjelovanja bez izlaganja: 7. svibnja 2018.

Kotizacije nema.

Ispunite obrazac prijave.

(opširnije)


Baj(kaj)mo i pri(ča)jmo s ma(što)m - Dan bajki i priča  (objavljeno: 03.03.2018)

Datum održavanja: 24.03.2018.

Mjesto održavanja: Srednja škola Krapina i Gradska knjižnica Krapina (Šetalište Hrvatskoga narodnog preporoda 6 i 13)

Organizatori: Hrvatsko knjižničarsko društvo, Knjižničarsko društvo Krapinsko-zagorske županije, Srednja škola Krapina i Gradska knjižnica Krapina

Cilj Dana bajki je pobuditi interes za pripovijedanjem bajki priča i legendi sa sloganom: Pričanjem do čitanja. Namjera organizatora je potaknuti što više odgajatelja učitelja i knjižničara da počnu pripovijedati djeci kako bi ih privukli u knjižnice i sprijateljili s knjigom. Radi se o cjelodnevnom događanju koje počinje pričanjem bajki i priča za djecu, nastavlja se stručnim skupom s predavanjima i radionicama, a završava pričanjem bajki i priča za sudionike skupa i građanstvo. Ovo je prvi Dan bajke, a nadamo se da ćemo se s bajkom družiti i narednih godina. Zato baj(kaj)mo i pri(ča)jmo s ma(što)m!

Rok prijave: 22. 03. do 14 sati

(opširnije)


Stručni skup Knjižnice u procjepu 4  (objavljeno: 02.03.2018)

Mjesto održavanja: Sisak, Hotel Panonija 17.05.2018 - 18.05.2018
Organizator: Knjižničarsko društvo Sisačko-moslavačke županije, Komisija za katalogizaciju Hrvatskoga knjižničarskog društva

Tema skupa: A što sa sitnim tiskom i sivom literaturom?

Knjižničari koji se bave stručnom obradom knjižnične građe suočavaju se s brojnim problemima obrade građe sitnog tiska, sive literature, ocjenskih radova, rukopisa, plaketa, kalendara, razglednica, postera, elektroničkog sitnog tiska i sl., a čija obrada nije obuhvaćena ISDB-om. Stručnim skupom želimo, kroz prijavljena izlaganja, primjere dobre prakse i kroz konstruktivnu raspravu i razmjenu iskustava razmotriti na koji način pojedine knjižnice i knjižničari rješavaju probleme obrade ove vrste građe. Uvodni dio skupa Ususret nacionalnom pravilniku za katalogizaciju bit će posvećen projektu Izrada, objavljivanje i održavanje nacionalnog pravilnika za katalogizaciju. Projekt u cjelini, te posebno dosadašnji rad i pojedina poglavlja Pravilnika za katalogizaciju građe u arhivima, knjižnicama i muzejima, predstavit će urednica Pravilnika Ana Vukadin.

Programski odbor: Ana Barbarić, Vesna Hodak, Diana Polanski, Vesna Ivanković, Nataša Bujas, Dubravka Šurlan, Jasminka Jagačić Borić, Vikica Semenski, Ante Mrgan

Program događanja

Prijave:

Rok za prijavu sudjelovanja s izlaganjem: 15. travnja 2018.
Rok za prijavu sudjelovanja bez izlaganja: 10. svibnja 2018.
Zainteresirani za izlaganje trebaju putem prijavnice poslati sažetke do 15. travnja. 2018. godine
Na sljedećoj poveznici ispunite željenu prijavnicu: Prijavnica sa ili bez izlaganja

(opširnije)


Osmi festival hrvatskih digitalizacijskih projekata  (objavljeno: 01.03.2018)

Osmi festival hrvatskih digitalizacijskih projekata održat će se u

Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu 3. i 4. svibnja 2018. godine.

U središtu osmoga Festivala bit će teme povezane s kreativnim korištenjem digitalne kulturne baštine, digitalnim kulturnim proizvodima te pametnim knjižnicama.

Teme:

 • Digitalni kulturni proizvodi
 • Kreativne industrije i korištenje digitalne kulturne baštine
 • Pametne knjižnice
 • Suradnički projekti
 • Metapodaci
 • Digitalizacija specifičnih vrsta građe
 • Predstavljanje provedenog projekta digitalizacije ili novog digitalnog proizvoda.

Prijave izlaganja

Izlaganja se prijavljuju preko mrežne stranice Festivala.
Potrebno je naznačiti vrstu prijave: izlaganje ili izlaganje na posteru.
Rok je za prijavu izlaganja do 25. ožujka 2018. godine.
Autori će o prihvaćanju izlaganja biti obaviješteni do 30. ožujka 2018. godine.

Više pojedinosti o Osmome festivalu hrvatskih digitalizacijskih projekata.


Treći poziv na skup " Suradnja dječjih knjižnica i festivala knjiga"  (objavljeno: 27.02.2018)

Mjesto održavanja: Zagreb, Knjižnica Medveščak, Zvonimirova 17, 23.3.2018.
Organizatori: Komisija za knjižnične usluge za djecu i mladež i Knjižnice grada Zagreba - Knjižnica
Medveščak
Programski i organizacijski odbor: Alica Kolarić, Alka Stropnik, Iva Ciceran, Ivana Martinović, Jagoda Ille, Nataša Bujas
Program
Stručni skup “Suradnja dječjih knjižnica i festivala knjiga” bavit će se teorijskim i praktičnim aspektima poticanja čitanja i promicanja knjige i čitanja među djecom i mladima kroz suradnju i partnerstvo sa samim autorima, s posebnim naglaskom na manifestacije kao što su festivali knjiga. Za uspješno osmišljavanje modela razvoja, poboljšanja i unaprjeđenja različitih aspekata čitalačke pismenosti u dječjim knjižnicama važni su suradnja i partnerstvo. Knjižnice suradnju s festivalima knjiga prepoznaju kao potencijal za ostvarenje svojih ciljeva, među ostalim, povezivanje knjige i mladog čitatelja. Festivali knjiga susretišta su knjiga „uživo“, autora, ilustratora, prevoditelja, nakladnika i brojnih drugih sudionika u lancu nastanka knjiga te čitatelja. Program će biti sastavljen od uvodnih izlaganja, razmjene dobre prakse i rasprave. U prostoru Knjižnice Medveščak bit će postavljena prigodna izložba na temu stručnog skupa uz popratni edukativni materijal za knjižničare.
Rok za prijavu nazočnosti bez izlaganja je do 16. ožujka 2018. godine putem e-formulara.


<< prethodna stranica | 31-40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51-60 | 61-70 | 71-80 | sljedeća stranica >>
- -
- - -
- -
  pravne napomene  |   uredništvo  |   webmaster  |   autorsko pravo © HKD, 2002
- -
- - -
- w3c_wai w3c_css w3c_html -