- -
Naslovnica
-
Hrvatsko knjižničarsko društvo  en English language
-
zaglavlje
-  
- -
Pretraživanje
HKD web
Internet (Google)IFLA EBLIDA NSK UNESCO     
Facebook Facebook Facebook
-
stranica za ispis stranica za ispis obavijesti      česta pitanja      plan stranica      kontakt
kalendar događanja      skupovi      dokumenti      izdanja      linkovi
HKD  //  Obavijesti
Obavijesti


PRIOPĆENJE ZA JAVNOST  (objavljeno: 19.02.2018)

Vezano uz medijske istupe saborskog zastupnika Hrvoja Zekanovića, usmjerene protiv Hrvatskoga knjižničarskog društva (HKD), ovim putem obraćamo se javnosti zbog zaštite dostojanstva, digniteta i ugleda HKD-a.

HKD je neprofitna strukovna udruga koja kontinuirano i vrlo uspješno djeluje od 1940. godine i tijekom cijelog tog razdoblja HKD je djelovao kao nepristran entitet čiji članovi nisu podlijegali političkim ili medijskim pritiscima.

Dugogodišnji rad HKD-a usredotočen je isključivo na razvoj struke u skladu sa svjetskim trendovima, uz uvažavanje lokalnih prilika te HKD tijekom svih godina postojanja nikada nije zauzimao političke ili svjetonazorske stavove jer to nije svrha njegova postojanja i kosi se sa temeljnim dokumentom HKD-a, Statutom.

Članovi HKD-a stručnjaci su i znanstvenici iz područja knjižničarstva i informacijskih i komunikacijskih znanosti, koji u HKD-u djeluju kroz regionalna knjižničarska društva te stručna tijela, pri tome poštujući temeljna načela struke i Etički kodeks koji počivaju na pravu pristupa informacijama svima, otvorenosti za sve pripadnike zajednica u kojima djeluju, bez obzira na političku, vjersku, nacionalnu ili seksualnu pripadnost i razvoju usluga za sve građanke i građane Republike Hrvatske. Članovi HKD-a u svom se stručnom i znanstvenom, svakodnevnom radu ne vode dnevnopolitičkim pitanjima i osobnim svjetonazorskim stavovima što je jedno od naših najvrjednijih obilježja.

(opširnije)

Migranti u knjižnici / Migrate to library – tečaj za knjižničare o integracijskim teorijama i praksama  (objavljeno: 14.02.2018)

Gradska knjižnica Ivan Vidali Korčula u sklopu međunarodnog projekta Migranti u knjižnici / Migrate to library organizira tečaj za knjižničare o integracijskim teorijama i praksama.
Vrijeme održavanja:
10. travnja 2018 - od 9:00 do 16:00
11. travnja 2018. – od 9:00 do 12:00
Mjesto održavanja: Dvorana u kupoli Gradske knjižnice Zagreb (Starčevićev trg 6)

Kotizacija se ne plaća, a prijaviti se možete do 6. travnja na poveznici. Broj mjesta je ograničen!

(opširnije)

Vjesnik bibliotekara Hrvatske  (objavljeno: 09.02.2018)

Objavljen je novi sveščić Vjesnika bibliotekara Hrvatske - god. 60, br. 4(2017) - tiskana inačica. Broj 2-3 je dostupan na mrežnom mjestu časopisa.


Stručni skup „Od Ilirskog čitanja društva do knjižnice 21. stoljeća“  (objavljeno: 24.01.2018)

Gradska knjižnica „Ivan Goran Kovačić“ 1. ožujka 2018. godine proslavit će 180. obljetnicu djelovanja. Tim povodom organizirat se stručni skup pod nazivom „Od Ilirskog čitanja društva do knjižnice 21. stoljeća“.
Od Ilirskog čitanja društva, osnovanog 1. ožujka 1838. do današnjih dana, Knjižnica djeluje kao baštinska ustanova, suvremena ustanova u kulturi, najstarija u gradu Karlovcu. Opće je prepoznata kao kulturno, obrazovno i informacijsko središte zajednice, kao i mjesto promicanja multikulturalnosti. Knjižnica danas umrežuje čitanje, informiranje, nove tehnologije, stvaralaštvo i konzumiranje najrazličitijih oblika kulturno-kreativnih proizvoda. Upravo danas, u vrijeme globalizacije, potrebno je istaknuti ono što je osobito i po čemu je neka sredina prepoznatljiva i posebna. O toj promjeni i činu predstavljanja povijesne i kulturne baštine u suvremenom društvu kroz nove medije govorit će se na predavanjima na Stručnom skupu “Od Ilirskog čitanja društva do knjižnice 21. stoljeća”. Kroz primjere dobre prakse knjižnice će predstaviti ulogu i značaj u zajednici, kroz suvremene načine rada i nove medije, čime se čuva i obogaćuje identitet lokalne zajednice, osvješćuje pripadnost jednoj kulturnoj, povijesnoj i geografskoj sredini.

Mjesto i vrijeme odražavanja: Gradska knjižnica "Ivan Goran Kovačić" Karlovac, 1. ožujka 2018. Stručni skup održava se uz financijsku potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Grada Karlovca.

Prijave: Rok za prijavu sudjelovanja – ponedjeljak, 26. 2. 2018. godine. Molimo Vas da ispunjenu prijavnicu pošaljete na mail: maticna@gkka.hr

 Više informacija o skupu na poveznici.

(opširnije)


Drugi poziv na skup "Suradnja dječjih knjižnica i festivala knjiga"  (objavljeno: 23.01.2018)

Hrvatsko knjižničarsko društvo - Komisija za knjižnične usluge za djecu i mladež i Knjižnice grada Zagreba - Knjižnica Medveščak organiziraju stručni skup "Suradnja dječjih knjižnica i festivala knjiga" koji će se održati 23. ožujka 2018. u Zagrebu u Knjižnici Medveščak, Zvonimirova 17.

Stručni skup „Suradnja dječjih knjižnica i festivala knjiga“ bavit će se teorijskim i praktičnim aspektima poticanja čitanja i promicanja knjige i čitanja među djecom i mladima kroz suradnju i partnerstvo sa samim autorima, s posebnim naglaskom na manifestacije kao što su festivali knjiga.
Uvodna izlaganja su sljedeća:
• Dr. sc. Anita Peti-Stantić, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu: Knjige u samoći, knjige među ljudima
• Seid Serdarević, urednik nakladničke kuće Fraktura, inicijator i direktor Svjetskog festivala knjige: Suvremena književnost i čitanje kod mladih: primjer književnih matineja
• Jasminka Petrović, Festival „Krokodokodil“, Beograd i Milica Matijević, Biblioteka „Dimitrije Tucović“, Lazarevac: Festivali dječje knjige u Srbiji

(opširnije)


Objavljene HKD Novosti - broj 76  (objavljeno: 23.01.2018)

Objavljen je 76. broj Novosti HKD-a, pristupiti mu se može putem poveznice.
Tema sljedećeg, 77. broja, bit će „Školska knjižnica u 21 stoljeću“.
Razvoj hrvatskog obrazovanja, znanosti i kulture te povezivanje s Europom i svijetom je nezamislivo bez korištenja knjižnica, posebno školskih knjižnica. Školska knjižnica je mjesto gdje učenici stječu vještine za samostalno učenje, razvijaju maštu i osposobljavaju se za život odgovornih građana. Škola knjižnica nudi knjige i ostalu građu koja svim članovima omogućuje razviti kritičko mišljenje i pomaže im da postanu stvarni korisnici obavijesti, u svim oblicima i putem svih medija. Svojim odgojno – obrazovnim i kulturnim zbivanjima stvara partnerski odnos učenika, nastavnika i knjižničara te utječe na razvoj učenikove samostalnosti, samopouzdanja i ostvarenje individualnog maksimuma.
U prethodnim brojevima Novosti puno smo govorili o narodnim knjižnicama, o novoj ulozi knjižnice kao trećeg prostora i mjesta gdje određene kategorije korisnika provode sve više vremena. Voljeli bismo vidjeti kako kolegice iz školskih knjižnica planiraju i organiziraju događanja za svoje mlade i kreativne korisnike. Sigurni smo da je rad u takvoj knjižnici zahtjevan ali i vrlo interesantan.
Drage kolegice i kolege, povremeno dobivamo vaše materijale ali ovaj broj smo odlučili posvetiti školskim knjižnicama. Podijelite s nama vaša iskustva, probleme i načine njihovog rješavanja.
Rok za predaju tekstova za sljedeći, 77. broj HKD Novosti je 17. ožujak 2018. godine. Upute autorima dostupne su na poveznici.


Zaklada Dr. Ljerka Markić Čučuković  (objavljeno: 09.01.2018)

 Zaklada Dr. Ljerka Markić Čučuković koja djeluje pri Katedri za bibliotekarstvo Odsjeka za informacijske i komunikacijske znanosti Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i ove godine nagrađuje najbolje studente diplomskog studija informacijskih znanosti smjera bibliotekarstvo. Za izniman uspjeh na studiju i aktivno sudjelovanje u pojedinim projektima Odsjeka ove su godine nagrađene studentice

Lorena Čačković i Sara Semenski.

Studenticama će nagrada za akad. godinu 2016./17. biti uručena u ponedjeljak, 15. siječnja 2018. u 12 sati u Vijećnici Filozofskoga fakulteta u Zagrebu.


Prvi poziv - Stručni skup „Suradnja dječjih knjižnica i festivala knjiga“  (objavljeno: 04.01.2018)

Stručni skup „Suradnja dječjih knjižnica i festivala knjiga“ održat će se 23. ožujka 2018. godine u Zagrebu u Knjižnica Medveščak, Zvonimirova 17. Organizatori skupa su Hrvatsko knjižničarsko društvo - Komisija za knjižnične usluge za djecu i mladež i Knjižnice grada Zagreba - Knjižnica Medveščak.

Skup će se bavit teorijskim i praktičnim aspektima poticanja čitanja i promicanja knjige i čitanja među djecom i mladima kroz suradnju i partnerstvo sa samim autorima, s posebnim naglaskom na manifestacije kao što su festivali knjiga.

Rok za prijavu sudjelovanja s izlaganjem e-formularom je do 9. veljače 2018. godine.

Rok za prijavu sudjelovanja bez izlaganja e-formularom je do 16. ožujka 2018. godine

(Opširnije)


Čestit Božić i sretnu i uspješnu 2018. godinu!  (objavljeno: 22.12.2017)

 

Hrvatsko knjižničarsko društvo želi Vam

čestit Božić i sretnu i uspješnu 2018. godinu!


Stručni skup „Nakladništvo u baštinskim ustanovama kao prilog njegovanju zavičajnosti“  (objavljeno: 15.12.2017)

Vrijeme i mjesto održavanja: Gradska knjižnica „Juraj Šižgorić“ Šibenik, Poljana 6, 22000 Šibenik, 24. – 25. 5. 2018.

Organizator: Gradska knjižnica „Juraj Šižgorić“ Šibenik i Knjižničarsko društvo Šibenik

Programski i organizacijski odbor: Vilijam Lakić, Karmen Krnčević, Melinda Grubišić Reiter, Marina Šimić i Antonija Miše

Tema: Skup je posvećen Milivoju Zeniću (1953. – 2011.), koji je pokrenuo izdavaštvo Gradske knjižnice „Juraj Šižgorić“ Šibenik. Skup tematizira izdavaštvo koje obuhvaća bogatu kulturnu i književnu djelatnost niza znamenitih ljudi koji su svojim djelima obogatili baštinu, a također je poticaj suvremenom književnom stvaralaštvu. Baštinske ustanove potiču održavanje znanstvenih i drugih skupova, kojih se zbornici objavljuju kroz njihovo izdavaštvo.

Prijave
Rok za prijavu sudjelovanja s izlaganjem: 30. travnja 2018.*
Rok za prijavu sudjelovanja bez izlaganja: 15. svibnja 2018.*
Zainteresirani za izlaganje trebaju poslati sažetke do 31. ožujka 2018. godine na e-adresu kkrncevic@knjiznica-sibenik.hr.
Prijave sažetaka primaju se samo u elektroničkome obliku.

Kotizacija: 150,00 kn (uključuje radne materijale, osvježenja tijekom pauza i zajedničku večeru)

(opširnije)
 


<< prethodna stranica | 31-40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51-60 | 61-70 | 71-80 | sljedeća stranica >>
- -
- - -
- -
  pravne napomene  |   uredništvo  |   webmaster  |   autorsko pravo © HKD, 2002
- -
- - -
- w3c_wai w3c_css w3c_html -