- -
Naslovnica
-
Hrvatsko knjižničarsko društvo  en English language
-
zaglavlje
-  
- -
Pretraživanje
HKD web
Internet (Google)IFLA EBLIDA NSK UNESCO     
Facebook Facebook Facebook
-
stranica za ispis stranica za ispis obavijesti      česta pitanja      plan stranica      kontakt
kalendar događanja      skupovi      dokumenti      izdanja      linkovi
HKD  //  Obavijesti
Obavijesti


Natječaj za prijavu kandidata na izvanredni dvogodišnji diplomski studij Informacijske znanosti u akad. god. 2015./2016.  (objavljeno: 02.10.2015)

 Odjel za informacijske znanosti Sveučilišta u Zadru objavio je Natječaj za prijavu kandidata na izvanredni dvogodišnji diplomski studij Informacijske znanosti u akad. god. 2015./2016.

Natječaj za 2. upisni krug otvoren je do 5. listopada 2015.

O uvjetima upisa, razredbenom postupku i literaturi za pripremu ispita pročitajte više na mrežnim stranicama Odjela za informacijske znanosti.

Za više informacija pogledajte sljedeće poveznicu.


Okrugli stol Strategija razvoja središnjih knjižnica nacionalnih manjina unutar mreže narodnih knjižnica prema prihvaćenom modelu  (objavljeno: 02.10.2015)

 Mjesto održavanja: Zagreb, Knjižnice grada Zagreba, Multimedijalna dvorana

Vrijeme održavanja: 04. prosinac 2015. godine od 9:00 do 17:00 sati

Organizator: Hrvatsko knjižničarsko društvo, Sekcija za narodne knjižnice, Radna grupa za manjinske knjižnice; u partnerstvu sa Odsjekom za informacijske i komunikacijske znanosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu

Sadržaj Okruglog stola:

Pravo na služenje svojim jezikom i pismom, jednako kao i pravo na razvoj i očuvanje identiteta vlastite kulture, pripadnici nacionalnih manjina ostvaruju kroz djelovanje različitih ustanova i organizacija, među kojima knjižnice zauzimaju važno mjesto. Odlukom Vlade Republike Hrvatske iz travnja 2000.g., programi središnjih knjižnica nacionalnih manjina u djelokrugu su Ministarstva kulture, a uključuju nabavu građe na jezicima manjina, osiguravanje korištenja knjižne i neknjižne građe, tribine i predavanja, izložbe, kao i međuknjižničnu posudbu, s obzirom na to da je riječ o središnjim knjižnicama, koje trebaju na djelotvoran način osiguravati knjižnične usluge pripadnicima manjina i izvan sjedišta središnje knjižnice. Model središnjih knjižnica nacionalnih manjina za Hrvatsku je optimalan, a dobio je i priznanje stručnjaka na drugoj NAPLE konferenciji (National Authorities on Public Libraries in Europe) koja je održana u Supetru na Braču 2005. godine. Međutim, rezultati 24-godišnjeg iskustva nisu zadovoljavajući. Iskristalizirani su problemi koji se ne mogu riješiti samo unutar mreže manjinskih knjižnica ili strukovne organizacije. Stoga će ovogodišnji Okrugli stol biti posvećen problemu strateškog razvoja modela manjinskih knjižnica unutar infrastrukture narodnih knjižnica, kako u mjestima koncentracije nacionalne manjine, tako i u mjestima gdje ima malo potencijalnih korisnika fonda manjinske knjižnice.

Cilj je okruglog stola: potaknuti sve narodne knjižnice da u skladu s europskim dosezima poštivanja prava manjina surađuju sa zbirkama za nacionalne manjine koje žive u njihovoj lokalnoj zajednici, te doprinijeti poboljšanju vidljivosti zbirke unutar narodne knjižnice, dostupnosti fonda putem mreže narodnih knjižnica i širenju informacija.


Hrvatski UDK Online  (objavljeno: 01.10.2015)

 Nakon engleskog, nizozemskog i češkog online izdanja Univerzalne decimalne klasifikacije (UDK), od srpnja ove godine dostupno je i hrvatsko izdanje. Hrvatski UDK Online je najopsežnije izdanje ove klasifikacije na hrvatskome jeziku. Sadrži cjelovitu standardnu inačicu UDK s više od 70 000 oznaka, proširenu s više od 11 000 otpisanih/nevažećih brojeva s uputnicama na nove brojeve.
Online tablice opremljene su brojnim funkcijama koje pomažu pretraživanju i pregledavanju UDK sheme.
Hrvatski UDK Online stručno je pomagalo za indeksiranje i klasificiranje pomoću UDK. Riječ je o standardnome izvoru za korištenje UDK sheme, neovisnom o lokalnoj praksi i pravilima indeksiranja pojedinih knjižnica. Iako je sučelje nizom uputa i savjeta o klasificiranju prilagođeno korisnicima, podrazumijeva se da korisnici sustava posjeduju znanje o sadržajnoj analizi i klasificiranju prema UDK.
Uredništvo je Hrvatskoga UDK Online-a u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu. Ono neprekidno dopunjava hrvatski prijevod u središnjoj bazi prijevoda i radi na poboljšanju tablica. U svakome budućem proširenju UDC Master Reference File-a (UDC MRF), korisnicima Hrvatskoga UDK Online uvijek će biti vidljiv cjelokupan UDC MRF, a novi dodani i/ili izmijenjeni brojevi do prijevoda na hrvatski jezik sadržavati će privremeno engleski tekst.
UDK Online objavljuje i održava UDK konzorcij koji je vlasnik sadržaja i aplikacije te upravlja i održava servis u cijelosti. Vlasnik hrvatske inačice je Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu koja je odgovorna za prijevod na hrvatski jezik i podršku korisnicima sustava.
Hrvatskom UDK Online-u pristupa se preko pretplate.
Više o vrstama pretplate i uvjetima plaćanja

 


6. okrugli stol za školske knjižnice - UH, TA LEKTIRA: čitajmo da (p)ostanemo suvremeni  (objavljeno: 28.09.2015)

 Sekcija za školske knjižnice HKD-a, Društvo knjižničara Karlovačke županije i Gradska knjižnica "Ivan Goran Kovačić" iz Karlovca organiziraju 6. okrugli stol za školske knjižnice.

Tema okruglog stola je "UH, TA LEKTIRA: čitajmo da (p)ostanemo suvremeni", a skup će se održati 5. listopada 2015. godine u Gradskoj knjižnici "Ivan Goran Kovačić" u Karlovcu.

Rok za slanje prijava je 28. rujan 2015.

Kotizacija za skup iznosi 50,00 kn (troškovi kotizacije plaćaju se isključivo preko žiro-računa Hrvatskoga knjižničarskog društva - IBAN: HR3423600001101451830)
Detalje pogledajte na mrežnoj poveznici.

 


12. okrugli stol za knjižnične usluge za osobe s posebnim potrebama  (objavljeno: 25.09.2015)

Pozivamo vas da sudjelujete na 12. okruglom stolu za knjižnične usluge za osobe s invaliditetom i osobe s posebnim potrebama. Tema okruglog stola: "Knjižnične usluge i programi poticanja čitanja za osobe oštećena sluha“. 

Na okruglom stolu razmotrit će se specifične potrebe i načini komunikacije osoba oštećena sluha kao potencijalnih korisnika knjižnice te mogućnosti planiranja i pripremanja knjižničnih programa i usluga za ovu skupinu korisnika. Na taj način knjižnice mogu pridonijeti ostvarivanju prava na informacije i jednakost i zaštitu od diskriminacije te poboljšanju kvalitete života i položaja u društvu za osobe oštećena sluha.


Molimo da svoje sudjelovanje prijavite najkasnije do utorka 22. rujna 2015. e-poštom na adresu: hkd@hkdrustvo.hr ili putem obrasca za prijavu.

(opširnije)
 


11. Međunarodni stručni skup: Knjižnica - središte znanja i zabave  (objavljeno: 11.09.2015)

12. listopada 2015. u organizaciji Knjižnice Mirana Jarca, Novo mesto i Gradske knjižnice Ivan Goran Kovačić, Karlovac održat će se 11. Međunarodni stručni skup: Knjižnica - središte znanja i zabave.
Program
Prijava


Natječaj za upis na Program za stjecanje knjižničarskih kompetencija  (objavljeno: 05.09.2015)

Odjel za informacijske znanosti Sveučilišta u Zadru objavio je Natječaj za upis na Program za stjecanje knjižničarskih kompetencija. Natječaj je
otvoren do 7. rujna 2015.
Natječaj i ostale informacije nalaze se ovdje


Novi studijski programi  (objavljeno: 04.09.2015)

Odsjek za informacijske znanosti Filozofskog fakulteta u Osijeku umjesto dosadašnjeg Jednopredmetnog diplomskog studija informatologije od ak. god. 2015./2016. na diplomskoj razini nudi sljedeće dvopredmetne diplomske studije:

  • Dvopredmetni diplomski studij informatologije
  • Dvopredmetni diplomski studij informacijske tehnologije
  • Dvopredmetni diplomski studij nakladništva
(opširnije)

Nacrt Strategije hrvatskoga knjižničarstva 2016.-2020.  (objavljeno: 02.09.2015)

Otvoreno je savjetovanje sa zainteresiranom javnošću o Nacrtu Strategije hrvatskoga knjižničarstva 2016.-2020. Savjetovanje će se održati od 1. rujna 2015. – 1. listopada 2015. godine. Izvješće o savjetovanju će biti objavljeno do 2. studenoga 2015. godine. (opširnije)


Aleksandar Stipčević – In memoriam  (objavljeno: 01.09.2015)

U Zagrebu je preminuo istaknuti član i bivši predsjednik Hrvatskoga knjižničarskog društva, Aleksandar Stipčević. Ispraćaj našeg dragog kolege bit će u srijedu, 2. rujna u 10,50 na zagrebačkom groblju Mirogoj. (opširnije)


<< prethodna stranica | 31-40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51-60 | 61-70 | 71-80 | sljedeća stranica >>
- -
- - -
- -
  pravne napomene  |   uredništvo  |   webmaster  |   autorsko pravo © HKD, 2002
- -
- - -
- w3c_wai w3c_css w3c_html -