- -
Naslovnica
-
Hrvatsko knjižničarsko društvo  en English language
-
zaglavlje
-  
- -
Pretraživanje
HKD web
Internet (Google)IFLA EBLIDA NSK UNESCO     
Facebook Facebook Facebook
-
stranica za ispis stranica za ispis obavijesti      česta pitanja      plan stranica      kontakt
kalendar događanja      skupovi      dokumenti      izdanja      linkovi
HKD  //  Obavijesti
Obavijesti


Poziv za javnu raspravu o izmjenama Statuta HKD-a  (objavljeno: 17.06.2015)

Novim Zakonom o udrugama (nn br.74/2014 u daljnjem tekstu: Zakon) utvrđena je obveza udrugama da u roku od godinu dana od dana stupanja na snagu usklade svoje statute i o tome podnesu zahtjev za upis promjena pri uredima državne uprave u županiji, odnosno gradskom uredu Grada Zagreba nadležnom za poslove opće uprave prema sjedištu udruge. Udruge su dužne uskladiti svoje statute sa Zakonom do 1. listopada 2015. godine. Pozivamo sve članove da svoje prijedloge i primjedbe na prijedlog teksta Statuta, od 17. lipnja do 3. srpnja 2015., dostave elektroničkom poštom na adresu hkd@hkdrustvo.hr.

Tekst Statuta pogledajte ovdje.


19. Seminar ARHIVI, KNJIŽNICE, MUZEJI Mogućnosti suradnje u okruženju globalne informacijske infrastrukture, Rovinj, 25.-27. studenoga 2015.  (objavljeno: 17.06.2015)

 TEMA SEMINARA : "Zajedničko, a različito" načela interoperabilnosti u AKM zajednici

GLAVNI ORGANIZATOR
Hrvatsko knjižničarsko društvo

ORGANIZATORI
Hrvatsko muzejsko društvo
Hrvatsko knjižničarsko društvo
Hrvatsko arhivističko društvo
Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu
Hrvatski državni arhiv
Filozofski fakultet, Odsjek za informacijske i komunikacijske znanosti, Sveučilište u Zagrebu
Filozofski fakultet Sveučilišta J. J. Strossmayera, Osijek, Odsjek za informacijske znanosti
Sveučilište u Zadru, Odjel za informacijske znanosti

Poziv na predlaganje radova za predavanja, radionice i poster izlaganja
- predavanja i prilozi u radionicama: 1. 9. 2015.
- poster izlaganja: 1. 9. 2015. (s mogućim produljenjem roka)

Detalje pogledajte na mrežnoj poveznici.


POKRENIMO ZELENE KNJIŽNICE  (objavljeno: 22.05.2015)

Radna grupa za zelene knjižnice Hrvatskoga knjižničarskog društva poziva knjižnice da se uključe u veliku zajedničku akciju umrežavanja knjižnica prema obrascu projekta Zelena knjižnica.


Akcija započinje projekcijama filmova s ovogodišnjeg E?! - Okolišnog film festivala, čije je prikazivanje omogućila Zelena akcija. Filmovi su svojevrsna motivacija knjižnicama da po uzoru na postojeći projekt planiraju svoje daljnje samostalne aktivnosti.

Tablica za prijavu 
O Festivalu i filmovima
Preuzimanje filmova
O Zelenoj knjižnici
Kontakt 
 

 

(opširnije)

Predstavljanje knjige Knjižničarske kompetencije: pogled na razvoj profesije  (objavljeno: 21.05.2015)

Pozivamo Vas na predstavljanje knjige Knjižničarske kompetencije: pogled na razvoj profesije koje će se održati u ponedjeljak, 25. svibnja 2015. u 12h u predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

O knjizi će govoriti recenzentice prof. dr.sc. Aleksandra Horvat i prof. dr.sc. Jelka Petrak. U ime nakladnika obratit će se Dunja Seiter-Šverko, v.d. glavne ravnateljice Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu i Anita Šikić, direktorica Hrvatske sveučilišne naklade.

O svojoj knjizi govorit će i sama autorica Dijana Machala. Dijana Machala zaposlena je u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici kao voditeljica nacionalnog programa trajne izobrazbe knjižničara u okviru projekta Centar za stalno stručno usavršavanje knjižničara u Republici Hrvatskoj. Sudjelovala je u brojnim stručnim programima razvoja knjižničnih usluga te je urednica i autorica brojnih stručnih i znanstvenih radova iz područja primjene informacijske tehnologije u knjižničarstvu i programima trajne izobrazbe.


Sastanak Društva bibliotekara pravnih i srodnih biblioteka Jugoistočne Evrope (SEALL)  (objavljeno: 20.05.2015)

Svake godine održava se sastanak Udruženja knjižničara prava i srodnih knjižnica u jugoistočnoj Europi (SEALL). Ove godine sastanak će se održati u Ljubljani, 23.-24. rujna 2015., kao uvod u godišnju konferenciju Zveza Bibliotekarskih društev Slovenije (ZBDS). Sudjelovanje je besplatno ali je obvezna registracija. Obrazac za registraciju i program sastanka dostupan je na sljedećoj poveznici. Više o društvu pogledajte u nastavku.

 

(opširnije)

Objedinjeni ISBD i Pravilnik i priručnik za izradbu abecednih kataloga, Dio 2: Kataložni opis  (objavljeno: 06.05.2015)

U sklopu projekta Izrada, objavljivanje i održavanje nacionalnog pravilnika za katalogizaciju objavljen je dokument „Usporedna analiza elemenata podataka i odredbi objedinjenog izdanja ISBD:Međunarodni standardni bibliografski opis s propisima Pravilnika i priručnika za izradbu abecednih kataloga, Dio 2: Kataložni opis Eve Verona“.

(opširnije)

Okrugli stol Vrednovanje, upravljanje i zagovaranje ishoda u knjižnicama: mogućnosti uspostave ravnoteže poslovnih i tradicionalnih knjižničarskih vrijednosti  (objavljeno: 06.05.2015)

Hrvatsko knjižničarsko društvo - Komisija za statistiku i pokazatelje uspješnosti u knjižnicama, Komisija za upravljanje i Komisija za javno zagovaranje, uz suorganizaciju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu organiziraju zajednički okrugli stol “Vrednovanje, upravljanje i zagovaranje ishoda u knjižnicama : mogućnosti uspostave ravnoteže poslovnih i tradicionalnih knjižničarskih vrijednosti” (program) koji će se održati 29. svibnja 2015. u Zagrebu u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici.
Rok za prijavu sudjelovanja je 25. svibnja 2015. godine. (opširnije)“


Javni poziv regionalnim društvima za organizaciju 40. Skupštine HKD-a  (objavljeno: 01.05.2015)

Hrvatsko knjižničarsko društvo upućuje Javni poziv regionalnim društvima HKD-a za organizaciju 40. Skupštine HKD-a koja će se održati u rujnu/listopadu 2016. godine.

Javni poziv bit će otvoren od 4. svibnja do 15. lipnja 2015.

(opširnije)

Započela je javna rasprava o Prijedlogu Nacionalne strategije poticanja čitanja za period od 2015. do 2020. godine  (objavljeno: 27.04.2015)

Na svečanosti otvorenja Noći knjige 2015. koja je održana u četvrtak 23. travnja 2015. godine u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici, pomoćnik ministra Vladimir Stojsavljević obavijestio je javnost da je na mrežnim stranicama Ministarstva kulture otvoreno savjetovanje sa zainteresiranom javnošću o Prijedlogu Nacionalne strategije poticanja čitanja za period od 2015. do 2020. godine.  Cilj i svrha internetskog savjetovanja je prikupiti mišljenja zainteresirane javnosti o Prijedlogu Nacionalne strategije poticanja čitanja (2015.-2020.). Pozivajmo sve zainteresirane da dostave svoje primjedbe i prijedloge putem obrasca sudjelovanja.
Svoje sugestije i prijedloge možete uputiti na adresu elektroničke pošte: strategija.citanja@min-kulture.hr najkasnije do 8. svibnja 2015. godine.

Po završetku procesa savjetovanja rezultati internetskog savjetovanja bit će objavljeni na mrežnim stranicama Ministarstva.
 


Hrvatski prijevod Londonskog manifesta i poziv za potpisivanje  (objavljeno: 20.04.2015)

Londonski manifest objavio je Savez knjižnica i arhiva za autorsko pravo (Libraries and Archives Copyright Alliance – LACA). Sazvan od CILIP-a (Chartered Institute of Library and Information Professionals), Savez se zalaže za pravičan i uravnotežen autorskopravni okvir koji poštuje prava nositelja autorskih prava i interese demokratskog i slobodnog društva. U provedbi toga smatramo važnim da korisnici knjižnica i arhiva imaju pristup i mogu u razumnoj mjeri koristiti zaštićenu građu. Korisnici knjižnica i arhiva su svi od istraživača do obične publike. Hrvatski prijevod Londonskog manifesta izradila je Daniela Zivkovic, a odobrila Komisija za autorsko pravo i otvoreni pristup pri Hrvatskom knjižničarskom društvu. Detalje pogledajte na Londonski manifest - hrvatski prijevod. Pozivamo Vas da podržite ovu inicijativu svojim potpisom na sljedećoj poveznici. Detalje pogledajte na mrežnoj stranici.

 


<< prethodna stranica | 31-40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51-60 | 61-70 | 71-80 | sljedeća stranica >>
- -
- - -
- -
  pravne napomene  |   uredništvo  |   webmaster  |   autorsko pravo © HKD, 2002
- -
- - -
- w3c_wai w3c_css w3c_html -