- -
Naslovnica
-
Hrvatsko knjižničarsko društvo  en English language
-
zaglavlje
-  
- -
Pretraživanje
HKD web
Internet (Google)IFLA EBLIDA NSK UNESCO     
Facebook Facebook Facebook
-
stranica za ispis stranica za ispis obavijesti      česta pitanja      plan stranica      kontakt
kalendar događanja      skupovi      dokumenti      izdanja      linkovi
HKD  //  Obavijesti
Obavijesti


Prva obavijest za Stručni skup „Društveno odgovorna knjižnica: proaktivna, angažirana i kritička?“  (objavljeno: 09.11.2016)

Mjesto održavanja: Gradska knjižnica Marka Marulića Split - Središnja knjižnica, Ulica slobode 2

Vrijeme održavanja: ponedjeljak, 12. prosinca 2016.

Organizator skupa: Gradska knjižnica Marka Marulića Split

Članovi Programskog i organizacijskog odbora: Milena Bašić, Katarina Krolo Žužul, Maruška Nardelli, Tomislav Staničić

Financijska potpora: Ministarstvo kulture RH

Sudionici: skup je namijenjen je informacijskim stručnjacima i knjižničarima svih vrsta knjižnica, kao i djelatnicima u drugim organizacijama bez obzira na fokus njihovog djelovanja (udruge, obrazovne institucije...) te svim zainteresiranima za ovu tematiku.

Poveznica na prijavni obrazac.

Sudjelovanje na skupu oslobođeno je plaćanja kotizacije.

Registrirani sudionici dobivaju materijale i potvrde o sudjelovanju.

Rok za prijavu sudjelovanja bez izlaganja: 10. 12. 2016.

(opširnije)

Otvorene prijave za 16. okrugli stol o slobodnom pristupu informacijama  (objavljeno: 08.11.2016)

U Zagrebu će se 9. prosinca, u povodu obilježavanja Međunarodnog dana ljudskih prava, održati 16. okrugli stol o slobodnom pristupu informacijama na temu Knjižnice i dostupnost informacija u obrazovnom procesu

Ovim se skupom želi istaknuti važnost knjižnica u obrazovnom procesu na način da se prepoznaju mehanizmi kojima knjižnice podržavaju obrazovanje te da se vrednuje njihova obrazovna uloga na svim razinama obrazovnog sustava – od osnovnog i srednjoškolskog do visokoškolskog obrazovanja.

Organizatori:
Komisija za slobodan pristup informacijama i slobodu izražavanja Hrvatskoga knjižničarskog društva
Odsjek za informacijske i komunikacijske znanosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu

Mjesto i vrijeme održavanja: Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, 9. prosinca 2016. 

Program skupa

Kotizacija za sudjelovanje na skupu iznosi:
200 kn – za kotizacije plaćene zaključno s 20.11. 2016.
250 kn – za kotizacije plaćene od 21. 11. do 3. 12. 2016.

(opširnije)


Izbor predsjednice Hrvatskoga knjižničarskog društva  (objavljeno: 03.11.2016)

Na 41. redovnoj skupštini Hrvatskoga knjižničarskog društva, održanoj 13. listopada 2016. godine u Primoštenu, za predsjednicu Hrvatskoga knjižničarskog društva u mandatnom razdoblju 2016.-2018. izabrana je Dunja Holcer.

Dokumenti:

- Životopis i radna biografija

- Plan rada u razdoblju od 2016. - 2018. godine

Čestitamo!


Dobitnici Kukuljevićeve povelje i nagrade Eva Verona  (objavljeno: 03.11.2016)

Na 41. redovnoj skupštini Hrvatskoga knjižničarskog društva, održanoj 13. listopada 2016. godine u Primoštenu  dodijeljene su sljedeće nagrade:

Dobitnici Kukuljevićeve povelje: Ranka Javor, dr. sc. Mikica Maštrović, dr. sc. Marina Mihalić, mr. sc. Davorka Pšenica i dr. sc. Marina Vinaj.

Dobitnici nagrade "Eva Verona" : Ivana Faletar Horvatić, Petar Lukačić, Snježana Stanarević Katavić, Josip Strija i Dina Vrkić.

Čestitamo dobitnicima!


Posljednja obavijest - Znanstveno-stručni skup „Socijalno inkluzivne knjižnične usluge“  (objavljeno: 31.10.2016)

Povodom 10. obljetnice svoje usluge za slijepe i slabovidne Knjižnica i čitaonica „Fran Galović“ Koprivnica oraganizira znanstveno-stručni skup

Socijalno inkluzivne knjižnične usluge“ u petak, 18. 11. 2016. s početkom u 10.00 sati.

Rok za prijavu sudjelovanja bez izlaganja: 11. studenoga 2016.

Kotizacija: 50,00 kuna

Dodatne informacije: info@knjiznica-koprivnica.hr

Program Znanstveno-stručnog skupa „Socijalno inkluzivne knjižnične usluge“
Obrazac za prijavu sudjelovanja bez izlaganja

(opširnije)

Javno prezentiranje dokumenta "Prijedlog kriterija i preporuka za izradu kvalitetnih e-lektira"  (objavljeno: 21.10.2016)

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu i Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNet pozivaju Vas na javno prezentiranje dokumenta

Prijedlog kriterija i preporuka za izradu kvalitetnih e-lektira koje će se održati u petak, 28. listopada 2016., s početkom u 13.00 sati u malom predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu (pozivnica).
Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu i Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNet objavile su dokument Prijedlog kriterija i preporuka za izradu kvalitetnih e-lektira namijenjen nastavnicima, knjižničarima, autorima digitalnih sadržaja, nakladnicima te svima ostalima zainteresiranim za temu e-lektira. Dokument sustavno obuhvaća sve važne aspekte koje treba uvažiti prilikom izrade kvalitetne e-lektire te će biti temelj daljnjeg razvoja kriterija za kvalitetne e-lektire. Dokument je nastao u sklopu aktivnosti „Primjena informacijsko-komunikacijske tehnologije i digitalnih obrazovnih sadržaja u obrazovnom procesu“ na projektu „e-Škole: Uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola (pilot projekt)“ čiji je nositelj Hrvatska akademska i istraživačka mreža CARNet, a sufinancira ga Europska unija iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova.

Prijedlog nudi kriterije i preporuke odnosno smjerokaze za kvalitetnu sadržajnu prezentaciju lektirnog djela u e-okruženju, metodičku obradu e-lektire, prezentaciju e-lektire i povezivanje lektirnog djela s drugim obrazovnim resursima u e-okruženju.


41. SKUPŠTINA HRVATSKOGA KNJIŽNIČARSKOG DRUŠTVA  (objavljeno: 15.10.2016)

Vrijeme i mjesto održavanja: 12. – 15. listopada 2016., Hotel „Zora“ Primošten
Organizator: Hrvatsko knjižničarsko društvo
Suorganizatori: Knjižničarsko društvo Šibenik, Gradska knjižnica „Juraj Šižgorić“

Tema Skupštine: Knjižnice: fizički, virtualni i pravni prostor za usluge i korisnike
Podteme Skupštine: Od hibridne prema digitalnoj knjižnici; Knjižnice kao prostor i zelena knjižnica; Pokazatelji za vrednovanje knjižnica; Odnos knjižnica i osnivača; Rad regionalnih društava; Nakladnička djelatnost HKD-a
Programski odbor: Astrid Grobenski-Grgurić, Ljiljana Krpeljević, Dina Mašina, Marijana Mišetić, Mila Perasović, Irena Pilaš, Alka Stropnik, Zrinka Udiljak Bugarinovski, Danijela Živković
Organizacijski odbor: Nada Avakumović, Melinda Grubišić Reiter, Dunja Holcer, Vilijam Lakić, Blaženka Peradenić-Kotur, Kristina Romić, Marija Šimunović, Vesna Špac.

Organizirani prijevoz (uključuje prijevoz Zagreb-Primošten-odlazak na svečano otvorenje Mjeseca hrvatske knjige u Šibeniku-Zagreb) 15.10.2016.
Polazak iz Zagreba (sa zapadnog ulaza NSK) u srijedu, 12.10.2016., u 9 sati.
Molimo sve putnike da budu ispred autobusa u 8,30, kako bismo na vrijeme unijeli sve potrebne materijale i krenuli na vrijeme.

Program Skupštine

(opširnije)

SPONZORI:
 


Objavljene HKD Novosti - broj 71  (objavljeno: 11.10.2016)

Objavljen je 71. broj HKD Novosti, pristupiti mu se može putem poveznice.

Tema sljedećeg, 72. broja, na tragu je tematike 41. Skupštine HKD-a, bit će „Digitalizacija knjižnične građe i njezina dostupnost korisnicima“. Uzimajući u obzir da „digitalna knjižnica“ nema fizičke granice i fiksno radno vrijeme, a nudi višestruko strukturirani pristup bogatom sadržaju i velikom broju informacija koji se mogu jednostavno umnožavati i čuvati jer ne ovise o fizičkom prostoru – to je bez sumnje budućnost i knjižnica u Hrvatskoj. 

Rok za predaju tekstova za sljedeći, 72. broj HKD Novosti je 15. prosinac 2016. godine. Upute autorima dostupne su na sljedećoj poveznici.

(opširnije)

I JA ŽELIM ČITATI! Nacionalna kampanja za osobe s teškoćama čitanja i disleksijom  (objavljeno: 06.10.2016)

Hrvatsko knjižničarsko društvo je organizator Kampanje „I JA ŽELIM ČITATI!“ (jesen 2016. - jesen 2017.) kojom se želi upozoriti hrvatska javnost na probleme osoba s teškoćama čitanja i disleksijom.

Procjene su da pet do deset posto populacije u Hrvatskoj ima disleksiju. Ako se na vrijeme ne dijagnosticiraju, teškoće čitanja mogu dovesti do odustajanja od učenja i utjecati negativno na ostale vidove života.

Nažalost, u Hrvatskoj nema sustavnog i organiziranog istraživanja teškoća čitanja i disleksije.

Postojeći Zakon o autorskom pravu i srodnim pravima (NN 167/03) onemogućava produkciju većeg broja knjiga i ostalih publikacija prilagođenih osobama koje imaju navedene teškoće.

Umrežavanjem i poticanjem na akciju različitih dionika u društvu, škola, fakulteta, državnih, lokalnih i civilnih organizacija, nakladnika, te svih zainteresiranih osoba želimo promijeniti ovakvo stanje.

(opširnije)

20. Seminar Arhivi, Knjižnice, Muzeji 2016.  (objavljeno: 01.10.2016)

Podsjećamo vas na prijavu za 20. Seminar Arhivi, Knjižnice, Muzeji, mogućnosti suradnje u okruženju globalne informacijske infrastrukture, Poreč, 23.-26. studenoga 2016. godine.  

Krajnji rok za podnošenje prijava posterskih izlaganja i nižih iznosa kotizacija je 1. 11. 2016., a prijava smještaja do 5.11.2016.

(opširnije


<< prethodna stranica | 31-40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51-60 | 61-70 | 71-80 | sljedeća stranica >>
- -
- - -
- -
  pravne napomene  |   uredništvo  |   webmaster  |   autorsko pravo © HKD, 2002
- -
- - -
- w3c_wai w3c_css w3c_html -