- -
Naslovnica
-
Hrvatsko knjižničarsko društvo  en English language
-
zaglavlje
-  
- -
Pretraživanje
HKD web
Internet (Google)IFLA EBLIDA NSK UNESCO     
Facebook Facebook Facebook
-
stranica za ispis stranica za ispis obavijesti      česta pitanja      plan stranica      kontakt
kalendar događanja      skupovi      dokumenti      izdanja      linkovi
HKD  //  Obavijesti
Obavijesti


15. okrugli stol o slobodnom pristupu informacijama  (objavljeno: 29.10.2015)

U Zagrebu će se 10. prosinca održati 15. okrugli stol o slobodnom pristupu informacijama na temu Knjižnice i održivi razvoj u organizaciji Komisije za slobodan pristup informacijama i slobodu izražavanja Hrvatskoga knjižničarskog društva i Katedre za bibliotekarstvo Odsjeka za informacijske i komunikacijske znanosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. 

Mjesto održavanja: Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu 10.12.2015.
 

(opširnije)


Međunarodni stručni skup Miro Gavran-prozni i kazališni pisac 2015. /  (objavljeno: 22.10.2015)

Najavljujemo Međunarodni stručni skup
MIRO GAVRAN – PROZNI I KAZALIŠNI PISAC 2015./ „Let s Gavranom“,
koji će se održati 23. i 24. listopada 2015. godine (petak i subota) u Novoj Gradiški (zgrada Doma kulture, Relkovićeva 4).

Pozivamo Vas da svojim dolaskom uveličate ovaj lijepi događaj.


Organizator:
Gradska knjižnica Nova Gradiška
Suorganizatori:
Pučko Otvoreno Učilište Matija Antun Relković Nova Gradiška
Matica hrvatska - ogranak Nova Gradiška
Turistička zajednica grada Nova Gradiška
Gimnazija Nova Gradiška

Pokrovitelji:
Ministarstvo kulture RH
Grad Nova Gradiška
Brodsko-posavska županija

Pogledajte program skupa i raspored stručnih izlaganja.


Objavljene HKD Novosti - broj 67  (objavljeno: 21.10.2015)

Objavljen je 67. broj HKD Novosti, pristupiti mu se može putem mrežne poveznice
Hvala kolegicama i kolegama koji su nam nakon radnog ljeta u knjižnici predstavili svoje projekte. Nismo očekivali toliko materijala s okruglih stolova, seminara ili konferencija, no ujedno smo malo razočarani što naše knjižnice „na moru“ nisu bile toliko aktivne i s nama podjele svoja iskustva u radu s gostima u našoj zemlji ili našim sugrađanima.
Iskreno se nadamo da će ubuduće naše drage kolegice i kolege (pogotovo mlada generacija) imati volje i želje pisati za HKD Novosti.

Tema sljedećeg broja je „Projekti i programi za osobe s posebnim potrebama“. Opće je poznato da naše knjižnice puno pažnje posvećuju takvim programima, te sada molimo sve naše stalne, povremene i potencijalne autore da s nama podjele svoje dragocjeno iskustvo.

Rok za predaju tekstova za sljedeći, 68. broj HKD Novosti je 15. prosinca. Molimo autore da se ne uvrijede ako materijal poslan nakon ovog roka ne uđe u „novogodišnji broj“. Naime, želimo s kalendarskom godinom završiti i našu „novinarsku“ godinu, odnosno izdati 4 broja, kako je i dogovoreno s čelništvom HKD-a. Osim toga, ne želimo propustiti priliku čestitati svima blagdane!

(opširnije)

Okrugli stol "Uloga stručnog knjižničarskog društva danas" - u povodu 40. obljetnice osnutka ZKD-a  (objavljeno: 15.10.2015)

U Zagrebu će se 20. studenog 2015. godine održati okrugli stol na temu Uloga stručnog knjižničarskog društva danas u povodu 40. obljetnice osnutka ZKD-a. 

Mjesto i vrijeme održavanja:
Zagreb, Kuća Europe, Ulica A. Cesarca 6-8
petak, 20. studenoga 2015. godine

Organizator: Zagrebačko knjižničarsko društvo

Potpora: Ministarstvo kulture RH, Grad Zagreb – Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport i Kuća Europe – Predstavništvo Europske komisije i Informacijskoga ureda Europskoga parlamenta u RH.

Tema Okruglog stola: Uloga stručnog knjižničarskog društva danas – U povodu 40. obljetnice osnutka ZKD-a predviđa teme vezane uz ulogu i razvoj knjižničarskog društva u skladu s izazovima vremena, razmjenu iskustava dobre prakse i aktivnosti knjižničarskih društava u regiji te unaprjeđivanje regionalne suradnje. Na taj način želi se ukazati na ulogu profesionalnih knjižničarskih društva danas, na moguće potrebe i promjene u djelovanju društava kako bi se unaprijedila percepcija i pozicija knjižničarske profesije kod korisnika knjižnica, njihovih osnivača i pripadnika šire kulturne i znanstvene zajednice.

Predviđeno je sudjelovanje desetak pozvanih predavača, od čega troje iz inozemstva. Očekuje se više od stotinu sudionika – knjižničara svih vrsta knjižnica iz Grada Zagreba i Zagrebačke županije te predstavnika svih regionalnih knjižničarskih društava u RH i susjednih zemalja.

Za sudjelovanje na skupu nije predviđena kotizacija. Molimo da svoje sudjelovanje prijavite najkasnije do 15. studenoga 2015. godine.

Prijava sudjelovanja.

(opširnije)

Stručni skup Narodne knjižnice u novim prostorima – spoj tradicije i suvremenosti  (objavljeno: 15.10.2015)

Gradska knjižnica i čitaonica Požega vas poziva na Stručni skup povodom 170. obljetnice utemeljenja pod nazivom Narodne knjižnice u novim prostorima – spoj tradicije i suvremenosti
Vrijeme održavanja skupa: 9. studenoga 2015.
Mjesto održavanja skupa: Požega, Gradska knjižnica i čitaonica Požega
Organizator: Gradska knjižnica i čitaonica Požega
Financijska potpora: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske
O temi stručnog skupa:
Mnoge su narodne knjižnice u Hrvatskoj u zadnjih nekoliko godina dobile nove prostore ili su u procesu adaptacije ili izgradnje novih prostora. Potreba za adekvatnim prostorom i potreba za, najčešće, proširenjem prostora vezana je uz nove uloge narodnih knjižnica u suvremeno doba. O iskustvima izgradnje ili adaptacije knjižničnih prostora te novim društvenim ulogama knjižnice u novim prostorima govorit će na skupu ravnatelji i djelatnici knjižnica koje su adaptirane ili novoizgrađene te stručnjaci s područja arhitekture.

Prijave sudionika najkasnije do 30. listopada 2015. na: gkpz@gkpz.hr
Kotizacija: nema
Kontakt:
gkpz@gkpz.hr
Aleksandra Pavlović 034/312-072, 099/214 24 08

(opširnije)

Dan hrvatskih knjižnica 2015.  (objavljeno: 14.10.2015)

Hrvatsko knjižničarsko društvo poziva ravnatelje i voditelje knjižnica te kolege knjižničare da se i ove godine uključe u obilježavanje Dana hrvatskih knjižnica, 11. studenoga 2015., te da prijave svoje programe putem dostupne prijavnice i preuzmu prigodni plakat Dana hrvatskih knjižnica.

Središnja svečanost obilježavanja Dana hrvatskih knjižnica održat će se u srijedu 11. studenoga 2015.godine u Drenovcima. U sklopu svečanosti Hrvatsko knjižničarsko društvo dodijelit će priznanje „Knjižnica godine“, čiji su dobitnici Općinska narodna knjižnica Drenovci i Sveučilišna knjižnica Rijeka.
Zainteresiranima će biti organiziran zajednički prijevoz na relaciji Zagreb – Drenovci – Zagreb.


Prijava za sudjelovanje na središnjoj svečanosti obilježavanja Dana hrvatskih knjižnica 2015. Sve koji su zainteresirani za organizirani prijevoz ili planiraju ići vlastitim prijevozom molimo da se prijave putem prijavnice.

Polazak iz Zagreba: 9.00h (stražnja, zapadna strana NSK)
Povratak iz Drenovaca: u popodnevnim satima

 Pozivnica


Stručni skup: Inovativne prakse u financiranju i promociji knjižnica  (objavljeno: 13.10.2015)

Gradska knjižnica Marka Marulića Split najavljuje stručni skup pod nazivom: Inovativne prakse u financiranju i promociji knjižnica
Vrijeme održavanja skupa: 14. prosinca 2015.
Mjesto održavanja skupa: Multimedijalna dvorana, Gradska knjižnica Marka Marulića Split, Ulica slobode 2.
Organizator: Gradska knjžnica Marka Marulića Split
Financijska potpora: Ministarstvo kulture Repubike Hrvatske
O tematici stručnog skupa:
Knjižnice danas svoje postojanje održavaju financiranjem iz javnog proračuna, te kao takve nisu izložene tržišnim uvjetima i neizvjesnostima. Budući da se javni proračuni za kulturu kontinuirano smanjuju knjižnice se moraju okrenuti drugim izvorima financiranja kako bi zadovoljile rastuće potrebe svojih korisnika. One imaju odgovornost prema steakholderima, interesnim skupinama korisnika, osnivačima, te njihovo upravljanje, kao i upravljanje drugim neprofitnim organizacijama postaje sve složenije. Uključivanje knjižnica u opće tržišne tokove i povezivanje s alternativnim izvorima sredstava postalo je značajna i neodgodiva zadaća u uvjetima ekonomske recesije, ali i rastućih potreba korisnika. Pokušat ćemo odgovoriti na sljedeća pitanja: koji je stvarni odgovor knjižničara na novu situaciju, mogu li knjižničari biti poduzetnici i imaju li dovoljno formalno i praktično znanje za prikupljanje sredstava i obavljanje inovativnih programskih aktivnosti, koje će biti preporuke kolega koji već imaju iskustava u području fundraisinga.
Ciljevi skupa:

  • Prikazati knjižnične usluge kao temelj marketinške strategije knjižnice
  • Predstaviti inovativne prakse knjižnica
  • Predložiti prilagodbe knjižničnih usluga novonastalim društvenim okolnostima
  • Ukazati na metode poslovanja kojima se može ublažiti nedostatak sredstava

Po završetku skupa, sva izložena izlaganja bit će objavljena u zborniku radova.
Napominjemo da nema plaćanja kotizacije.

Osobe za kontakt:
kkrolo@gkmm.hr
mnardelli@gkmm.hr
tel: 021/685-029


Komemoracija za prof. Aleksandra Stipčevića  (objavljeno: 12.10.2015)

Komemoracija za prof. Aleksandra Stipčevića, istaknutog znanstvenika, arheologa, albanologa i povjesničara knjige i knjižničarstva održat će se u

četvrtak 15. listopada 2015. godine u 11 sati u Vijećnici Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Ivana Lučića 3, Zagreb. 

Prof. Stipčević radio je kao upravitelj Knjižnice JAZU/HAZU (1974–83), glavni urednik Hrvatskoga biografskog leksikona (1983–89), redoviti profesor na Katedri za bibliotekarstvo Filozofskoga fakulteta u Zagrebu (1987–97). Kao predsjednik Hrvatskoga knjižničarskog društva (1967–73), pokrenuo i uređivao niz njegovih izdanja. Objavio više od dvije stotine radova o Ilirima, povijesti knjige, cenzuri knjiga i drugo. 
Izvor: http://proleksis.lzmk.hr
Fotografija:http://www.enciklopedija.hr/


Natječaj za prijavu kandidata na izvanredni dvogodišnji diplomski studij Informacijske znanosti u akad. god. 2015./2016.  (objavljeno: 02.10.2015)

 Odjel za informacijske znanosti Sveučilišta u Zadru objavio je Natječaj za prijavu kandidata na izvanredni dvogodišnji diplomski studij Informacijske znanosti u akad. god. 2015./2016.

Natječaj za 2. upisni krug otvoren je do 5. listopada 2015.

O uvjetima upisa, razredbenom postupku i literaturi za pripremu ispita pročitajte više na mrežnim stranicama Odjela za informacijske znanosti.

Za više informacija pogledajte sljedeće poveznicu.


Okrugli stol Strategija razvoja središnjih knjižnica nacionalnih manjina unutar mreže narodnih knjižnica prema prihvaćenom modelu  (objavljeno: 02.10.2015)

 Mjesto održavanja: Zagreb, Knjižnice grada Zagreba, Multimedijalna dvorana

Vrijeme održavanja: 04. prosinac 2015. godine od 9:00 do 17:00 sati

Organizator: Hrvatsko knjižničarsko društvo, Sekcija za narodne knjižnice, Radna grupa za manjinske knjižnice; u partnerstvu sa Odsjekom za informacijske i komunikacijske znanosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu

Sadržaj Okruglog stola:

Pravo na služenje svojim jezikom i pismom, jednako kao i pravo na razvoj i očuvanje identiteta vlastite kulture, pripadnici nacionalnih manjina ostvaruju kroz djelovanje različitih ustanova i organizacija, među kojima knjižnice zauzimaju važno mjesto. Odlukom Vlade Republike Hrvatske iz travnja 2000.g., programi središnjih knjižnica nacionalnih manjina u djelokrugu su Ministarstva kulture, a uključuju nabavu građe na jezicima manjina, osiguravanje korištenja knjižne i neknjižne građe, tribine i predavanja, izložbe, kao i međuknjižničnu posudbu, s obzirom na to da je riječ o središnjim knjižnicama, koje trebaju na djelotvoran način osiguravati knjižnične usluge pripadnicima manjina i izvan sjedišta središnje knjižnice. Model središnjih knjižnica nacionalnih manjina za Hrvatsku je optimalan, a dobio je i priznanje stručnjaka na drugoj NAPLE konferenciji (National Authorities on Public Libraries in Europe) koja je održana u Supetru na Braču 2005. godine. Međutim, rezultati 24-godišnjeg iskustva nisu zadovoljavajući. Iskristalizirani su problemi koji se ne mogu riješiti samo unutar mreže manjinskih knjižnica ili strukovne organizacije. Stoga će ovogodišnji Okrugli stol biti posvećen problemu strateškog razvoja modela manjinskih knjižnica unutar infrastrukture narodnih knjižnica, kako u mjestima koncentracije nacionalne manjine, tako i u mjestima gdje ima malo potencijalnih korisnika fonda manjinske knjižnice.

Cilj je okruglog stola: potaknuti sve narodne knjižnice da u skladu s europskim dosezima poštivanja prava manjina surađuju sa zbirkama za nacionalne manjine koje žive u njihovoj lokalnoj zajednici, te doprinijeti poboljšanju vidljivosti zbirke unutar narodne knjižnice, dostupnosti fonda putem mreže narodnih knjižnica i širenju informacija.


<< prethodna stranica | 41-50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61-70 | 71-80 | 81-90 | sljedeća stranica >>
- -
- - -
- -
  pravne napomene  |   uredništvo  |   webmaster  |   autorsko pravo © HKD, 2002
- -
- - -
- w3c_wai w3c_css w3c_html -