- -
Naslovnica
-
Hrvatsko knjižničarsko društvo  en English language
-
zaglavlje
-  
- -
Pretraživanje
HKD web
Internet (Google)IFLA EBLIDA NSK UNESCO     
Facebook Facebook Facebook
-
stranica za ispis stranica za ispis obavijesti      česta pitanja      plan stranica      kontakt
kalendar događanja      skupovi      dokumenti      izdanja      linkovi
HKD  //  Obavijesti
Obavijesti


Hrvatski UDK Online  (objavljeno: 01.10.2015)

 Nakon engleskog, nizozemskog i češkog online izdanja Univerzalne decimalne klasifikacije (UDK), od srpnja ove godine dostupno je i hrvatsko izdanje. Hrvatski UDK Online je najopsežnije izdanje ove klasifikacije na hrvatskome jeziku. Sadrži cjelovitu standardnu inačicu UDK s više od 70 000 oznaka, proširenu s više od 11 000 otpisanih/nevažećih brojeva s uputnicama na nove brojeve.
Online tablice opremljene su brojnim funkcijama koje pomažu pretraživanju i pregledavanju UDK sheme.
Hrvatski UDK Online stručno je pomagalo za indeksiranje i klasificiranje pomoću UDK. Riječ je o standardnome izvoru za korištenje UDK sheme, neovisnom o lokalnoj praksi i pravilima indeksiranja pojedinih knjižnica. Iako je sučelje nizom uputa i savjeta o klasificiranju prilagođeno korisnicima, podrazumijeva se da korisnici sustava posjeduju znanje o sadržajnoj analizi i klasificiranju prema UDK.
Uredništvo je Hrvatskoga UDK Online-a u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu. Ono neprekidno dopunjava hrvatski prijevod u središnjoj bazi prijevoda i radi na poboljšanju tablica. U svakome budućem proširenju UDC Master Reference File-a (UDC MRF), korisnicima Hrvatskoga UDK Online uvijek će biti vidljiv cjelokupan UDC MRF, a novi dodani i/ili izmijenjeni brojevi do prijevoda na hrvatski jezik sadržavati će privremeno engleski tekst.
UDK Online objavljuje i održava UDK konzorcij koji je vlasnik sadržaja i aplikacije te upravlja i održava servis u cijelosti. Vlasnik hrvatske inačice je Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu koja je odgovorna za prijevod na hrvatski jezik i podršku korisnicima sustava.
Hrvatskom UDK Online-u pristupa se preko pretplate.
Više o vrstama pretplate i uvjetima plaćanja

 


6. okrugli stol za školske knjižnice - UH, TA LEKTIRA: čitajmo da (p)ostanemo suvremeni  (objavljeno: 28.09.2015)

 Sekcija za školske knjižnice HKD-a, Društvo knjižničara Karlovačke županije i Gradska knjižnica "Ivan Goran Kovačić" iz Karlovca organiziraju 6. okrugli stol za školske knjižnice.

Tema okruglog stola je "UH, TA LEKTIRA: čitajmo da (p)ostanemo suvremeni", a skup će se održati 5. listopada 2015. godine u Gradskoj knjižnici "Ivan Goran Kovačić" u Karlovcu.

Rok za slanje prijava je 28. rujan 2015.

Kotizacija za skup iznosi 50,00 kn (troškovi kotizacije plaćaju se isključivo preko žiro-računa Hrvatskoga knjižničarskog društva - IBAN: HR3423600001101451830)
Detalje pogledajte na mrežnoj poveznici.

 


12. okrugli stol za knjižnične usluge za osobe s posebnim potrebama  (objavljeno: 25.09.2015)

Pozivamo vas da sudjelujete na 12. okruglom stolu za knjižnične usluge za osobe s invaliditetom i osobe s posebnim potrebama. Tema okruglog stola: "Knjižnične usluge i programi poticanja čitanja za osobe oštećena sluha“. 

Na okruglom stolu razmotrit će se specifične potrebe i načini komunikacije osoba oštećena sluha kao potencijalnih korisnika knjižnice te mogućnosti planiranja i pripremanja knjižničnih programa i usluga za ovu skupinu korisnika. Na taj način knjižnice mogu pridonijeti ostvarivanju prava na informacije i jednakost i zaštitu od diskriminacije te poboljšanju kvalitete života i položaja u društvu za osobe oštećena sluha.


Molimo da svoje sudjelovanje prijavite najkasnije do utorka 22. rujna 2015. e-poštom na adresu: hkd@hkdrustvo.hr ili putem obrasca za prijavu.

(opširnije)
 


11. Međunarodni stručni skup: Knjižnica - središte znanja i zabave  (objavljeno: 11.09.2015)

12. listopada 2015. u organizaciji Knjižnice Mirana Jarca, Novo mesto i Gradske knjižnice Ivan Goran Kovačić, Karlovac održat će se 11. Međunarodni stručni skup: Knjižnica - središte znanja i zabave.
Program
Prijava


Natječaj za upis na Program za stjecanje knjižničarskih kompetencija  (objavljeno: 05.09.2015)

Odjel za informacijske znanosti Sveučilišta u Zadru objavio je Natječaj za upis na Program za stjecanje knjižničarskih kompetencija. Natječaj je
otvoren do 7. rujna 2015.
Natječaj i ostale informacije nalaze se ovdje


Novi studijski programi  (objavljeno: 04.09.2015)

Odsjek za informacijske znanosti Filozofskog fakulteta u Osijeku umjesto dosadašnjeg Jednopredmetnog diplomskog studija informatologije od ak. god. 2015./2016. na diplomskoj razini nudi sljedeće dvopredmetne diplomske studije:

  • Dvopredmetni diplomski studij informatologije
  • Dvopredmetni diplomski studij informacijske tehnologije
  • Dvopredmetni diplomski studij nakladništva
(opširnije)

Nacrt Strategije hrvatskoga knjižničarstva 2016.-2020.  (objavljeno: 02.09.2015)

Otvoreno je savjetovanje sa zainteresiranom javnošću o Nacrtu Strategije hrvatskoga knjižničarstva 2016.-2020. Savjetovanje će se održati od 1. rujna 2015. – 1. listopada 2015. godine. Izvješće o savjetovanju će biti objavljeno do 2. studenoga 2015. godine. (opširnije)


Aleksandar Stipčević – In memoriam  (objavljeno: 01.09.2015)

U Zagrebu je preminuo istaknuti član i bivši predsjednik Hrvatskoga knjižničarskog društva, Aleksandar Stipčević. Ispraćaj našeg dragog kolege bit će u srijedu, 2. rujna u 10,50 na zagrebačkom groblju Mirogoj. (opširnije)


Izvanredna skupština Hrvatskoga knjižničarskog društva  (objavljeno: 31.08.2015)

U listopadu 2014. godine doneseni su Zakon o udrugama (NN 74/14) i Zakon o financijskom poslovanju i računovodstvu neprofitnih organizacija (NN 121/14) zbog čega je potrebno uskladiti Statut Hrvatskoga knjižničarskog društva s novim zakonskim odredbama. Sukladno članku 31., točka 1. Statuta Hrvatskoga knjižničarskog društva, odluku o usvajanju Statuta donosi Skupština Hrvatskoga knjižničarskog društva.

Glavni odbor je na 5., elektroničkoj sjednici, temeljem članka 29. Statuta Hrvatskoga knjižničarskog društva, donio odluku o sazivanju Izvanredne skupštine Hrvatskoga knjižničarskog društva i Dnevni red Skupštine:

1. usvajanje Statuta Hrvatskoga knjižničarskog društva

2. imenovanje likvidatora Društva,

3. usvajanje plana rada i financijskog plana Društva za 2016. godinu.

Izvanredna skupština Hrvatskoga knjižničarskog društva održat će se 18. rujna 2015. godine u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.

Dnevni red i materijali za Skupštinu bit će dostavljeni delegatima u roku propisanom Statutom Hrvatskoga knjižničarskog društva.

Tekst Statuta


Međunarodni stručni skup "Festival knjižničarstva: pokaži što znaš 2"  (objavljeno: 18.08.2015)

 Narodna knjižnica i čitaonica Vlado Gotovac Sisak uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Grada Siska i Sisačko-moslavačke županije ogranizira Međunarodni stručni skup "Festival knjižničarstva: pokaži što znaš 2" u Sisku, 6. i 7. listopada 2015. godine. TEMATSKI SADRŽAJ SKUPA: Predstavljanje najboljih programa iz djelatnosti narodnih, školskih i visokoškolskih knjižnica. Programi bi obuhvaćali rad s korisnicima svih dobnih skupina od beba do/i umirovljenika. Cilj je izlaganja (u obliku postera ili PowerPoint prezentacija) poticanje svih koji imaju doticaj s knjižnicom i koji vrednuju te prepoznaju rad narodnih, školskih i visokoškolskih knjižnica u svojim sredinama. Rok za prijavu izlaganja je 1. rujna 2015. godine, a rok za prijavu sudionika Skupa 15. rujna 2015.

(opširnije)


<< prethodna stranica | 41-50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61-70 | 71-80 | 81-90 | sljedeća stranica >>
- -
- - -
- -
  pravne napomene  |   uredništvo  |   webmaster  |   autorsko pravo © HKD, 2002
- -
- - -
- w3c_wai w3c_css w3c_html -