- -
Naslovnica
-
Hrvatsko knjižničarsko društvo  en English language
-
zaglavlje
-  
- -
Pretraživanje
HKD web
Internet (Google)IFLA EBLIDA NSK UNESCO     
Facebook Facebook Facebook
-
stranica za ispis stranica za ispis obavijesti      česta pitanja      plan stranica      kontakt
kalendar događanja      skupovi      dokumenti      izdanja      linkovi
HKD  //  Obavijesti
Obavijesti


   (objavljeno: 18.01.2015)

Hrvatsko knjižničarsko društvo pridružuje se osudi napada na slobodu izražavanja i dostignute slobode u pristupu informacijama koju je Europski ured za knjižnične, informacijske i dokumentacijske udruge (EBLIDA) iskazao u Priopćenju za javnost od 8. siječnja 2015. povodom napada na francuski satirički tjednik Charlie Hebdo u Parizu:

“EBLIDA osuđuje jučerašnji napad na francuski satirički tjednik Charlie Hebdo u Parizu, te želi naglasiti važnost slobode izražavanja i slobode pristupa informacijama kao jezgre za funkcioniranje demokratskog društva.

Jučer ujutro, 7. siječnja 2015, francuski satirički tjednik Charlie Hebdo, sa sjedištem u Parizu, pretrpio je kukavički oružani napad, što je rezultiralo smrću 12 osoba. EBLIDA želi izraziti odanost i punu podršku slobodi izražavanja, slobodi medija i slobodi pristupa informacijama kao središnjih i važnih elemenata za funkcioniranje demokratskog društva. EBLIDA u potpunosti podržava potpredsjednika Komisije EU, Andrusa Ansipa koji je na Twitteru napisao da su „napadi na novinare, napadi na slobodu govora i kulturu rasprave“.

EBLIDA želi izraziti svoju solidarnost i iskrenu sućut obiteljima žrtava, njihovim kolegama i građanima Francuske.”
 


12. okrugli stol o pokretnim knjižnicama u Republici Hrvatskoj i 6. festival hrvatskih bibliobusa  (objavljeno: 15.01.2015)

Komisija za pokretne knjižnice Hrvatskoga knjižničarskog društva u suradnji s Komisijom za narodne knjižnice HKD-a i Društvom knjižničara Bilogore, Podravine i Kalničkog prigorja te Narodnom knjižnicom "Petar Preradović" Bjelovar kao domaćinom organizira 12. okrugli stol o pokretnim knjižnicama i 6. festival hrvatskih bibliobusa pod nazivom Bibliobus dolazi! Pokretne knjižnice kao dio knjižnične mreže koji će se održati 17. travnja 2015. godine u Bjelovaru.
Na ovom stručnom skupu s međunarodnim sudjelovanjem najavljeni su, osim domaćih predavača, i zanimljivi predavači i gosti iz Mađarske, Slovenije i Srbije, a na festivalu bibliobusa bit će predstavljeno desetak bibliobusa s raznih strana Hrvatske i bibliobus iz Mađarske (Pečuha). (opširnije)
 


Novo izdanje HKD-a  (objavljeno: 13.01.2015)

U nizu Povremena izdanja HKD-a objavljen je ISBD : Međunarodni standardni bibliografski opis. Objedinjeno (konsolidirano) izdanje ISBD-a zamjenjuje sve dosadašnje specijalizirane ISBD-ove za pojedine vrste knjižnične građe te predstavlja važeći IFLA-in standard za bibliografski i kataložni opis svih vrsta građe. ISBD je prevela Ana Barbarić, a stručna redaktorica prijevoda je Mirna Willer. Ovu publikaciju, kao i sva izdanja HKD-a, možete naručiti putem online narudžbe.

(opširnije)

Dodjela nagrada najboljim studentima bibliotekarstva Sveučilišta u Zagrebu  (objavljeno: 09.01.2015)

Zaklada Dr. Ljerka Markić-Čučuković, koja djeluje pri Katedri za bibliotekarstvo Odsjeka za informacijske i komunikacijske znanosti Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i ove godine nagrađuje najbolje studente diplomskog studija informacijskih znanosti smjera bibliotekarstvo.
Za izniman uspjeh na studiju i aktivno sudjelovanje u pojedinim projektima Odsjeka ove su godine nagrađene studentice Monika Berać i Andrea Grkinić.
Studenticama će  nagrada za akad. godinu 2013./14. biti uručena u srijedu, 14. siječnja 2015. u 12 sati u Vijećnici Filozofskoga fakulteta u Zagrebu.


Čestitka  (objavljeno: 19.12.2014)

 Hrvatsko knjižničarsko društvo želi Vam

sretan Božić i sretnu i uspješnu Novu 2015. godinu!


IFLA-in Manifest o internetu  (objavljeno: 17.12.2014)

 Komisija za slobodan pristup informacijama i slobodu izražavanja HKD-a predložila je da se prevede IFLA-ina Manifest o internetu, a Aleksandra Horvat tekst je prevela i uredila. Izvršni odbor HKD-a, na svojoj 2. sjednici, prihvatio je prijevod i donio odluku o objavi na mrežnim stranicama Društva.

(opširnije)

Javni poziv za urednike/urednice HKD-a  (objavljeno: 12.12.2014)

 Hrvatsko knjižničarsko društvo objavljuje Javni poziv za nove urednike/urednice svojih izdanja.
Molimo zainteresirane da do 31. siječnja 2015. g. dostave svoje ponude uz opširan životopis s potrebnim referencijama za obavljanje uredničkih poslova u Tajništvo HKD-a, na e-mail adresu hkd@hkdrustvo.hr.


Novi zbornik u izdanju HKD-a  (objavljeno: 09.12.2014)

 U nizu Izdanja Hrvatskoga knjižničarskog društva objavljen je novi zbornik radova s 13. i 14. okruglog stola o slobodnom pristupu informacijama.
Novi zbornik radova po cijeni od 90,00 kn , kao i ostale publikacije u izdanju HKD-a, možete naručiti ovdje.


14. okrugli stol o slobodnom pristupu informacijama  (objavljeno: 09.12.2014)

U Zagrebu će se 10. prosinca 2014. godine održati 14. okrugli stol o slobodnom pristupu informacijama, u organizaciji Komisije za slobodan pristup informacijama i slobodu izražavanja Hrvatskog knjižničarskog društva i Odsjeka za informacijske i komunikacijske znanosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Tema 14. okruglog stola je Prava korisnika i slobodan pristup informacijama, a održat će se u Muzeju Mimara 10. prosinca 2014., već tradicionalno, na Dan ljudskih prava. (opširnije)


The ALA Presidential Citation for Innovative International Library Projects  (objavljeno: 08.12.2014)

 Američko udruženje knjižničara  (ALA) objavilo je poziv za nominaciju međunarodnih inovativnih projekata za The ALA Presidential Citation for Innovative International Library Projects u 2015. godini.

Rok za prijavu projekata je 01.01.2015.

Više informacija i obrazac za prijavu možete naći na:  
http://www.ala.org/irrt/alapresintlibraryaward


<< prethodna stranica | 51-60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71-80 | 81-90 | 91-100 | sljedeća stranica >>
- -
- - -
- -
  pravne napomene  |   uredništvo  |   webmaster  |   autorsko pravo © HKD, 2002
- -
- - -
- w3c_wai w3c_css w3c_html -