- -
Naslovnica
-
Hrvatsko knjižničarsko društvo  en English language
-
zaglavlje
-  
- -
Pretraživanje
HKD web
Internet (Google)IFLA EBLIDA NSK UNESCO     
Facebook Facebook Facebook
-
stranica za ispis stranica za ispis obavijesti      česta pitanja      plan stranica      kontakt
kalendar događanja      skupovi      dokumenti      izdanja      linkovi
HKD  //  Obavijesti
Obavijesti


Prijedlog kandidata za predsjednika Hrvatskoga knjižničarskog društva u mandatnom razdoblju 2014.-2016.  (objavljeno: 16.09.2014)

Knjižničarsko društvo Sisačko-moslavačke županije kao kandidata za predsjednika Hrvatskoga knjižničarskog društva u mandatnom razdoblju 2014.-2016. predložilo Dunju Holcer, višu knjižničarku.

(opširnije)

Stručni skup povodom 10. obljetnice Hrvatskog arhiva weba  (objavljeno: 12.09.2014)

Stručni skup povodom 10. obljetnice Hrvatskog arhiva weba
Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu prepoznala je kao važan dio svoje temeljne djelatnosti prikupljanje i čuvanje internetskih sadržaja. Oni predstavljaju dio hrvatske nacionalne baštine i upotpunjuju nacionalnu zbirku vrijednom građom, i u znanstvenom i u kulturološkom smislu. Hrvatski arhiv weba (HAW), nositelj ove djelatnosti Knjižnice, započeo je s radom 2004. godine u suradnji sa Sveučilišnim računskim centrom (Srce), a njegovoj neprestano rastućoj zbirci arhiviranih sadržaja slobodno se može pristupiti preko internetskih stranica Arhiva.

(opširnije)

Hrvatski prijevod Lyonske deklaracije o pristupu informacijama i razvoju i poziv za potpisivanje  (objavljeno: 11.09.2014)

Na ovogodišnjoj, 80. generalnoj konferenciji i skupštini IFLA-e u Lyonu (Francuska) donesena je Lyonska deklaracija o pristupu informacijama i razvoju, dokument kojim se nastoji pozitivno utjecati na razvojni program Ujedinjenih naroda nakon 2015. godine.

Prijevod Lyonske deklaracije na hrvatski jezik izradilo je Hrvatsko knjižničarsko društvo, koje je deklaraciju tijekom IFLA-ine generalne konferencije i skupštine i potpisalo.

Pozivamo članove Hrvatskoga knjižničarskog društva da dadu osobni doprinos kako bi njihova regionalna knjižničarska društva i ustanove u kojima su zaposleni supotpisali Lyonsku deklaraciju o pristupu informacijama i razvoju.

Posebno molimo sve članove koji ostvaruju poslovne i privatne kontakte s udrugama socijalnog i inkluzivnog karaktera iz civilnog sektora da se u okviru svojih mogućnosti založe da i one budu supotpisnici ove deklaracije kojoj su cilj razvoj, prosperitet i blagostanje pojedinca i zajednice.

 Više o IFLA-inoj Lyonskoj deklaraciji o pristupu informacijama i razvoju: http://www.lyondeclaration.org/about/


5. okrugli stol za školske knjižnice, Ivanec  (objavljeno: 09.09.2014)

Sekcija za školske knjižnice HKD-a, Knjižničarsko društvo Varaždinske županije, Srednja škola Ivanec i Osnovna škola Ivana Kukuljevića Sakcinskog iz Ivanca organiziraju 5. okrugli stol za školske knjižnice.

Tema okruglog stola je "Obrazovna uloga školske knjižnice", a skup će se održati 3. listopada 2014. godine u Srednjoj školi Ivanec u Ivancu.
Rok za slanje prijava je 29. rujan 2014.

(opširnije)


Prijedlog zakona o knjižnicama - stručna rasprava  (objavljeno: 05.09.2014)

Tekst Prijedloga Zakona o knjižničnoj djelatnosti i knjižnicama, na molbu Hrvatskoga knjižničnog vijeća, objavljuje se na mrežnim stranicama Hrvatskoga knjižničarskog društva kako bi se najšira hrvatska knjižničarska zajednica upoznala s tijekom izrade Prijedloga i prije javne rasprave, koja će tek uslijediti, u stručnoj predraspravi dobila na uvid predloženi tekst te na njega mogla iznijeti svoje prijedloge i primjedbe.

Primjedbe i prijedlozi mogu se slati do 27. rujna o. g. elektroničkom poštom na adresu Hrvatskoga knjižničarskog društva (hkd@hkdrustvo.hr, s naznakom: Za Zakon o knjižnicama).


Zagrebački studenti bibliotekarstva bibliocikliraju od Zagreba do Splita  (objavljeno: 05.09.2014)

Studenti bibliotekarstva Odsjeka za informacijske i komunikacijske znanosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu osmislili su projekt Bibliocikliranje s ciljem promicanja knjige, knjižnice i čitanja među mladima te zdravog načina života i zaštite okoliša vožnjom bicikla. U sklopu projekta od 1. do 10. rujna 2014. posjetit će knjižnice u gradovima i mjestima na relaciji Zagreb-Split i provoditi čitateljske radionice za djecu. Projekt Bibliocikliranje potiče čitanje, promiče knjižničarsku struku i knjižnicu kao mjesto druženja i zabave. Studenti upravo prelaze put od Zagreba do Splita, a njihovu avanturu možete pratiti na Facebooku na https://hr-hr.facebook.com/pages/Bibliocikliranje/218486755027785


HKD Novosti - poziv za slanje tekstova i ispunjavanje ankete  (objavljeno: 04.09.2014)

Tema listopadskog broja HKD Novosti jest knjižničarski aktivizam (kako knjižnice i knjižničari mogu utjecati na društvo u najširem smislu). Pozivamo sve kolegice i kolege da se jave uredništvu sa svojim tekstovima, idejama i prijedlozima na tu temu na novosti@hkdrustvo.hr.
Dobrodošli su i svi drugi tekstovi, a rok za predaju tekstova je 15. rujan 2014.
Također, molimo čitatelje koji još nisu da ispune anonimnu anketu o HKD Novostima i radu ovoga uredništva.


Izložba fotografija Diane Kresh, Arlington Public Library Director  (objavljeno: 04.09.2014)

Fotoklub Zagreb i Informativni centar pozivaju Vas na otvorenje izložbe fotografija pod nazivom “Vital Signs” američke kolegice i velike prijateljice Hrvatske, gđe Diane Kresh, direktorice Arlingtonskih knjižnica iz SADa (koja je samoinicijativno otvorila Croatian Corner u knjižnici Arlington Central).
Otvorenje će biti u utorak, 9. rujna u 7.30 p.m. u galeriji Fotokluba Zagreb, Ilica 29/3.


Natječaj za najbolju kratku priču - Neispričane ljubavi  (objavljeno: 01.09.2014)

Povodom ovogodišnjeg Mjeseca hrvatske knjige njegov Programski odbor pokreće natječaj za najbolju kratku priču na temu "Neispričane ljubavi". Natječaj će biti otvoren od 1. rujna do 1. listopada 2014. godine.
Rezultati natječaja biti će objavljeni na konferenciji za medije Mjeseca hrvatske knjige 13. listopada 2014., a dodjela nagrada na otvorenju MHK-a u Splitu.
Opširnije


Upute za obradu doktorskih disertacija u MARC 21 bibliografskom formatu  (objavljeno: 29.08.2014)

Autorice Vesna Hodak, Tanja Buzina i Vesna Šišul objavile su publikaciju Doktorske disertacije u tiskanom obliku : upute za katalogizaciju u bibliografskom formatu MARC 21 u izdanju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, srpanj 2014. godine.
Svi kojima mogu pomoći u radu mogu uputama pristupiti putem poveznice.
Hvala kolegicama!


<< prethodna stranica | 51-60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71-80 | 81-90 | 91-100 | sljedeća stranica >>
- -
- - -
- -
  pravne napomene  |   uredništvo  |   webmaster  |   autorsko pravo © HKD, 2002
- -
- - -
- w3c_wai w3c_css w3c_html -