- -
Naslovnica
-
Hrvatsko knjižničarsko društvo  en English language
-
zaglavlje
-  
- -
Pretraživanje
HKD web
Internet (Google)IFLA EBLIDA NSK UNESCO     
Facebook Facebook Facebook
-
stranica za ispis stranica za ispis obavijesti      česta pitanja      plan stranica      kontakt
kalendar događanja      skupovi      dokumenti      izdanja      linkovi
HKD  //  Obavijesti
Obavijesti


9. međunarodni stručni skup »Knjižnica – središte znanja i zabave«  (objavljeno: 16.09.2013)

Knjižnica Mirana Jarca Novo Mesto i Gradska knjižnica »Ivan Goran Kovačić« iz Karlovca najavljuju 9. međunarodni stručni skup »Knjižnica – središte znanja i zabave«, koji će se održati 16. i 17. rujna 2013. u Dolenjskim Toplicama. Tema ovogodišnjeg skupa je »Knjižnica kao čimbenik društvenih promjena«. (opširnije)
Program skupa i prijavnica


9. savjetovanje za narodne knjižnice u Republici Hrvatskoj  (objavljeno: 12.09.2013)

Matična služba za narodne knjižnice Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, Gradska knjižnica Zadar i Hrvatsko knjižničarsko društvo – Sekcija za narodne knjižnice pozivaju sve zainteresirane da se prijave za sudjelovanje na 9. savjetovanju za narodne knjižnice u Republici Hrvatskoj, koje će se održati od 9. do 11. listopada 2013. u Zadaru. Tema je ovogodišnjega Savjetovanja Narodne knjižnice kao treći prostor.
Zainteresirani za sudjelovanje mogu se prijaviti do 15. rujna 2013. (rana prijava) ili najkasnije do 30. rujna 2013. godine ispunjavanjem prijavnice/narudžbenice i slanjem na broj telefaksa +385 1 6164 285 ili skeniranjem te slanjem na e-adresu savjetovanje@nsk.hr.
Opširnije


39. skupština Hrvatskoga knjižničarskog društva  (objavljeno: 11.09.2013)

39. skupština Hrvatskoga knjižničarskog društva održat će se u Splitu od 15. - 18. listopada 2014. godine u organizaciji Hrvatskoga knjižničarskog društva.
Tema stručnog dijela Skupštine: Knjižnice – od misije do strategije.(opširnije)


Ministarstvo kulture - internetsko savjetovanje  (objavljeno: 03.09.2013)

Dana 1. rujna 2013. Ministarstvo kulture otvorilo je internetsko savjetovanje sa zainteresiranom javnošću o Nacrtu prijedloga Pravilnika o izmjenama Pravilnika o uvjetima i načinu stjecanja stručnih zvanja u knjižničarskoj struci.
Internetsko savjetovanje otvoreno je do 1. listopada 2013. godine
Svoje sugestije i prijedloge možete uputiti na adresu elektroničke pošte: knjiznice@min-kulture.hr
Opširnije


4. okrugli stol za školske knjižnice  (objavljeno: 29.08.2013)

TEMA: Uloga masovnih medija u odgoju djece i mladih
VRIJEME: 3. listopada 2013. s početkom u 10.00 sati
MJESTO: Hotel Panonija Sisak
ORGANIZATOR: Sekcija za školske knjižnice Hrvatskog knjižničarskog društva (opširnije)


In memoriam Katica Tadić (Osijek, 1936. – Senj, 2013.)  (objavljeno: 23.08.2013)

Napustila nas je dugogodišnja članica našeg Društva, ugledna knjižničarka, dobitnica Kukuljevićeve povelje, draga i nezaboravna Kaća. Cijeli radni vijek posvetila je knjižnicama, knjižničarstvu i knjižničarima. Od završetka gimnazije sve do umirovljenja radila je u knjižnicama: u Osijeku, Sarajevu i Rijeci. Diplomirala je bibliotekarstvo na Višoj pedagoškoj školi u Sarajevu i povijest na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Nakon preseljenja u Rijeku, od 1981. radila je u Naučnoj (Sveučilišnoj) biblioteci. U svom dugododišnjem radu u knjižničarskoj struci napisala je veliki broj stručnih radova, članaka, referata i bibliografija. Održala je bezbroj predavanja na stručnim skupovima širom ex Jugoslavije. Bila je članica uredništva sarajevskog časopisa Bibliotekarstvo.
Njena knjiga Rad u knjižnici sigurno je jedan od najkorištenijih i najčitanijih priručnika u našoj stručnoj zajednici. Njezino kapitalno djelo Bibliografija o arhivima, čitaonicama, knjižnicama i muzejima : napisi iz riječkih i sušačkih hrvatskih novina od 1900. do 1999., na području današnjih županija Primorsko-goranske, Istarske i Ličko-senjske jest i ostat će neizostavan izvor informacija istraživačima kulturne povijesti. Dala je veliki istraživački i stručni doprinos u pisanju knjige o povijesti Gradske knjižnice Rijeka, posebno Narodne čitaonice riječke.
Dobitnica je niza bosansko-hercegovačkih, jugoslavenskih i hrvatskih priznanja. Kukuljevićeva povelju uručena joj je na skupštini HKD 1988. godine u Zagrebu. Osim bibliotekarstvu dala je znatan doprinos arhivskoj i povijesnoj struci.
Kaća je bila vrsna u svemu što je radila. Bila je posebna i drugačija. Znala je govoriti, slušati i čuti. Ostavila je tragove koji će nam pomoći da se lakše orijentiramo, kako u struci tako i u životu.


Stručni skup povodom obilježavanja Međunarodnoga dana pismenosti  (objavljeno: 22.08.2013)

Hrvatsko čitateljsko društvo i Gradska knjižnica, KGZ, pozivaju na stručni kup povodom obilježavanja Međunarodnoga dana pismenosti 2013. godine. Stručni skup održat će se 9. rujna 2013. godine u prostorijama Gradske knjižnice, Knjižnica grada Zagreba, Odjel za djecu i mladež, Starčevićev trg 4, Zagreb od 9:30 do 15:00 sati. (opširnije)


Tematski broj VBH - poziv autorima!  (objavljeno: 01.08.2013)

Komisija za klasifikaciju i predmetno označivanje poziva sve zainteresirane autore da objave svoje radove u Vjesniku bibliotekara Hrvatske, br. 1 (2014), koji će kao tematski broj u cijelosti biti posvećen sadržajnoj obradi. Radovi mogu sadržavati teme iz prakse predmetne obrade i klasifikacije u svim vrstama knjižnica, kao i znanstveno-teoretska promišljanja.
Rok za slanje radova je 31. prosinca 2013. na adresu Uredništva VBH.


Poziv na javnu raspravu o prijedlogu Standarda za školske knjižnice  (objavljeno: 17.07.2013)

Pozivamo stručnu knjižničarsku zajednicu te ostale zainteresirane da svojim primjedbama i prijedlozima pridonesu da novi Standard za školske knjižnice bude primjeren podzakonski akt koji će pružiti smjernice i biti oslonac daljnjem razvoju školskih knjižnica u sljedećem petogodišnjem razdoblju.

Prijedlog novoga Standarda za školske knjižnice dostupan je za javnu raspravu na internetskim stranicama Hrvatskoga knjižničarskog društva, Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, Hrvatske udruge školskih knjižničara i Hrvatske mreže školskih knjižničara.

Primjedbe i prijedlozi mogu se do 15. rujna 2013. dostaviti elektroničkom poštom na adresu koordinatorice Povjerenstva Veronike Čelić-Tica, vcelic@nsk.hr.

Prijedlog novog standarda
Opširnije


EBLIDA-ina dobrodošlica  (objavljeno: 01.07.2013)

Predsjednik EBLIDA-e, Klaus-Peter Böttger uputio je sljedeću poruku dobrodošlice predsjednici HKD-a Marijani Mišetić i HKD-u.

Dear Marijana, dear Croatian Library Association,
Congratulations to your midnightparty for entering the EU. I hope that all
your expectations and hopes will fulfill. EBLIDA will support you, will
lobby and work hard for the interests of libraries and librarians.
With best regards
Klaus-Peter Böttger


<< prethodna stranica | 61-70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81-90 | 91-100 | 101-104 | sljedeća stranica >>
- -
- - -
- -
  pravne napomene  |   uredništvo  |   webmaster  |   autorsko pravo © HKD, 2002
- -
- - -
- w3c_wai w3c_css w3c_html -