naslovnica Hrvatsko knjižničarsko društvo

<< natrag   

Obavijesti


Izašao je drugi broj Kalibra, časopisa Društva knjižničara Karlovačke županije  (objavljeno: 16.07.2023)

Drugi ovogodišnji broj Kalibra je pred vama i donosi vam dvadeset novih tekstova.
Samim razvojem informacijske i komunikacijske tehnologije, količinom informacija koja je time postala dostupna svima te nužnošću razvijanja kritičkog mišljenja, da ne spominjemo i umjetnu inteligenciju koja se, prema nekima, smatra početkom treće industrijske revolucije, knjižničari su prisiljeni mijenjati paradigme poslovanja kako bi mogli pratiti potrebe korisnika svojih knjižnica. U svemu tome, iako su oduvijek, na neki način, bili učitelji, postali su i učenici, trudeći se kontinuirano povećavati opseg svog znanja i vještina zbog čega je tema ovaj put bila cjeloživotno obrazovanje i stručno usavršavanje knjižničara.
Članci na temu broja i ovaj su put prošli postupak dvostruke anonimne recenzije, a osim njih možete pročitati o aktivnostima i programima u narodnim i školskim knjižnicama, vijesti iz knjižničarstva te prikaz knjige.
Nadamo se ovako uspješnoj suradnji i sljedeće godine!
Novi broj možete preuzeti na poveznici: http://www.dkkz.hr/kalibar/.
 


Predavanja na temu „Kako nastaje građa lagana za čitanje?  (objavljeno: 15.07.2023)

Hrvatsko knjižničarsko društvo obilježava Mjesec hrvatske knjige predavanjima na temu „Kako nastaje građa lagana za čitanje?" u okviru aktivnosti svoje nacionalne kampanje “I ja želim čitati”.

Predavanja će se održati u malom predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, u petak 3. studenoga 2023. od 11:00 do 13:30 sati.

Predavači su stručnjaci iz knjižničarstva, logopedije te hrvatskog jezika i književnosti suradničkih institucija u provođenju nacionalne kampanje “I ja želim čitati”, a upoznat će sudionike kako prirediti tekst prilagođen za osobe s disleksijom i teškoćama čitanja: Dunja Marija Gabriel, knjižničarska savjetnica (NSK), Karolina Zlatar Radigović i Jelena Lešaja, knjižničarke (HKZS), prof. dr. sc. Mirjana Lenček (ERF), dr. sc. Dragica Dujmović Markusi (prof. hrv. jezika u miru) i Ivana Tolj, prof. hrvatskog jezika (nakladnik Alfa).

Pozivamo Vas da se pridružite skupu
 


Dan hrvatskih knjižnica i dodjela priznanja “Knjižnica godine” 2023.  (objavljeno: 15.06.2023)

Povodom Dana hrvatskih knjižnica, 11. studenoga, dodijeljeno je priznanje “Knjižnica godine”, najboljoj knjižnici u 2023. godini, Centru za znanstvene informacije Instituta Ruđer Bošković u okviru svečanog otvaranja 48. Skupštine Hrvatskoga knjižničarskog društva.
Već 12. godinu za redom dodjelom ovog priznanja obilježava se donošenje prvog Zakona o bibliotekama (11. studenoga 1960. godine). Dosad su dodijeljena priznanja knjižnicama: Gradskoj knjižnici Zadar, Knjižnici i čitaonici Fran Galović Koprivnica, sisačkoj knjižnici, Općinskoj narodnoj knjižnici Drenovci, Sveučilišnoj knjižnici Rijeka, Hrvatskoj knjižnici za slijepe, Knjižnici i čitaonici grada Preloga, Gradskoj knjižnici Beli Manastir, Gradskoj knjižnici Rijeka, Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, Gradskoj knjižnici Požega i Gradskoj knjižnici Marka Marulića Split.
Priznanje “Knjižnica godine” 2023. godine dodjeljuje se Centru za znanstvene informacije Instituta Ruđer Bošković zbog izuzetnog doprinosa poticanju kreativnosti, inovativnosti i unapređivanja kvalitete rada, ustrajnoga djelovanja, kvalitete i kreativnosti u pružanju specifičnih usluga i programa korisnicima i zajednici u kojoj knjižnica djeluje, odgojnoga i obrazovnoga rada, djelotvornog rada s javnošću te suradnje s drugim knjižnicama i institucijama na domaćoj i međunarodnoj razini.


3. međunarodni skup Digitalna transformacija službenih publikacija i državnih informacija u izgradnji digitalnog društva - druga objava  (objavljeno: 14.06.2023)

Mjesto održavanja: Gradska Knjižnica i čitaonica Pula, Pula, 26.-27. listopada 2023.

Organizator: Hrvatsko knjižničarsko društvo – Komisija za državne informacije i službene publikacije i Gradska knjižnica i čitaonica Pula

Financijska potpora: Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Grad Pula, Istarska županija
 

Rok za prijavu izlaganja za 3. međunarodni skup Digitalna transformacija službenih publikacija i državnih informacija u izgradnji digitalnog društva produžuje se do 20. srpnja 2023. godine.

Rok za prijavu sudjelovanja 15. listopada 2023.

PROGRAM

(opširnije)


OBAVIJEST IZ UREDNIŠTVA HKD NOVOSTI  (objavljeno: 10.06.2023)

Dragi kolegice i kolege,
do 31. srpnja 2023. prikupljaju se prilozi za novi broj HKD Novosti.

Za broj 86 ponovno predlažemo dvije teme:

1. Vidljivost knjižnica (u najširem smislu riječi – vidljivost u lokalnoj zajednici, vidljivost u stručnoj zajednici, vidljivost osnivačima ili matičnim ustanovama, vidljivost fonda, vidljivost knjižničara, vidljivost knjižničarstva kao profesije)

2. Umjetna inteligencija u knjižnicama

Stranice HKD Novosti želimo pretvoriti u riznicu kratkih problematskih priloga ili priloga koji bilježe posebnosti, iskorake, inovacije kojima će se nadahnuti svekolika knjižničarska zajednica u cijeloj zemlji.
U vremenu kad svaka knjižnica i udruga imaju svoje mrežne stranice i profile na društvenim mrežama na kojima u stvarnom vremenu obavještava o aktualnostima, uloga se HKD Novosti korjenito izmijenila. Dakle, kako bi opravdale svoj moto Informirati, educirati i povezivati, HKD Novosti trebaju svjedočiti i dokumentirati jedinstvene aktivnosti zanimljive cjelokupnoj knjižničarskoj zajednici.
Pozivajući potencijalne suradnike, molimo ih da se pri oblikovanju priloga, uz neizbježno poštivanje Uputa autorima (dostupno na: https://www.hkdrustvo.hr/hkdnovosti/upute_autorima/) zapitaju je li sličan prilog već negdje objavljen i je li slična aktivnost već obrađena u HKD Novostima.
Učinimo HKD Novosti zanimljivijim i poticajnijim zajedno!
 


14. okrugli stol za školske knjižnice: Financiranje školskih knjižnica  (objavljeno: 09.06.2023)

Mjesto održavanja: XVI. gimnazija, Križanićeva 4 a, Zagreb, 4. listopada 2023.
od 10 do 16 sati.
Organizator: Hrvatsko knjižničarsko društvo - Komisija za osnovnoškolske knjižnice i Komisija za srednjoškolske knjižnice.

Suorganizatori: XVI. gimnazija i Tehnička škola Zagreb.

Programski i organizacijski odbor: Mirjana Čubaković, Iva Grisogono, Anja Kučan Buterin, Nataša Mesić Muharemi, Josip Strija, Alka Stropnik, Jadranka Tukša.
 

Prijava za sudjelovanje na skupu dostupna je putem online obrasca za prijavu.

Sudjelovanje na skupu je uz kotizaciju.

(opširnije)


19. okrugli stol za knjižnične usluge za osobe s invaliditetom i osobe s posebnim potrebama: Knjižnične usluge za osobe s teškoćama čitanja koje imaju poremećaj pozornosti s hiperaktivnošću (ADHD) – treća obavijest  (objavljeno: 25.05.2023)

Mjesto i vrijeme održavanja: Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu – malo predvorje, 22. rujna 2023.

Organizator: Hrvatsko knjižničarsko društvo – Komisija za knjižnične usluge za osobe s invaliditetom i osobe s posebnim potrebama i Sekcija za narodne knjižnice

Suorganizatori: Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Knjižnice grada Zagreba, Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet, Filozofski fakultet u Osijeku

Prijava za sudjelovanje na skupu dostupna je putem online obrasca za prijavu.

Sudjelovanje na skupu je uz kotizaciju.

Rokovi
4. rujna 2023. rok za prijavu sudjelovanja uz ranu kotizaciju
4. rujna 2023. rok predavačima za slanje prezentacija
 

PROGRAM

(opširnije)


2. okrugli stol „Potencijali razvitka manjih mjesta i gradova promicanjem knjige i čitanja – treća obavijest  (objavljeno: 10.05.2023)

Mjesto održavanja: Pučka knjižnica i čitaonica Daruvar 19.05.2023.
Organizator: Hrvatsko knjižničarsko društvo – Komisija za čitanje, Pučka knjižnica i čitaonica Daruvar
Suorganizator: Sekcija za narodne knjižnice


Svrha je ovoga Okruglog stola, s uporištem u Nacionalnoj strategiji poticanja čitanja, interdisciplinarnim pristupom osnažiti razvojne potencijale manjih mjesta i gradova.

U nastavku možete pronaći Program skupa
 

Prijavnica

(opširnije)


14. savjetovanje za narodne knjižnice u Republici Hrvatskoj – s međunarodnim sudjelovanjem  (objavljeno: 04.04.2023)

Mjesto i vrijeme održavanja: uživo u Studentskom domu Sveučilišta u Dubrovniku,
Dubrovnik, Hrvatska, 11. -14. 10.2023.

Cilj 14. savjetovanja je obuhvatiti alternativne izvore financiranja uključujući fondove Europske unije koji ispunjavaju ciljeve održivog razvoja te usmjeravaju razvoj knjižnica prema društveno uključivoj i digitalnoj knjižnici (ESIF 2021.-2027.) te cjeloživotnom obrazovanju (program Erasmus+). Uz primjenu alternativnih modela financiranja knjižnica te zelenu i digitalnu tranziciju pažnja je usmjerena na zaštitu okoliša te energetsku učinkovitost s ciljem implementiranja održivog razvoja u akcijske i strateške dokumente knjižnica.

Program je dostupan na poveznici.

(opširnije)

In memoriam – Dubravka Petek (1962. - 2024.)  (objavljeno: 23.01.2024)

Četiri dana prije svog 62. rođendana Dubravka je izgubila bitku s teškom bolešću. Njezin oštar um i smisao za humor, bistar pogled, potpuna svijest o bolesti, postojana smirenost i staloženost, samozatajno trpljenje i nevjerojatna snaga u tom krhkom tijelu nisu bili dovoljni za pobjedu. Iako je ishod bio neminovan, prihvaćamo ga s nevjericom i nekim čudnim iščekivanjem, kao da će netko doći i reći nam da se to nije dogodilo, da je sve u redu… Ali nitko ne dolazi i ništa nije u redu, Dubravka je otišla zauvijek.

(opširnije)

<< prethodna stranica | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11-20 | 21-30 | 31-40 | 41-50 | sljedeća stranica >>