- -
Naslovnica
-
Hrvatsko knjižničarsko društvo  en English language
-
zaglavlje
-  
- -
Pretraživanje
HKD web
Internet (Google)IFLA EBLIDA NSK UNESCO     
Facebook Facebook Facebook
-
stranica za ispis stranica za ispis obavijesti      česta pitanja      plan stranica      kontakt
kalendar događanja      skupovi      dokumenti      izdanja      linkovi
HKD  //  Obavijesti  //  18. međunarodni stručni skup Knjižnica – središte znanja i zabave
18. međunarodni stručni skup Knjižnica – središte znanja i zabave (17.07.2023)

U petak, 20. listopada 2023. g. u Gradskoj knjižnici „Ivan Goran Kovačić“ u Karlovcu održat će se 18. po redu međunarodni stručni skup Knjižnica – središte znanja i zabave, na temu pokretnih knjižnica kao sastavnih dijelova knjižničnih mreža u Hrvatskoj i Sloveniji. Skupom će se ujedno obilježiti i 45. godišnjica od nabave prvog bibliobusnog vozila za karlovačku knjižnicu, a predstavit će se i rezultati projekata hrvatskih knjižnica kojima su dodijeljena bespovratna financijska sredstva Europskog socijalnog fonda putem poziva „Čitanjem do uključivog društva“, u sklopu Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali“.

Prijava za sudjelovanje na skupu dostupna je putem online obrasca za prijavu.

PROGRAM

Već niz desetljeća pokretne knjižnice predstavljaju važan knjižnični resurs za širenje znanja i knjižničnih usluga. Knjižnice se suočavaju s izazovima kao što je aktiviranje novih korisnika i proširenje „dometa“ knjižnica u nastojanju da njihovi resursi budu dostupni svima. Ove su dileme dovele do nevjerojatnih inicijativa kao što su mobilne knjižnice. Prednosti pokretnih knjižnica su svakako povećanje dosega i vidljivosti centralnih knjižnica ili knjižničnih ogranaka. Centralne knjižnice omogućuju pristup značajnom postotku korisnika u tom području. Ali što je s tim malim postotkom korisnika koji nisu obuhvaćeni ili nemaju priliku ili mogućnost pristupa knjižnici? Postoje mnogi razlozi, ali obično su to lokacije, npr. izolirane ruralne zajednice. Pokretne knjižnice donose knjižnične usluge izvan zgrada knjižnice i na taj način učinkovito proširuju doseg knjižničnih usluga i društvenog razvoja.
Pozvani hrvatski i slovenski predavači te stručnjaci iz područja humanističkih i društvenih znanosti kroz stručna predavanja ponudit će odgovore na pitanja vezana uz razvoj usluga pokretnih knjižnica koje omogućuju jedinstven pristup kulturi i baštini kroz lakšu dostupnost stanovnicima slabije naseljenih područja. Svoje će radove predstaviti osam predavača iz Hrvatske i Slovenije.

Stručni skup će se održati uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

KONTAKTI:
Vedrana Kovač Vrana, Gradska knjižnica „Ivan Goran Kovačić“ Karlovac, tel. 0038547412377 (124), e-mail: vedrana@gkka.hr
Petra Kovič, Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto, tel. 0038673934670, e-mail: petra.kovic@kmj.si
Maja Ivanež, Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto, tel. 0038673934670, e-mail: maja.ivanez@kmj.si
 

- -
- - -
- -
  pravne napomene  |   uredništvo  |   webmaster  |   autorsko pravo © HKD, 2002
- -
- - -
- w3c_wai w3c_css w3c_html -