- -
Naslovnica
-
Hrvatsko knjižničarsko društvo  en English language
-
zaglavlje
-  
- -
Pretraživanje
HKD web
Internet (Google)IFLA EBLIDA NSK UNESCO     
Facebook Facebook Facebook
-
stranica za ispis stranica za ispis obavijesti      česta pitanja      plan stranica      kontakt
kalendar događanja      skupovi      dokumenti      izdanja      linkovi
HKD  //  Obavijesti  //  In memoriam – Marijan Kraš (1940. - 2023.)
In memoriam – Marijan Kraš (1940. - 2023.) (17.07.2023)

S tugom i pijetetom u srcu, javljamo vam da je preminuo dugogodišnji ravnatelj u miru Gradske knjižnice i čitaonice "Metel Ožegović" Varaždin, dobitnik Kukuljevićeve povelje te počasni član Knjižničarskog društva Varaždinske županije, gospodin Marijan Kraš.

U knjižničarsvo je ušao 1963., radeći prvo do 1966. u Ivancu da bi potom tijekom osam godina bio zaposlen u Gradskoj knjižnici i čitaonici u Varaždinu, a kasnije i više godina u SIZ-u kulture Općine Varaždin. Od 1992. ponovno radi u varaždinskoj knjižnici na čijem je čelu djelovao ukupno petnaest godina u dva mandata.
Zalagao se za razvoj i osuvremenjivanje knjižničarske struke i stručno usavršavanje knjižničara. Objavio je više od trideset stručnih radova iz knjižničarstva, pretežito s temama narodnog knjižničarstva varaždinskog kraja u različitim časopisima, godišnjacima i zbornicima te priloge o bibliografiji Ivanca.
Marijan Kraš od 1968. godine aktivno je uključen i u rad Hrvatskoga knjižničarskog društva, napose kao predsjednik odnosno član Društva knjižničara Varaždin, koje je 1981. godine bilo i organizator 23. skupštine Društva u Varaždinu.

Počivao u miru.
- -
- - -
- -
  pravne napomene  |   uredništvo  |   webmaster  |   autorsko pravo © HKD, 2002
- -
- - -
- w3c_wai w3c_css w3c_html -