- -
Naslovnica
-
Hrvatsko knjižničarsko društvo  en English language
-
zaglavlje
-  
- -
Pretraživanje
HKD web
Internet (Google)IFLA EBLIDA NSK UNESCO     
Facebook Facebook Facebook
-
stranica za ispis stranica za ispis obavijesti      česta pitanja      plan stranica      kontakt
kalendar događanja      skupovi      dokumenti      izdanja      linkovi
HKD  //  Obavijesti  //  Novo hrvatsko skraćeno izdanje UDK
Novo hrvatsko skraćeno izdanje UDK (10.02.2014)

U nakladi Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu objavljeno je licencirano skraćeno izdanje Univerzalne decimalne klasifikacije. Sadrži preko 10.000 brojeva klasifikacijske sheme (glavne, opće i specijalne pomoćne tablice), s proširenjima. Tablice sadrže i abecedno predmetno  kazalo s više od 17.000 pristupnica. Urednica priručnika i autorica kazala je Lidija Jurić Vukadin.
Publikaciju možete kupiti u Odsjeku za odnose s javnošću Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu ili naručiti preko narudžbenice.
Cijena primjerka je 250 kn.

Novo hrvatsko skraćeno izdanje UDK
U nakladi Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu izašlo je licencirano skraćeno izdanje Univerzalne decimalne klasifikacije. Urednica priručnika i autorica kazala je Lidija Jurić Vukadin.
Djelo sadrži preko 10000 brojeva klasifikacijske sheme (glavne, opće i specijalne pomoćne tablice), s proširenjima: bilješkama, uputama o primjeni, uputnicama i primjerima kombiniranja prilagođenim hrvatskom izdanju. Tablice sadrže i abecedno predmetno kazalo s više od 17000 pristupnica.
Kako bi se omogućila odgovarajuća primjena Tablica u indeksiranju nacionalne građe, neki dijelovi izmijenjeni su u odnosu na izvorno izdanje. Primjerice dodana je potpuna potpodjela iz tablice općih pomoćnih brojeva za mjesto za Hrvatsku, Makedoniju i Sloveniju. Pored toga dodani su i brojevi za književnost i povijest relevantni za spomenuta područja. Izdanje se temelji na posljednjoj verziji UDC MRF iz 2011. U odnosu na prethodno hrvatsko srednje izdanje, najveće promjene nastale su u sljedećim glavnim skupinama: religija, menadžment, turizam, socijalna skrb, zaštita okoliša, botanika, zoologija, biotehnologija, veterinarska znanost, tehnička akustika, glazba i film. Uz njih, u skraćeno izdanje uključene su i nove opće pomoćne oznake - za svojstva i odnose, procese i postupke.
S obzirom na recentnost izdanja i optimalnu količinu brojeva, pretpostavlja
se da će ovo skraćeno izdanje UDK naići na široku primjenu u svim vrstama
naših knjižnica, bibliografskim i dokumentacijskim centrima, nakladništvu,
pa i šire.
Izdanje možete kupiti u Odsjeku za odnose s javnošću Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu ili naručiti preko narudžbenice.
Cijena primjerka je 250 kn.
Broj stranica: 703 (481 tekst+222 kazalo); 26 cm
ISBN 978-953-500-124-9
- -
- - -
- -
  pravne napomene  |   uredništvo  |   webmaster  |   autorsko pravo © HKD, 2002
- -
- - -
- w3c_wai w3c_css w3c_html -