- -
Naslovnica
-
Hrvatsko knjižničarsko društvo  en English language
-
zaglavlje
-  
- -
Pretraživanje
HKD web
Internet (Google)IFLA EBLIDA NSK UNESCO     
Facebook Facebook Facebook
-
stranica za ispis stranica za ispis obavijesti      česta pitanja      plan stranica      kontakt
kalendar događanja      skupovi      dokumenti      izdanja      linkovi
HKD  //  Obavijesti  //  Tematski broj VBH posvećen katalogizaciji
Tematski broj VBH posvećen katalogizaciji (19.03.2015)

 U pripremi je tematski broj Vjesnika bibliotekara Hrvatske posvećen temi formalne obrade knjižnične građe kojeg uređuju gošće urednice Ana Barbarić i Vesna Hodak. Tematski broj pod naslovom Formalna obrada knjižnične građe u svjetlu nadolazećih promjena sadržavat će pozvane i prijavljene radove. Molimo zainteresirane kataložne stručnjake da sažetke predloženih radova pošalju na adrese elektroničke pošte abarbari@ffzg.hr i vhodak@nsk.hr do 1. lipnja 2015. Obavijest o prihvaćanju radova bit će dostavljena 1. srpnja 2015., a cjeloviti rad potrebno je poslati do 1. listopada 2015.

Području formalne obrade knjižnične građe predstoje velike promjene. Upravo je objavljen hrvatski prijevod objedinjenog izdanja ISBD-a, IFLA je u javnu raspravu uputila prijedlog verzije 2.2 modela FRBRoo kao i model PRESSoo, a najavljeno je i objedinjeno izdanje FR-a (FRBR, FRAD i FRSAD). Hrvatska knjižničarska zajednica započela je i provodi program izrade novog nacionalnog pravilnika u suradnji s arhivističkom i muzejskom zajednicom. Na međunarodnom planu primjena RDA i razvoj BIBFRAME-a izazivaju brojna pitanja. Tu je i semantički web kao i povezani podaci koji su neraskidivo vezani za budućnost katalogizacije.
Temeljem navedenog smatramo da je došao pravi trenutak za pripremu tematskog broja Vjesnika bibliotekara Hrvatske posvećenog katalogizaciji te pozivamo sve zainteresirane stručnjake da nam se jave s prijedlozima preglednih, istraživačkih i stručnih radova, koji nisu toliko usmjereni na prikaz sadašnje kataložne prakse hrvatskih knjižnica, već na problemska promišljanja pitanja koja su značajna za budući smjer razvoja formalne obrade knjižnične građe. Za sva dodatna pitanja i objašnjenja stojimo na raspolaganju.

Ana Barbarić i Vesna Hodak
- -
- - -
- -
  pravne napomene  |   uredništvo  |   webmaster  |   autorsko pravo © HKD, 2002
- -
- - -
- w3c_wai w3c_css w3c_html -