- -
Naslovnica
-
Hrvatsko knjižničarsko društvo  en English language
-
zaglavlje
-  
- -
Pretraživanje
HKD web
Internet (Google)IFLA EBLIDA NSK UNESCO     
Facebook Facebook Facebook
-
stranica za ispis stranica za ispis obavijesti      česta pitanja      plan stranica      kontakt
kalendar događanja      skupovi      dokumenti      izdanja      linkovi
HKD  //  Obavijesti  //  11. MEĐUNARODNI STRUČNI SKUP KNJIŽNICA - SREDIŠTE ZNANJA I ZABAVE Knjižnica – prostor za novo vrijeme
11. MEĐUNARODNI STRUČNI SKUP KNJIŽNICA - SREDIŠTE ZNANJA I ZABAVE Knjižnica – prostor za novo vrijeme (02.07.2015)

Knjižnica Mirana Jarca Novo Mesto i Gradska knjižnica »Ivan Goran Kovačić« iz Karlovca ove godine najavljuju jednodnevni međunarodni stručni skup »Knjižnica – središte znanja i zabave«, koji će se održati u ponedjeljak, 12. listopada 2015. godine u Novom Mestu, Slovenija. Skup će se organizirati već jedanaestu godinu za redom, a rezultat je dugogodišnjeg i uspješnog sudjelovanja među knjižnicama.

Tema ovogodišnjeg skupa je »Knjižnica – prostor za novo vrijeme«.

Kontakt:
Vedrana Kovač Vrana: vedrana@gkka.hr
Petra Kovič: petra.kovic@nm.sik.si
Maja Ivanez: maja.ivanez@nm.sik.si.
 

Glavne tematske smjernice:

Narodne knjižnice, u usporedbi s nekim drugim kulturnim institucijama, imaju dragocjenu prednost što djeluju kao javne ustanove i ne služe u komercijalne svrhe. Takva prednost predstavlja i veliku odgovornost prema zajednici. Knjižnica kao javna ustanova mora ostati neutralan prostor, otvoren za sve društvene skupine i generacije. Prostor, koji odražava i aktivno oblikuje moderno društvo te stvara i promiče građansku i kulturnu svijest. Iz tih razloga uloga i odgovornost knjižničara, kao javnog djelatnika, uključuje brigu za opće dobro i načela profesionalne etike, nepristranost i poštenje u svom radu s ljudima.

Međutim, u današnje vrijeme knjižnice su suočene sa smanjenjem financijskih sredstava, što značajno utječe na trajnu i nesmetanu provedbu knjižnične djelatnosti. Stoga je jedna od naših odgovornosti slijediti svoje poslanstvo, što znači, provedbu kvalitetnih programa u knjižnici, bilo da se radi o nabavi knjižnične građe ili organizaciji predavanja, koje knjižnice organiziraju same ili u dogovoru s vanjskim suradnicima.

Mnoge narodne knjižnice se pri pripremi događanja susreću s različitim ponudama predavanja, koje ponekad mogu imati upitne interese, te s dilemom, želimo li slijediti ukuse većine ili postaviti svoje vlastite, više ciljeve.

Sudionici stručnog skupa kroz izlaganja i rasprave dat će odgovore na pitanja kako knjižnice mogu izgraditi raznolike kulturne programe trajne vrijednosti i kvalitete kako bi ispunile svoju misiju, te kakva je pritom uloga knjižnice kao javne ustanove i knjižničara kao informacijskog stručnjaka te odgovornog i pravednog javnog djelatnika.

Cilj stručnog skupa je razmjena mišljenja, ideja, stručnih znanja i primjera dobre prakse za daljnji kvalitetan razvoj struke na području rada s korisnicima u Sloveniji i Hrvatskoj.
- -
- - -
- -
  pravne napomene  |   uredništvo  |   webmaster  |   autorsko pravo © HKD, 2002
- -
- - -
- w3c_wai w3c_css w3c_html -