- -
Naslovnica
-
Hrvatsko knjižničarsko društvo  en English language
-
zaglavlje
-  
- -
Pretraživanje
HKD web
Internet (Google)IFLA EBLIDA NSK UNESCO     
Facebook Facebook Facebook
-
stranica za ispis stranica za ispis obavijesti      česta pitanja      plan stranica      kontakt
kalendar događanja      skupovi      dokumenti      izdanja      linkovi
HKD  //  Obavijesti  //  Nastup KGZ benda
Nastup KGZ benda (11.12.2015)

Najavljujemo nastup KGZ Benda, povodom dana Knjižnica Grada Zagreba, u ponedjeljak, 14.12.2015. u Saxu s početkom u 20 sati.

Ulaz besplatan.

KGZ Band je jedini je knjižničarski glazbeni sastav u Hrvatskoj, a prema neslužbenim informacijama i rijetka pojava te vrste u Europi i svijetu. Danas broji osam stalnih članova, od kojih su dvoje vanjski suradnici, a jedan je donedavni knjižničar: Anita Babić, glavni vokal (Gradska knjižnica), Tanja Radović Ravnić, vokal, prateći vokal (Knjižnica V.Nazora), Igor Mladinić, klavijature, vokal (Gradska knjižnica), Ivica Bakula, bas gitara, vokal (Gradska knjižnica), Željko Vrbanc, ritam gitara, vokal (Knjižnica S.S.Kranjčevića), Luka Peršić, saksofon, flauta (donedavni djelatnik KGZ-a), Boris Tenšek, solo gitara, (vanjski suradnik), Robert Domitrović, bubnjevi (vanjski suradnik). Kao povremeni članovi pojavljivali su se Pavel Vrbanc, vokal (redovito kroz sedam-osam godina), dvaput Željka Krušlin, prateći vokal (Knjižnica M.Držića), Boris Beštak na bubnjevima bubnjevi i kao posljednji Denis Kovač, usna harmonika, vokal (Knjižnica Jelkovec).

 POVIJEST

U svečanosti otvorenja Knjižnice S.S.Kranjčevića, nakon jednogodišnjeg preuređenja i revizije, u proljeće 2003. godine „rodio se“ KGZ Band. „Porodu“ su značajno pomogle Davorka Bastić, ravnateljica KGZ-a i Jadranka Račić, voditeljica Knjižnice S.S.Kranjčevića. U tročlanom sastavu i akustičnoj verziji – Anita Babić, pjevačica, Igor Mladinić, klavijature i Željko Vrbanc, gitara, izveli smo „Imagine“ i „Vjeruj u ljubav“.
No, preduvjeti za nastanak banda nastali su mnogo ranije na raznim stranam i u raznim vremenima unutar KGZ-a. Glazbeni odjeli postajali su sastavnim dijelom knjižnica, a glazba u širem smislu „fondom“ knjižnica. Knjižnice su počele upošljavati djelatnike s glazbenom (i akademskom) naobrazbom. To je, s jedne strane, bio potencijal za mogući nastanak glazbenog sastava. S druge strane, glazba u živom izvođenju, bila je već godinama prisutna u Knjižnici S.S.Kranjčevića u vidu višegodišnje tradicije glazbenih igraonica za djecu, kao i stalna „upotreba“ glazbe u dječjim predstavama dječjeg odjela iste knjižnice. Zato je bilo pitanje trenutka kada će se ti potencijali pretvoriti u nešto novo – kao nastanka KGZ Banda. Stoga smo sastav koji je u pravoj mjeri izrastao na knjižničarskim temeljima i ostao u „službi“ knjižnica i knjižničara. Nakon toga, s vremenom nam se priključuju i ostali članovi. 
- -
- - -
- -
  pravne napomene  |   uredništvo  |   webmaster  |   autorsko pravo © HKD, 2002
- -
- - -
- w3c_wai w3c_css w3c_html -