- -
Naslovnica
-
Hrvatsko knjižničarsko društvo  en English language
-
zaglavlje
-  
- -
Pretraživanje
HKD web
Internet (Google)IFLA EBLIDA NSK UNESCO     
Facebook Facebook Facebook
-
stranica za ispis stranica za ispis obavijesti      česta pitanja      plan stranica      kontakt
kalendar događanja      skupovi      dokumenti      izdanja      linkovi
HKD  //  Obavijesti  //  Nacionalna akcija “Pokrenimo zelene knjižnica”
Nacionalna akcija “Pokrenimo zelene knjižnica” (26.09.2016)

Radna grupa Hrvatskog knjižničarskog društva poziva sve hrvatske knjižnice da se i drugu godinu za redom uključe u veliku zajedničku akciju umrežavanja knjižnica prema obrascu projekta Zelena knjižnica.

Akcija traje cijelu godinu a započinje projekcijama filmova s trećeg E?! – Okolišnog film festivala, čije je prikazivanje omogućila Zelena akcija.

Filmovi su i ove godine motivacija i inspiracija knjižničarima da po uzoru na postojeći projekt Zelena knjižnica planiraju samostalne aktivnosti u svojim knjižnicama. Knjižnice se osim s ponuđenim filmovima mogu u akciju uključiti i s drugim zelenim aktivnostima.

Tablica za prijavu
O Festivalu
Preuzimanje filmova
O Zelenoj knjižnici

Kontakt: zelenaknjiznica@gmail.com

Cilj projekta Zelena knjižnica je edukacija javnosti i širenje svijesti o održivom društvu i nužnosti zaštite okoliša kroz projekcije dokumentarnih filmova, stručna predavanja, tribine, radionice i promocije knjiga. Svatko može doprinijeti, a knjižnice kao i uvijek trebaju biti svjetionici i rasadnici novih ideja za održivo i zdravo društvo – društvo koje će voditi brigu o našem jedinom staništu – planeti Zemlji.

 Kratki opis filmova koji se mogu prikazivati u sklopu akcije:

1. Sutra ne postoji/There’s No Tomorrow, Priča o stvarima/Story of Stuff
Sveobuhvatan uvod u funkcioniranje sistema u kojem živimo. Postavlja prava pitanja, problematizira potencijalne odgovore.
#energija #ekonomija #hrana #konzumerizam
2. Krađa Afrike/Stealing Africa
Zašto postoji toliki jaz između siromašnih i bogatih zemalja? Jer neke posjeduju gotovo sve prirodne resurse drugih. Ovo je jedna od tih priča.
#korporacije #eksploatacija #zemlja #siromašni #Zambija #Švicarska
3. U obranu života/In Defence of Life, Vladavina brana/Damocracy, Majka svih rijeka/Mother of all Rivers
7 inspirativnih priča ljudi i zajednica diljem svijeta koji se bore za svoja prava, svoju okolinu i budućnost, aktivno se protiveći korumpiranim projektima velikih brana.
#aktivizam #lokalno stanovništvo #Kolumbija #Filipini #Južna Afrika #Rumunjska #Brazil #Turska #Honduras
4. Prekid/Disruption
Postalo je apsolutno nemoguće negirati već vrlo očit utjecaj klimatskih promjena, ovaj film nam donosi sveobuhvatan odgovor na pitanje zašto.
#klimatske promjene #350.org #ekstremni vremenski uvjeti
5. Prema višem terenu/Heading for Higher Ground
Iako su nama posljedice klimatskih promjena možda zasad daleke i nevidljive, velikom djelu svijeta one prijete egzistenciji i tjeraju u izbjeglištvo. Ovim filmom pogledat ćemo malo dalje od vlastitog dvorišta i saznati tko točno prvi stradava od posljedica klimatskih promjena.
#prirodne katastrofe #klimatske izbjeglice
6. Uradi to: Priča o modernim razbojnicima/Just do it: A tale of modern day outlaws
Iznimno zabavna i inspirativna priča o aktivizmu, ispričana kroz iskustva nekoliko interesantnih individua, koji, bez obzira na prijetnju zatvora, uvijek radije biraju opciju maštovitih blokada tvornica, termoelektrana na ugljen i ulaza velikih banaka, pomoću super-ljepila, lanaca i inog.
#aktivizam #blokade #akcije
7. Za čist zrak i vodu
Film nas vodi na putovanje srednjom Bosnom i istražuje pet problematičnih lokacija te svjedoči pričama lidera lokalnog civilnog društva, koje se nikad nije predalo u borbi za bolju životnu sredinu.
#Bosna i Hercegovina #civilno društvo #štetni projekti
8. Kultura: skvotiranje/Culture: Squatting, Rast Heathrowa/Grow Heathrow, Skvotiranje u Londonu/Squatting in London, Can Masdeu
Zanimljivi primjeri prenamjene prostora i njegovog organiziranja iz Engleske, Nizozemske i Španjolske.
#skvotovi #kulturni centri #sjecišta inicijativa #aktivizam
9. Zaboravite na kraće tuširanje/Forget Shorter Showers
Malim koracima možemo promijeniti svijet! Parola koja nas nadahnjuje i čini spremnima na mala odricanja, poput kraćih tuširanja, kako bismo pridonijeli štednji i smanjenju onečišćenja. No, je li to pravi način ostvarenja našeg zajedničkog cilja? Koliki je zapravo utjecaj individualne promjene navika, bez šireg aktivističkog angažmana?
#aktivizam #promjene navika #promjena životnog stila
- -
- - -
- -
  pravne napomene  |   uredništvo  |   webmaster  |   autorsko pravo © HKD, 2002
- -
- - -
- w3c_wai w3c_css w3c_html -