A    A    English

Međunarodni neformalni skup Cycling for libraries (C4L)

c4l
Od 18. do 26. lipnja 2013. sto knjižničara i ljubitelja knjižnica iz različitih dijelova svijeta već treću godinu zaredom sudjeluje u međunarodnom knjižničarskom biciklističkom neformalnom skupu Cycling for libraries (C4L). Ovogodišnja knjižničarska avantura duga 400 km započinje u Amsterdamu i završava u centru Bruxellesa, centru Europe, gdje će se sudionici susresti s članovima EU parlamenta i uručiti im proglas o važnosti narodnih knjižnica pod nazivom The declaration for the regulation of libraries at a European level. Proglasom se želi ukazati na nezamjenjivu ulogu knjižnica u društvu, kao i njezinu središnju ulogu u rastu i prosperitetu svake lokalne zajednice.

 

Ove godine je i hrvatska knjižničarka Vesna Stričević iz Knjižnica grada Zagreba aktivna sudionica te jedinstvene i atraktivne ideje lobiranja za knjižnice. Prilika je to da se u međunarodnim krugovima, upravo u pravom trenutku kada Hrvatska ulazi u EU, upoznaju i prenesu uspjesi zagrebačkog, ali i hrvatskog knjižničarstva te da se predstavi Zagreb kao hrvatska turistička metropola. Posebno je zato važan posljednji dan kada je planiran posjet Knjižnici EU parlamenta te druženje sa zastupnicima. Tom će se prilikom održati izložba gdje će se predstaviti i Knjižnice grada Zagreba svojim zanimljivim programima i posebnostima.
C4L je politički i ekonomski neovisan neformalni skup i biciklistička tura. Osnovana je 2011. godine s ciljem zagovaranja knjižnica i povećavanja svjesnosti javnosti o vrijednosti knjižničnih usluga i izvora koje knjižnice nude svojoj zajednici i društvu u cjelini. Realizira se u suradnji s lokalnim knjižnicama, knjižničarskim društvima i međunarodnim organizacijama IFLA (Međunarodni savez knjižničarskih društava i ustanova) i EBLIDA (Europskiured za knjižnične, informacijske i dokumentacijske udruge). http://www.hkdrustvo.hr/hr/pravo_na_knjiznicu/odabrana_novost/16

Više informacija na službenim stranicama: http://www.cyclingforlibraries.org

Dnevni izvještaji će biti dostupni na facebooku i twitteru https://www.facebook.com/#!/cyc4lib?fref=ts  i  https://twitter.com/cyc4lib

Logo i banneri se mogu preuzeti na: http://www.cyclingforlibraries.org/?page_id=4425

Ruta i datumi
18. lipnja → Amsterdam
19. lipnja → Haag
20. lipnja → Delft
21. lipnja → Renesse
22. lipnja → Brugge
23. lipnja → Gent
24. lipnja → Affligem
25.,26. i 27. lipnja → Bruxelles

Posljednji dan, 26. lipnja, je ujedno i dan s najviše zagovaračkog duha i zato je poziv upućen hrvatskim  promatračima u EU parlamentu, hrvatskim zastupnicima izabranim za članove EU parlamenta, predstavnici Ureda Grada Zagreba u Bruxellesu, svim hrvatskim novinarima i dopisnicima, da budu prisutni i podrže bicikliste-knjižničare i zagovaračke ideje koje će donijeti na cilju članovima Europskog parlamenta. 
Završetak biciklističke ture i uručenje proglasa je planirano za 10 sati na lokaciji Wiertzstraat 60, Bruxelles. Tamo će biti članovi Flamanskog parlamenta te zastupnici Europskog parlamenta. Istog dana od 17,30 u Knjižnici Europskog parlamenta će biti otvorena izložba na kojoj se predstavljaju i Knjižnice grada Zagreba, a u 19,00 sati je organizirana svečana večera.

map
Više informacija o cijeloj (ne)konferenciji na službenim stranicama: http://www.cyclingforlibraries.org

Prošlogodišnje ture:
2011. Kopenhagen – Berlin
2012. Vilnius – Tallinn

Dio atmosfere iz prošlogodišnjih tura pogledajte na:
http://www.cyclingforlibraries.org/?page_id=3515