- -
Naslovnica
-
Hrvatsko knjižničarsko društvo  en English language
-
zaglavlje
-  
- -
Pretraživanje
HKD web
Internet (Google)IFLA EBLIDA NSK UNESCO     
Facebook Facebook Facebook
-
stranica za ispis stranica za ispis obavijesti      česta pitanja      plan stranica      kontakt
kalendar događanja      skupovi      dokumenti      izdanja      linkovi
HKD  //  Skupovi  //  Skupovi u zemlji  //  Okrugli stol Vrednovanje, upravljanje i zagovaranje ishoda u knjižnicama : mogućnosti uspostave ravnoteže poslovnih i tradicionalnih knjižničarskih vrijednosti
Okrugli stol Vrednovanje, upravljanje i zagovaranje ishoda u knjižnicama : mogućnosti uspostave ravnoteže poslovnih i tradicionalnih knjižničarskih vrijednosti

Mjesto održavanja: Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu 29.05.2015
Organizator: Hrvatsko knjižničarsko društvo - Komisija za statistiku i pokazatelje uspješnosti, Komisija za upravljanje i Komisije za javno zagovaranje
Suorganizator: Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu

Program

Programski i organizacijski odbor: Marina Mihalić (predsjednica Komisije za statistiku i pokazatelje uspješnosti u knjižnicama), Edita Bačić (predsjednica Komisije javno zagovaranje), Lea Lazzarich (predsjednica Komisije za upravljanje), Zrinka Udiljak Bugarinovski (članica Komisije za upravljanje) i Alemka Belan-Simić (članica Komisije za javno zagovaranje)

Komisija za statistiku i pokazatelje uspješnosti u knjižnicama, Komisija za upravljanje i Komisija za javno zagovaranje odlučile su da umjesto pojedinačnih okruglih stolova (3. okruglog stola Komisije za statistiku i pokazatelje uspješnosti u knjižnicama, 6. okruglog stola Komisije za upravljanje i 2. okruglog stola Komisije za javno zagovaranje) organizirati zajednički okrugli stol Vrednovanje, upravljanje i zagovaranje ishoda u knjižnicama : mogućnosti uspostave ravnoteže poslovnih i tradicionalnih knjižničarskih vrijednosti, sa ciljem izrade smjernica za uspostavu jedinstvenog sustava u praćenju kvalitete knjižničnih usluga te uspješnu provedbu zagovaranja Strategije razvoja hrvatskoga knjižničarstva 2015.-2020. i Zakona o knjižnicama i knjižničarstvu.

Sve vrste knjižnica u Hrvatskoj suočene su s potrebom vrednovanja vlastite djelatnosti i nužnosti dokazivanja ishoda knjižničnih usluga na društvo. Pristupi vrednovanju knjižnica prate ekonomske trendove u svakom društvu, pa su se knjižnice tijekom proteklih razdoblja bavile marketingom svojih usluga, od knjižnica se očekivalo da razviju sustave koji će biti samoodrživi. Knjižnice trebaju dokazivati i izvještavati o svojim kvantitativnim i kvalitativnim postignućima. Najnoviji trendovi su očiti u novom pristupu da isključivo ekonomski pokazatelji poslovanja nisu u potpunosti primjenjivi i u knjižnicama. Samo kao ustanove okrenute ispunjavanju javnog interesa knjižnice mogu osigurati svoju održivost i računati na dugoročnu potporu društva. Pretjerana prilagodba tržištu može ih u budućnosti dovesti u vrlo rizičnu poziciju. Ako su knjižnice u organiziranju i vrednovanju svojih usluga previše fokusirane na ispunjavanje ekonomski usmjerenih zahtjeva, uvijek postoji opasnost da ih zajednica tako doživljava i na sličan način vrednuje njihov rad te ih prepusti u potpunosti zakonima tržišnog natjecanja. Prema najnovijim kretanjima u međunarodnoj knjižničarskoj praksi (izjave IFLA-e i EBLIDA-e) vidljivo je da budućnost knjižnica nikako ne smije ovisiti samo o dobrom marketingu, važna je izgradnja snažne knjižničarske zajednice koja pomaže knjižnicama u javnom zagovaranju naše građanske i društvene misije, kao i razvijanje organizacijske kulture koje potiču na kreativnost stručnog osoblja.

Na zajedničkom okruglom stolu pozvani i prijavljeni izlagači i sudionici raspravljat će se o mogućnosti sinergijskog pristupa trendovima vrednovanja, upravljanja i zagovaranja vrijednosti i djelotvornosti knjižnica.

Pozivamo Vas da do 15. travnja 2015. prijavite izlaganje na jednu od predloženih tema:

  • pokazatelji djelotvornosti, kvalitete i ishoda usluga (moderator: Komisija za statistiku i pokazatelje uspješnosti u knjižnicama
  • odgovorno knjižničarstvo i profesionalna etika u zagovaranju javnog interesa knjižnica (moderator: Komisija za javno zagovaranje)
  • upravljačka i organizacijska kultura kao poticaj kreativnosti stručnog osoblja (moderator: Komisija za upravljanje)

te pošaljete sažetak (do 300 riječi) i kratke biografske podatke. Povratnu informaciju o prijavi dostavit ćemo do 30. travnja 2015. godine.

Izlaganja sa skupa biti će objavljena u jednom od sljedećih brojeva Vjesnika bibliotekara Hrvatske.
 

Prijava za sudjelovanje bez izlaganja

Prijava za sudjelovanje s izlaganjem


Sudjelovanje na skupu oslobođeno je kotizacije.
Održavanje Okruglog stola potpomognuto je sredstvima javnog programa knjižničarske djelatnosti Ministarstva kulture Republike Hrvatske za 2015. godinu.
Za sva stručna pitanja možete se obratiti na adresu:

dr. sc. Marina Mihalić, knjižničarska savjetnica
E-pošta: mmihalic@nsk.hr
a za ostala pitanja na adresu:

Tina Matošević, poslovna tajnica HKD-a
E-pošta: hkd@hkdrustvo.hr


Izlaganja sa skupa:

 

- -
- - -
- -
  pravne napomene  |   uredništvo  |   webmaster  |   autorsko pravo © HKD, 2002
- -
- - -
- w3c_wai w3c_css w3c_html -