- -
Naslovnica
-
Hrvatsko knjižničarsko društvo  en English language
-
zaglavlje
-  
- -
Pretraživanje
HKD web
Internet (Google)IFLA EBLIDA NSK UNESCO     
Facebook Facebook Facebook
-
stranica za ispis stranica za ispis obavijesti      česta pitanja      plan stranica      kontakt
kalendar događanja      skupovi      dokumenti      izdanja      linkovi
HKD  //  Skupovi  //  Skupovi u zemlji  //  16. MEĐUNARODNI STRUČNI SKUP KNJIŽNICA - SREDIŠTE ZNANJA I ZABAVE Knjižnica – odraz inkluzivnog društva
16. MEĐUNARODNI STRUČNI SKUP KNJIŽNICA - SREDIŠTE ZNANJA I ZABAVE Knjižnica – odraz inkluzivnog društva

Mjesto održavanja: Gradska knjižnica „Ivan Goran Kovačić“ Karlovac 28.10.2021 - 28.10.2021
Organizator: Gradska knjižnica „Ivan Goran Kovačić“ Karlovac

Možemo li ostvariti pristup svakom pojedincu? Utječemo li na kvalitetu života građana? Možemo li biti ključne institucije inkluzivnog društva?

Program

Europske i svjetske narodne knjižnice dijele zajednička poslanja, vizije i ciljeve. Suvremene knjižnice danas su središta koja predstavljaju prave odraze svoje sredine. To su mjesta koja omogućuju osnaživanje zajednice u cjelini.
Prema IFLA-inom Manifestu za europske knjižnice iz 2019. g., knjižnice garantiraju da je svaki pojedinac u bilo kojem trenutku svog života sposoban učiti, čitati i razvijati se uz pomoć knjižnica, bez obzira na prepreke i ograničenja. Paralelno s društvenim promjenama, knjižnice u svoje strukture unose brojne promjene, s ciljem razvijanja, inovacija i čvršćeg povezivanja sa građanima. Možda i više od bilo koje druge javne ili privatne ustanove, narodne knjižnice nude jedinstveni prostor za susrete i razmjenu. U današnje vrijeme vidimo ih kao dinamičan i inkluzivan prostor dostupan svima. Socijalna integracija marginaliziranih skupina korisnika, stvaranje zajedničkog osjećaja identiteta, aktivno uključivanje članova u sukreiranje i osmišljavanje programa - samo su dio inovacija u knjižničarstvu, kojima se knjižnice redefiniraju i otvaraju za nove načine i metode rada.

Tema ovogodišnjeg međunarodnog stručnog skupa nosi naziv Knjižnica – odraz inkluzivnog društva.

Hrvatski i slovenski stručnjaci s područja knjižničarstva, sociologije, psihologije i drugih znanstvenih disciplina, kroz pozvana stručna izlaganja, dat će odgovore na pitanja vezana uz tematiku inkluzivne kulture koja je temelj slobodnom pristupu informacijama, učenju, obrazovanju i društvenom razvoju.
Tema skupa temeljit će se na socijalno-inkluzivnim knjižničnim uslugama, polifunkcionalnosti knjižnica, knjižnicama kao višenamjenskim središtima svojih zajednica – otvorenim i inkluzivnim mjestima, u skladu s ostvarivanjem ciljeva UN-ove agende 2030 o održivom razvoju.

Cilj skupa: pružiti smjernice za uspješno oblikovanje programa za marginalizirane društvene skupine, njihovu uspješniju socijalnu integraciju i svladavanje kulturoloških razlika, osigurati razmjenu ideja, te potvrditi status knjižnica kao mjesta koja će postati univerzalni inkluzivni prostor.

Svoja izlaganja predstavit će dvanaest autora iz Hrvatske i Slovenije.

Sudjelovanje na skupu je besplatno.

Rok za prijavu sudjelovanja je do 26. 10. 2021. putem poveznice: Prijavnica za sudjelovanje.
Dan prije održavanja skupa svim prijavljenim sudionicima poslat ćemo poveznicu za Zoom.

Skup će se održati uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija RH.

Kontakt:
Vedrana Kovač Vrana, Gradska knjižnica »Ivan Goran Kovačić« Karlovac, e-mail: vedrana@gkka.hr
Maja Ivanež, Knjižnica Mirana Jarca Novo Mesto, e-mail: maja.ivanez@kmj.si
Petra Kovič, Knjižnica Mirana Jarca Novo Mesto, e-mail: petra.kovic@kmj.si

 

 

- -
- - -
- -
  pravne napomene  |   uredništvo  |   webmaster  |   autorsko pravo © HKD, 2002
- -
- - -
- w3c_wai w3c_css w3c_html -