- -
Naslovnica
-
Hrvatsko knjižničarsko društvo  en English language
-
zaglavlje
-  
- -
Pretraživanje
HKD web
Internet (Google)IFLA EBLIDA NSK UNESCO     
Facebook Facebook Facebook
-
stranica za ispis stranica za ispis obavijesti      česta pitanja      plan stranica      kontakt
kalendar događanja      skupovi      dokumenti      izdanja      linkovi
HKD  //  Skupovi  //  Skupovi u zemlji  //  12. okrugli stol za školske knjižnice – stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem
12. okrugli stol za školske knjižnice – stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem

Mjesto održavanja: Zoom platforma 07.10.2021 - 07.10.2021
Organizator: HKD - Komisija za osnovnoškolske knjižnice, Komisija za srednjoškolske knjižnice

Suorganizatori: Društvo knjižničara Slavonije, Baranje i Srijema i OŠ Darda

Naziv: 12. okrugli stol za školske knjižnice Autorsko pravo i digitalno okruženje

Mjesto održavanja: na mreži putem poveznice

Vrijeme održavanja: 7. listopada 2021.
Financijska potpora: Ministarstvo kulture i medija RH
Programski odbor: Madlen Zubović, Ines Krušelj-Vidas, Josip Strija, Irena Bando, Marija Purgar, Sanja Galic
Organizacijski odbor: Dijana Machala, Mirjana Čubaković, Nataša Mesić Muharemi, Tihomir Dunđerović, Anita Drenjančević

Sekcija za školske knjižnice Hrvatskog knjižničarskog društva dvanaestu godinu zaredom organizira okrugli stol za školske knjižnice. Svake se godine obrađuje jedna goruća tema školskoga knjižničarstva, a Zaključci s istog pružaju potporu radu i potiču razvoj knjižničarske struke. Gostovanjem predavača iz Slovenije, Mađarske i Belgije skup je dobio međunarodnu notu.

Programska knjižica

Plakat


Opis programa
12. Okrugli stol za školske knjižnice tematski će se baviti problematikom autorskih prava u suvremenom digitalnom okruženju u kontekstu donošenja novog Zakona o autorskim i srodnim pravima kao i iznimne situacije u kojoj su se našle školske knjižnice za vrijeme uvođenja djelomične ili potpune nastave na daljinu.
Cilj svih školskih knjižnica je stvaranje informacijski pismenih učenika koji su odgovorni i savjesni članovi društva. Svijest o autorskom pravu i intelektualnom vlasništvu dio je informacijske pismenosti i stoga utječe na gotovo sve aspekte rada školske knjižnice. Promjenljivo informacijsko okruženje i sve veća digitalizacija čine regulaciju autorskih prava sve složenijom, a istovremeno dolazi do postupne preobrazbe knjižnica u hibridne knjižnice, koje bi uz tiskanu i drugu analognu građu svojim korisnicima trebale osigurati i pristup digitalnoj građi i izvorima. Školski knjižničari često nailaze na nedoumice u tom području, a situacija izazvana pandemijom dodatno je naglasila važnost kvalitetnog i zakonski utemeljenog korištenja mrežnih izvora i digitalnih sadržaja.
Naime, u ožujku 2020. godine Ministarstvo znanosti i obrazovanja je u Odluci o uspostavi nastave na daljinu navelo da stručni suradnici školski knjižničari trebaju biti na raspolaganju vezano uz pretraživanje izvora i knjiga te s nastavnicima i učenicima komunicirati na redovnoj osnovi. Trebaju biti uključeni u virtualne zbornice i prema potrebi u virtualne razrede. Posebno je istaknuta potrebu da pomognu nastavnicima u kreiranju sadržaja i upotrebu materijala uz reguliranje autorskih prava.
Da bi uspješno ispunili tu zadaću knjižničari moraju dobro poznavati pravni okvir, osmišljavati kako primjereno dobi učenika prenijeti složene koncepte etičke i društvene odgovornosti te educirati nastavnike o zakonski utemeljenom korištenju mrežnih izvora i digitalnih sadržaja.
Iz svega navedenog vidljiva je potreba za dodatnom edukacijom školskih knjižničara iz područja autorskih i srodnih prava, upoznavanje s najnovijim zakonskim okvirima kao i razmjena iskustava konkretnog rada s učenicima i nastavnicima.


Način izvođenja programa
Okrugli stol s uvodnim pozvanim izlaganjima eminentnih stručnjaka iz Republike Hrvatske i susjednih zemalja, predavanjima knjižničara iz Republike Hrvatske i susjednih zemalja, primjerima iz prakse, raspravom i zaključcima.


Ciljevi
Pomoći školskim knjižničarima u razumijevanju osnovnih pojmova u području autorskog prava; pružiti uvid u niz zakonskih propisa vezanih uz knjižnice, knjižničare i korisnike; upoznati knjižničare s relevantnim zakonskim odredbama; pomoći da razumiju kada su i zašto ograničeni u slobodnom rukovanju građom i kako ipak mogu, u pojedinim slučajevima, pomoći korisnicima da ostvare pravo na slobodan pristup građi i informacijama.
Predstaviti primjere uspješnog poučavanja etičnog korištenja građe primjereno dobi učenika.


Metode
Stručna predavanja, iskustva dobre prakse, rasprava i zaključci


Korisnici obuhvaćeni programom (broj i struktura)
Planira se odaziv 200-tinjak školskih knjižničara s područja Republike Hrvatske i susjednih zemalja.


Očekivani rezultati
Osnaživanje knjižničara za rad u digitalnom okruženju, za educiranje svih vrsta korisnika, za izradu kvalitetnih mrežnih stranica knjižnice s navedenim kvalitetnim i provjerenim izvorima informacija.
Bolja potpora školskih knjižnica obrazovnom procesu; pružanje kvalitetnih usluga i građe na zakonit način; izrada zbirki u digitalnom obliku.
Zaključci okruglog stola i prijedlozi upućeni Ministarstvu znanosti i obrazovanja, Ministarstvu kulture i medija, osnivačima školskih knjižnica i medijima; povećana vidljivost školskih knjižnica u užoj i široj javnosti.


Vremensko odvijanje programa
Planiranje trajanja 8 sati.


Način rada: pozvana izlaganja, prijavljena izlaganja, prijavljeni primjeri dobre prakse, rasprava i zaključci te popratni program.


Jezik skupa: hrvatski
Kotizacija: nema


Rok za prijavu sudjelovanja s izlaganjem:
31. kolovoza 2021. godine putem online obrasca
Trajanje izlaganja: 15 minuta

Pristigli sažetci izlaganja bit će pregledani od strane članova Programskog odbora Skupa, a obavijest o prihvaćenom izlaganju bit će dostavljena e-poštom. Prezentacije prihvaćenih predavanja dostaviti do 25. rujna 2021.

Rok za prijavu sudjelovanja bez izlaganja: 4. listopada 2021. godine putem online obrasca

 

 

Osobe za kontakt: Mirjana Čubaković, mirsreco@gmail.com Nataša Mesić Muharemi, natasa.mesicmuharemi@gmail.com

Program Skupa bit će objavljen tijekom rujna 2021.godine.

Svim prijavljenim sudionicima bit će e-poštom poslana poveznica za pristup Skupu.

Svi prijavljeni sudionici dobit će potvrdu o sudjelovanju i knjižicu sažetaka.

- -
- - -
- -
  pravne napomene  |   uredništvo  |   webmaster  |   autorsko pravo © HKD, 2002
- -
- - -
- w3c_wai w3c_css w3c_html -