- -
Naslovnica
-
Hrvatsko knjižničarsko društvo  en English language
-
zaglavlje
-  
- -
Pretraživanje
HKD web
Internet (Google)IFLA EBLIDA NSK UNESCO     
Facebook Facebook Facebook
-
stranica za ispis stranica za ispis obavijesti      česta pitanja      plan stranica      kontakt
kalendar događanja      skupovi      dokumenti      izdanja      linkovi
HKD  //  Skupovi  //  Skupovi u zemlji  //  Okrugli stol: E-izvori - potrebe korisnika narodnih i školskih knjižnica
Okrugli stol: E-izvori - potrebe korisnika narodnih i školskih knjižnica

Mjesto održavanja: Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, dvorana Judita, Zagreb, 12. studeni 2021. od 9:00 do 14:00 sati – fizički i online na YouTube kanalu NSK. 12.11.2021 -
Organizator: Komisija za narodne knjižnice (HKD)
Suorganizatori:Sekcija za narodne knjižnice, Sekcija za školske knjižnice, Komisije za statistiku i pokazatelje uspješnosti u knjižnicama, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu

Programski i organizacijski odbor: Dunja Marija Gabriel, Tea Grašić-Kvesić, Matea Bakmaz, Marija Bartolić, Lidija Šajatović, Martina Sanković, Frida Bišćan, Mirjana Dimnjaković, Iva Grković, Vinka Jelić-Balta, Željka Miščin (članovi Komisije za narodne knjižnice), Gordana Šutej (Komisija za osnovnoškolske knjižnice), Aleksandra Pikić (Komisija za statistiku i pokazatelje uspješnosti u knjižnicama), Marica Šapro Ficović (potpredsjednik HKD-a).

Model održavanja okruglog stola: Model održavanja okruglog stola: stručni skup se održava fizički i online na YouTube kanalu NSK. Najveći mogući broj sudionika uživo je 40 osoba. Snimka izlaganja bit će naknadno dostupna na YouTube kanalu NSK.

Financijska potpora: Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske

Rok prijave sudjelovanja: 9. 11. 2021.

Napomena: nije predviđena kotizacija za sudjelovanje na okruglom stolu.

Program

Radni materijali

O temi

Održavanje okruglog stola na temu nabave, dostupnosti i korištenja e-izvora za potrebe narodnih i školskih knjižnica omogućit će iskorak u pružanju informacijskih usluga za korisnike i dat će uvid u mogućnosti organiziranja nove usluge u narodnim i školskim knjižnicama.

Prvi uvid u potrebe stručne zajednice dobilo se istraživanjem o bazama podataka koje bi se mogle koristiti u radu informatora u narodnim knjižnicama koje je provela Sekcija za narodne knjižnice 2017. godine među knjižničarima u županijskim matičnim narodnim knjižnicama kako bi se omogućilo organiziranje nabave baza podataka za potrebe korisnika narodnih i školskih knjižnica.

Za organiziranje nove, cjelovite usluge u knjižnicama bilo je potrebno istražiti dodatno potrebe većeg broja narodnih i školskih knjižničara te interese korisnika narodnih i školskih knjižnica za pristup e-izvorima (stranim znanstveno-stručnim bazama podataka) kako u samim knjižnicama tako i na daljinu. Pri tome poseban naglasak je na pristupu e-izvorima kako na razini bibliografskih podataka tako i na njihovoj dostupnosti u cjelovitom tekstu te edukaciji knjižničara i korisnika za korištenje e-izvora organiziranjem predavanja i radionica. Istraživanje će dati uvid koju znanstveno-stručnu literaturu trebaju knjižničari i korisnici narodnih i školskih knjižnica te za koja područja.

Okrugli stol organizira se u suradnji s HKD-ovom Komisijom za statistiku i pokazatelje uspješnosti u knjižnicama temeljem njezina dosadašnjeg iskustva u provođenju takvih istraživanja i prikupljanja relevantnih informacija za prijedlog nabave stručno-znanstvenih baza podataka za narodne i školske knjižnice. Na okruglom stolu ostvarena je i suradnja s Nacionalnom i sveučilišnom knjižnicom u Zagrebu koja ima iskustvo u provođenju projekta E-izvori za nabavu baza podataka za sveučilišne, visokoškolske i specijalne knjižnice u RH.

Okrugli stol će okupiti sve zainteresirane strane za navedenu temu, dat će uvid u arhitekturu i proces nabave, korištenje e-izvora te pokretanje inicijative o osnivanju konzorcija na razini RH s ciljem dobivanja što povoljnijih uvjeta za nabavu određenih e-izvora za potrebe korisnika narodnih i školskih knjižnica.

Osnovni ciljevi stručnog skupa:

  • Informirati, educirati i zagovarati nabavu i dostupnost elektroničkih izvora u narodnim i školskim knjižnicama za potrebe korisnika i knjižničara.
  • Umrežavati stručnjake iz područja rada s e-izvorima s narodnim i školskim knjižničarima sa svrhom uspostavljanja nove usluge u narodnim i školskim knjižnicama.

Očekivani rezultati:

  • Dobivanje relevantnih informacija za nabavu e-izvora za narodne i školske knjižnice kao temelj za prijavu na natječaj za dodjelu sredstava za nabavu stranih stručnih i znanstvenih baza podataka.
  • Uvid u proces nabave e-izvora i vrstu edukacije za korisnike i knjižničare koju je potrebno osigurati na pristup i korištenje e-izvora.

- -
- - -
- -
  pravne napomene  |   uredništvo  |   webmaster  |   autorsko pravo © HKD, 2002
- -
- - -
- w3c_wai w3c_css w3c_html -