- -
Naslovnica
-
Hrvatsko knjižničarsko društvo  en English language
-
zaglavlje
-  
- -
Pretraživanje
HKD web
Internet (Google)IFLA EBLIDA NSK UNESCO     
Facebook Facebook Facebook
-
stranica za ispis stranica za ispis obavijesti      česta pitanja      plan stranica      kontakt
kalendar događanja      skupovi      dokumenti      izdanja      linkovi
HKD  //  Stručna tijela  //  Komisija za klasifikaciju i predmetno označivanje  //  Dokumenti i linkovi  //  Izvještaj za razdoblje 2014.-2016.
Uvod       Plan i program       Članovi       Dokumenti i linkovi
Komisija za klasifikaciju i predmetno označivanje

Dokumenti i linkovi


Izvještaj za razdoblje 2014.-2016.

 

Realiziran je plan Komisije da organizira znanstveno-stručni skup „Predmetna obrada: pogled unaprijed“ s glavnim ciljem da se nakon gotovo dva desetljeća ponovno okupe predmetni stručnjaci te rasprave teorijska i praktična pitanja vezana uz suvremena zbivanja u segmentu predmetne obrade baštinske građe.

 

Skup je održan 20. svibnja 2016. u Gradskoj knjižnici u Zagrebu, a programski i organizacijski odbor činili su članovi Komisije: Drahomira Cupar, Marin Juraga, Branka Purgarić-Kužić i Sonja Špiranec.

 

Skup se odvijao u okviru dvije središnje teme: 1. Predmetna obrada građe u baštinskim ustanovama s podtemama: uvjeti za funkcionalnost predmetnih autoriziranih podataka (FRSAD), korisničko (društveno) označivanje, ontologije te žanr i oblik i 2. Predmetni pristup informacijama s podtemama: istraživanje korisničkog ponašanja i predmetno pretraživanje. Održano je ukupno šesnaest izlaganja: pet pozvanih izlaganja (Aida Slavić, Koraljka Golub, Pero Škorput , Tomislav Ivanjko , Mario Essert), četiri prijavljena izlaganja (Drahomira Cupar, Senada Dizdar, Irena Galić Bešker, Marin Juraga), tri pecha kucha izlaganja te je predstavljeno četiri izlaganja na posterima.

 

Na skupu je sudjelovalo približno osamdesetak sudionika iz svih vrsta knjižnica (osim školskih) iz cijele Hrvatske te susjednih zemalja kao i studenti sa više fakulteta. Zaključak je da je skup opravdao očekivanja te da iza njega nužno mora ostati i pisani trag, točnije zbornik recenziranih radova kojeg treba u što kraćem roku objaviti kako bi na skupu izloženi sadržaji bili dostupni i široj stručnoj zajednici. Isto tako, javila se ideja (i od strane predavača i od strane publike) da se takav skup ponovi kroz 2-3 godine. Kao najvažniji zaključak skupa, zbog kojeg je Komisija i kretala u njegovu organizaciju, istaknuta je potreba za primjenom novih teorijskih saznanja u svakodnevnoj praksi hrvatskih knjižnica.

 - -
- - -
- -
  pravne napomene  |   uredništvo  |   webmaster  |   autorsko pravo © HKD, 2002
- -
- - -
- w3c_wai w3c_css w3c_html -