- -
Naslovnica
-
Hrvatsko knjižničarsko društvo  en English language
-
zaglavlje
-  
- -
Pretraživanje
HKD web
Internet (Google)IFLA EBLIDA NSK UNESCO     
Facebook Facebook Facebook
-
stranica za ispis stranica za ispis obavijesti      česta pitanja      plan stranica      kontakt
kalendar događanja      skupovi      dokumenti      izdanja      linkovi
HKD  //  Stručna tijela  //  Komisija za zaštitu knjižnične građe  //  Plan i program
Uvod       Plan i program       Članovi       Dokumenti i linkovi
Komisija za zaštitu knjižnične građe

Plan i program

Izvještaj o radu u 2016. godini i plan rada u 2017. godini

Na temelju plana rada usvojenog na sastanku Komisije za zaštitu održanom u Zagrebu 30. lipnja 2015., članovi Komisije u 2016. godini radili su na izradi mrežne stranice Edukativni portal Komisije za zaštitu Hrvatskog knjižničarskog društva. U prvom tromjesečju godine radilo se na postavljanju sustava za kreiranje i održavanje sadržaja (Wordpress) kojega je na stranice HKD-a postavio Boris Badurina.

Članovi Komisije za zaštitu knjižnične građe Hrvatskog knjižničarskog društva osmislili su i tijekom 2016. pristupili izradi sadržaja Edukativnog portala Komisije za zaštitu Hrvatskog knjižničarskog društva. Njegova svrha je prije svega pružiti korisne informacije o zaštiti knjižnične građe, a zatim i poveznice na hrvatske i inozemne izvore informacija o događanjima, projektima i novostima u području zaštite. Portal je namijenjen osoblju koje skrbi o građi u svim vrstama knjižnica, pojedincima koji žele saznati nešto više o tome kako čuvati svoje osobne papirne i digitalne zbirke, te svima zainteresiranima za ovu temu.

Portal je tematski organiziran uzimajući u obzir sljedeće: tijek aktivnosti zaštite koje se provode u knjižnicama (planiranje procesa zaštite, edukacija korisnika, prepoznavanje oštećenja, ispitivanje stanja fonda, primjena metoda i tehnika preventivne zaštite, traženje savjeta konzervatora, digitalizacija i zaštita, i dr.); specifičnosti zaštite pojedinih vrsta dokumenata (papirna knjižna građa, novine, digitalni dokumenti, AV građa i dr.); pravnu regulativu (primjena Pravilnika o zaštiti knjižnične građe, Pravilnika o reviziji, propisa o kulturnom dobru, obveznom primjerku, zavičajnim zbirkama i dr.)

Portal nudi i poveznice na korisne hrvatske i inozemne izvore informacija u području zaštite knjižnične građe, a u kategoriji Novosti povremeno donosi informacije o događanjima, projektima i novostima u području zaštite.

Portal je dostupan na adresi http://www.hkdrustvo.hr/zastita/, a dodavanje i održavanje sadržaja ulazi i u plan rada za 2017. godinu.

U 2018. godini Komisija za zaštitu knjižnične građe Hrvatskog knjižničarskog društva usmjerit će se na sljedeće aktivnosti:

  • održavanje, nadopuna i daljnji razvoj Edukativnog portala Komisije za zaštitu Hrvatskog knjižničarskog društva, posebno u dijelu koji se odnosi na konkretne primjere iz svakodnevne prakse u knjižnicama, te usmjeravanje posjetitelja portala na kvalitetne sadržaje o zaštiti građe dostupne na webu, kao i pregled literature koja se bavi ovim područjem;
  • diseminaciju informacija o postojanju i svrsi edukativnog portala unutar knjižničarske zajednice (npr. putem stranica Hrvatskog knjižničarskog društva, te društvenih mreža i raznih mailing lista) sa ciljem dobivanja povratnih informacija o sadržajima koje bi portal trebao sadržavati;

  • praćenje promjena zakonske regulative u području zaštite građe, te tumačenje zakonske regulative;

  • praćenje promjena u svim područjima koje je Komisija istakla kao područja svog interesa.

 

Izvješća o radu i planovi rada Komisije u prethodnim razdobljima dostupni su na sljedećim poveznicama:

 

- -
- - -
- -
  pravne napomene  |   uredništvo  |   webmaster  |   autorsko pravo © HKD, 2002
- -
- - -
- w3c_wai w3c_css w3c_html -