Naslovnica
-
Hrvatsko knjižničarsko društvo  en English language
zaglavlje
Pretraživanje
HKD web
Internet (Google)

IFLA EBLIDA NSK UNESCO
Facebook Facebook Facebook
-
stranica za ispis stranica za ispis obavijesti      česta pitanja      plan stranica      kontakt
kalendar događanja      skupovi      dokumenti      izdanja      linkovi
HKD  //  Stručna tijela  //  Komisija za zavičajne zbirke  //  Plan i program
Uvod       Plan i program       Članovi       Dokumenti i linkovi
Komisija za zavičajne zbirke

Plan i program

Plan rada za 2019. godinu

Do kraja godine članovi Komisije sastajat će se te, prema potrebi, međusobno komunicirati putem elektroničke pošte vezano uz organizaciju 4. okruglog stola Zavičajni fondovi i zbirke u knjižnicama panonskog prostora: mjesta susreta i suradnje, koji je planiran za rujan 2020. godine.

Pri susretu i elektroničkim sastancima, članovi Komisije razmjenjivat će iskustva u radu sa zavičajnim zbirkama i raspravljati o važnim segmentima u izgradnju zavičajnih fondova, kao što je, primjerice, kriterij za odabir građe i mogućnost stvaranja fleksibilnih kriterija za različite sredine, zatim pitanje dupiciranja fondova zavičajnih zbirki unutar istih sredina, ali i  digitalizacije zbirki što povlači i  pitanje autorskih prava. Svi članovi Komisije, svaki za sebe, promicat će zavičajnost u svojim sredinama, sudjelovat će na stručnim skupovima i  raditi na  povezivanju knjižnica i drugih baštinskih ustanova koje posjeduju zavičajne zbirke.

Najava plana rada za 2020. godinu

Uz redovit rad Komisije, kao što je prethodno navedeno, članovi će sudjelovati u organizaciji 4. okruglog stola Zavičajni fondovi i zbirke u knjižnicama panonskog prostora: mjesta susreta i suradnje. Okrugli stol rezultat je dugogodišnje suradnje Osijeka, Pečuha i Subotice koja je dovela do povezivanja i organiziranja okruglog 2014. godine.

Razmjena iskustava nastavljena je na 2. okruglom stolu 2016. godine.Dio je radova s oba okrugla stola objavljen u časopisu Knjižničarstvo (http://www.knjiznicarstvo.com.hr/), stručnom glasilu Društva knjižničara Slavonije, Baranje i Srijema.

Na 3. okruglom stolu, održanom 2018. godine, naglasak je stavljen na projekte digitalizacije zavičajne građe. Uz ostalo, zaključeno je da jedna od budućih tema bude vezana uz pitanje autorskih prava.

U rujnu 2020. godine na 4. okruglom stolu sudjelovat će knjižničari koji se bave problematikom zavičajnih zbirki, tako i članovi Komisije za zavičajne zbirke, uz kolege iz susjednih zemalja, Srbije, Mađarske te Bosne i Hercegovine. Plan je da se radovi izlagača objave u online dostupnom stručnom časopisu Knjižničarstvo.

- - -
  pravne napomene  |   uredništvo  |   webmaster  |   autorsko pravo © HKD, 2002