Povezivanje digitalnih podataka iz distribuiranih izvora na primjeru izgradnje virtualne izložbe Crteži Huga Conrada von Hötzendorfa

Main Article Content

Vesna Vlašić Jurić
Marija Perkec

Sažetak

Cilj. Virtualne izložbe predstavljaju važan oblik okupljanja i predstavljanja digitalne kulturne baštine. Cilj je rada predstaviti značajke postupka povezivanja digitalnih podataka iz distribuiranih izvora na primjeru digitalizacije građe, fizičke izložbe, digitalne tematske zbirke građe Huga Conrada von Hötzendorfa i virtualne izložbe Crteži Huga Conrada von Hötzendorfa. Povezivanje digitalnih podataka iz distribuiranih izvora u obliku virtualne izložbe trebalo bi omogućiti interpretaciju i kontekstualizaciju crteža iz fonda Zbirke s drugim vanjskim izvorima podataka.


Pristup/metodologija/dizajn. U radu se opisuju faze izrade izložbe od obrade građe, pripreme i izrade fizičke izložbe, digitalizacije i izrade digitalne zbirke do izrade virtualne izložbe. U radu se prikazuju prednosti korištenja formata MARC 21 zbog standardiziranosti prikaza, korisničke dostupnosti bibliografskog zapisa na mrežnom katalogu, ali i mogućnosti obogaćivanja zapisa povratnom poveznicom na digitalni repozitorij i virtualnu izložbu te prepreke u integraciji podataka različitih sustava (Aleph, Indigo i WordPress).


Rezultati. Rezultat je izrada virtualne izložbe koja omogućuje jedinstvenu interpretaciju koju je zbog kompleksnosti teme, interdisciplinarnog pristupa te disperzije građe bilo nemoguće realizirati u okviru fizičke izložbe. Izradi virtualne izložbe prethodila je izrada digitalne zbirke u sustavu Digitalne zbirke Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu gdje su podaci iz sustava Aleph preneseni u sustav Indigo zahvaljujući interoperabilnosti tih sustava. Inovativan način prezentiranja takve vrste građe može biti primjer i daljini poticaj za širenje informacija i znanja, kao i digitalno predstavljanje bogate kulturne baštine širem krugu različitih korisnika.


Originalnost/vrijednost. Vrijednost je ove virtualne izložbe u kvaliteti platforme WordPress koja omogućuje okupljanje i kreativno predstavljanje građe iz različitih izvora te vizualizaciju podataka. To je prva virtualna izložba izrađena za likovnu građu Grafičke zbirke Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, koja je donijela razvojni pomak unosom oznaka (tagova).

Article Details

Kako citirati
Vlašić Jurić, V., & Perkec, M. (2018). Povezivanje digitalnih podataka iz distribuiranih izvora na primjeru izgradnje virtualne izložbe Crteži Huga Conrada von Hötzendorfa. Vjesnik Bibliotekara Hrvatske, 61(1), 555–572. https://doi.org/10.30754/vbh.61.1.643
Rubrika
Članci