Tematski portali kao dio izgradnje knjižničnih zbirki

Vesna Golubović

Cilj. Opisati kroz predloženi model kako knjižničari mogu organizirati i oblikovati sveobuhvatne sadržajne knjižnične zbirke kroz tematske portale integrirajući različite informacijske izvore sukladno kratkoročnim, ali važnim informacijskim, kulturnim i komunikacijskim potrebama korisnika i društva.

Metodologija. Prijedlog modela organizacije tematskih portala i njihovih mogućih sadržaja sukladno informacijskim potrebama korisnika i društva.

Praktična primjena i društveni značaj. Tematski portali sadržajnih zbirki uključuju i poveznice na druge portale i informacijske izvore koji pružaju pomoć znanstvenicima, istraživačima, studentima, tijelima javne vlasti i zainteresiranoj javnosti s ciljem informiranja, podučavanja, istraživanja i učenja te kao pomoć u iskorjenjivanju zajedničkih problema.

Originalnost / vrijednost. Izgrađivanje tematskih istraživačkih portala prema predloženom modelu s ciljem podržavanja UN-ove Agende 2030.

Ključne riječi

izgradnja knjižnične zbirke, obrazovanje, UN 2030 Agenda, ciljevi održivog razvoja, tematski portali

Citiranje
Golubović, V. Tematski portali kao dio izgradnje knjižničnih zbirki. // Vjesnik bibliotekara Hrvatske 62, 1(2019) , 255-268. doi:10.30754/vbh.62.1.715