Pitanje opstanka tradicionalnih papirnih izvora informacija u suvremenim knjižnicama: osvrt na istraživanja provedena u visokoškolskim knjižnicama osvrt na istraživanja provedena u visokoškolskim knjižnicama

Main Article Content

Zorica Antulov
Kristian Burčul

Sažetak

Cilj. Cilj rada je dobiti uvid u interes suvremenih studenata, korisnika visokoškolskih knjižnica  (specijalnih knjižnica usmjerenih na znanost i znanje) za njihove tradicionalne tiskane izvore.


Metoda. Na temelju pregleda rezultata većeg broja istraživanja provedenih u proteklom desetljeću u Hrvatskoj i svijetu, kao i na temelju razmatranja stavova uglednih znanstvenika o ovoj temi, nastoji se dobiti uvid u dosadašnji interes studenata za tiskane izvore (izvore koji u vremenu „eksplozije informacija“ ne donose brze informacije). Osobito je važno pritom uočiti eventualne promjene koje se po tom pitanju događaju tijekom vremena. Sintezom promatranih i analiziranih rezultata i stavova nastoji se sagledati moguća slika dogledne budućnosti ovih izvora.


Rezultati. Premda spadaju u vrstu korisnika za koje bi se očekivalo kako će pokazivati veći interes prema internetskim izvorima informacija, interes za tiskane izvore informacija među studentima je još uvijek vrlo visok. Istraživanja pokazuju kako se interes za određene e-izvore (uglavnom časopise i baze podataka) s vremenom povećao, no kako je pritom tiskana knjiga studentima ostala preferirani informacijski izvor. Studenti i dalje radije uče iz tiskanih udžbenika, a uz slabu dostupnost i nedostatno poznavanje, nemogućnost se dubinskog učenja iz e-udžbenika ističe kao jedan od glavnih razloga tome. Iako se, barem kada je riječ o tiskanoj knjizi, može zaključiti kako se ne radi o izvoru kojem prijeti skori nestanak, određeni pokazatelji uočeni kroz rezultate pregledanih istraživanja, ukazuju kako bi veća prilagodba na e-izvore i poboljšanje tehnologije, mogli u budućnosti dovesti do određenih promjena u stavovima studenata koje bi se kretale u korist e-izvora.


Originalnost. Promatranje interesa knjižničnih korisnika za knjižnične izvore informacija iznimno je bitno za budućnost suvremenih knjižnica. Svako provedeno istraživanje, kao i pregled: analiza i sinteza rezultata i saznanja o ovoj temi, stoga ima određenu vrijednost. Knjižnice moraju biti spremne prilagoditi se zahtjevima svog doba, ali i zahtjevima svojih korisnika, jer upravo o njima i njihovom interesu ovisi i budućnost samih knjižnica.

Ključne riječi

e-izvori informacija, tiskani izvori, tiskana knjiga, studenti, visokoškolske knjižnice

Article Details

Citiranje
Antulov, Z.; K. Burčul. Pitanje opstanka tradicionalnih papirnih izvora informacija u suvremenim knjižnicama: osvrt na istraživanja provedena u visokoškolskim knjižnicama. // Vjesnik bibliotekara Hrvatske 63, 1-2(2020) , 109-129. doi:10.30754/vbh.63.1-2.798
Rubrika
Članci