Audiovizualna građa u narodnim knjižnicama: izgradnja i razvoj glazbenih i audiovizualnih odjela i zbirki u Knjižnicama grada Zagreba

Main Article Content

Andrea Šušnjar
Sanja Vukasović-Rogač

Sažetak

Cilj/svrha. Tijekom dugogodišnje prakse u radu glazbenih i audiovizualnih odjela i zbirki u mreži Knjižnica grada Zagreba (KGZ) nastale su brojne specifične aktivnosti i usluge koje one pružaju svojim korisnicima. Cilj ovoga rada je utvrditi i prikazati temelje izgradnje i razvoja tih odjela i zbirki (opće odredbe, organizaciju, kriterije i smjernice za nabavu) koji su rezultirali njihovim uspješnim djelovanjem unutar knjižnice, ali i uspješnom koordinacijom takvih odjela u mreži knjižnica.


Pristup/metodologija. Osim povijesnog aspekta pristupa, poput navođenja godina osnutka pojedinog odjela, u radu su prikupljeni podaci o svim lokacijama audiovizualnih odjela i zbirki kao i podaci o veličini njihovih fondova u mreži KGZ-a. Razmatrani su i statistički podaci o članstvu, stanju i godišnjoj cirkulaciji fonda, te nabavi i posudbi audiovizualne građe.   


Rezultati. Izgradnja i razvoj audiovizualnih odjela i zbirki u Knjižnicama grada Zagreba koje su jedinstvena institucija, ali s različitim lokalnim potrebama, počiva na konceptu koordinacije, umjesto centralizacije. Razmjena podataka, iskustava i ideja, opća i specifična znanja svakog voditelja zbirke rezultiraju stalnim napretkom u razvoju osobnih kompetencija i unaprjeđuju zajedničke kompetencije. Zalaganjem za promicanjem, istraživanjem, podučavanjem i učenjem glazbe i drugih sadržaja uz pomoć knjižničnih usluga nastoji se korisnicima omogućiti lako i učinkovito pronalaženje odgovora i rješenja na njihove upite i potrebe. Cjeloviti pristup u kojem svi sudionici doprinose zajedničkom radu i napretku donosi uspješnu koordinaciju u poslovanju i posljedično stvara kvalitetan i sveobuhvatan fond audiovizualne građe u mreži Knjižnica grada Zagreba te se može primijeniti kao model uspješnog razvoja takvih odjela i u drugim sredinama.


Originalnost/vrijednost. Razvojem i održavanjem audiovizualnih zbirki, međusobnom suradnjom i nadogradnjom unutar, ali i izvan mreže KGZ-a, teži se ne samo trajnom očuvanju vrijednih glazbenih i drugih sadržaja već i poboljšanju metoda pristupa glazbenim i drugim sadržajima na zadovoljstvo korisnika i djelatnika. U radu se navode temeljna načela razvoja ovih zbirki u Knjižnicama grada Zagreba kao model koji može poslužiti za razvoj audiovizualnih zbirki i u drugim narodnim knjižnicama.   

Article Details

Kako citirati
Šušnjar, A., & Vukasović-Rogač, S. (2021). Audiovizualna građa u narodnim knjižnicama: izgradnja i razvoj glazbenih i audiovizualnih odjela i zbirki u Knjižnicama grada Zagreba. Vjesnik Bibliotekara Hrvatske, 63(1-2), 595–613. https://doi.org/10.30754/vbh.63.1-2.816
Rubrika
Članci