• Novosti
  • / 19. međunarodni stručni skup Knjižnica – središte znanja i zabave

19. međunarodni stručni skup Knjižnica – središte znanja i zabave

četvrtak, 7. studenoga 2024., Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto, Republika Slovenija

Povratak jednostavnosti! 
Narodne knjižnice i Novi europski Bauhaus

Novi europski Bauhaus kao poziv na transformaciju društva pokrenut je inicijativom Europske komisije. Referira se na europsku povijesnu avangardu koja je u umjetnosti nastala kao kritika postojećega društvenoga poretka i odgovor na završetak Prvoga svjetskoga rata, sa željom za izgradnjom novoga svijeta. Avangardni pokreti okupljali su književnike, umjetnike i glazbenike koji su cjelovito promišljali društvenu stvarnost. Današnju stvarnost, obilježenu nerazumijevanjima i ponovnim sukobima u svijetu, oblikuju ekološka, zdravstvena, humanitarna, demografska i gospodarska kriza. Novi Bauhaus, sa svojim vrijednostima održivosti, estetike i uključivosti, temelji se na interdisciplinarnosti. Uvođenjem kulture, odnosno humanizma u Europski zeleni plan, cilj je pronaći alternative stalnom napretku i rastu, koji su se pokazali neodrživima.

Kako narodne knjižnice mogu odgovoriti na ovaj poziv? Već po svojim osnovnim načelima djelovanja potpuno, ali gotovo neprimjetno, odgovaraju na njega. One su rudnici znanja koji kreiraju pojedince koji razmišljaju. Nude treći prostor, inkluziju, kulturnu baštinu, zelene knjižnice, digitalizaciju, građansku znanost. Na koji način to rade, gdje im je mjesto u lokalnim okvirima? Mogu li dati svoj doprinos? Što bi mogao biti njihov zadatak u Novom europskom Bauhausu?

Svoje će radove predstaviti osam pozvanih predavača iz Hrvatske i Slovenije. Program skupa i prijave za sudjelovanje bit će objavljeni u rujnu 2024.

Stručni skup će se održati uz financijsku potporu
Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

 

Kontakt in informacije:

Gradska knjižnica »Ivan Goran Kovačić« Karlovac

Vedrana Kovač Vrana
tel: +385 47 412 377 (116)
email: vedrana@gkka.hr

Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto

Petra Kovič                                Maja Ivanež

tel.: 07 393 4 670                       tel.: 07 393 4 670
email: petra.kovic@kmj.si        email: maja.ivanez@kmj.si

Povratak na novosti
»