4. okrugli stol o potencijalima razvitka manjih mjesta i gradova promicanjem knjige i čitanja: ČITANJE I HRANA: Food & Mood

Mjesto održavanja: Dom kulture Blato, Blato na Korčuli
Gradska knjižnica Ivan Vidali Korčula
Vrijeme održavanja: 23. i 24. svibnja 2025.
Organizator: Hrvatsko knjižničarsko društvo – Komisija za čitanje; Sekcija za narodne knjižnice
Suorganizator: Narodna knjižnica Blato, Gradska knjižnica Ivan Vidali Korčula
Partneri:
Turistička zajednica općine Blato
Knjižničarsko društvo Dubrovnik
Dubrovačko-neretvanska županija
Blatski fižuli – ustanova u kulturi
Općina Blato
Grad Korčula
Komisija za čitanje poziva kolegice i kolege na 4. okrugli stol o potencijalima razvitka manjih mjesta i gradova promicanjem knjige i čitanja pod nazivom ČITANJE I HRANA: Food & Mood.
U fokusu će biti povezivanje kulture čitanja s gastronomijom, odnosno autohtonim i specifičnim proizvodima pojedinih (malih) mjesta i regija. Raspravljat će se o inovativnim knjižničnim projektima kojima knjižnice u manjim mjestima mogu doprinijeti kulturnom, društvenom, pa i gospodarskom razvoju sredina u kojima djeluju – stavljajući knjigu i čitanje u nov i drugačiji, ali prepoznatljiv i autentičan kontekst.
Program obuhvaća pozvana predavanja, radionice i izlaganja primjera dobre prakse na e-posterima, te vođene razglede i kušaonice eno i gastro divota otoka Korčule.
___________________________________________________________________________
Sudjelovanje je potrebno prijaviti putem prijavnog obrasca.
Vrsta kotizacije | RANA kotizacija
uplate do 8. svibnja 2025. |
PUNA kotizacija
uplate do 16. svibnja 2025. |
za članove HKD-a* | € 37,50 | € 50,00 |
za ne članove HKD-a* | € 50,00 | € 62,50 |
* podmirena članarina regionalnom društvu za 2024.
Podaci za plaćanje:
Uplate iz tuzemstva
IBAN: HR3423600001101451830
Poziv na broj: 5-6-6
Pri uplati kotizacije molimo naznačiti: prezime, ime
Uplate iz inozemstva
Bank: Zagrebačka banka d.d., Trg bana Josipa Jelačića 10, Zagreb, Croatia
IBAN: HR3423600001101451830
Reference number: 5-6-6
SWIFT CODE: ZABAHR2X
Troškove banke za uplate izvan EU-a u cijelosti snosi uplatitelj.
______________________________________________________________________
UPUTE ZA PISANJE SAŽETAKA
Da bi postersko izlaganje bilo prihvaćeno i uvršteno u program okrugloga stola, potrebno je dostaviti njegov sažetak. Sažetak izlaganja predaje se u okviru jedinstvenog prijavnog obrasca. Treba sadržavati imena autor(ic)a postera, njihove e-adrese, ime knjižnice/ustanove, naslov izlaganja, pet ključnih riječi i sažetak (do 3000 znakova s prazninama).
Svi se pristigli sažeci upućuju u postupak recenzije članicama programsko organizacijskog odbora okrugloga stola.
Rok za prijavu sažetaka: 5. svibnja 2025.
Rok za povratnu informaciju o tome je li sažetak prihvaćen: 10. svibnja 2025.
Rok za dostavu e-postera: 19. svibnja 2025.
UPUTE ZA PRIPREMU I PREZENTACIJU PRIMJERA DOBRE PRAKSE:
MOTO POSTERA: Mala mjesta – velike ideje
TEMA POSTERA: Hrana i čitanje – Food and Mood
ZADATAK: E-posterom te efektnim i jezgrovitim nastupom uživo predstaviti primjere dobre prakse kojima se objedinjuju čitanje, hrana, kulturni turizam, primjerice, radionice kuhanja za djecu i odrasle, promocije kuharica, promocija kulture kroz hranu ili zaštićene lokalne proizvode i slične načine prezentiranja lokalne gastronomske i kulturne baštine.
TEHNIČKE PROPOZICIJE: E-poster treba biti 160×90, vodoravnog usmjerenja, u pdf obliku
ZADANI (OBVEZNI) ELEMENTI E-POSTERA:
Naziv postera/programa/projekta
Imena autor(ic)a
Ime ustanove/knjižnice
Logo projekta „Mala mjesta – velike ideje“
Logo HKD-a
Prilikom izrade postera obratiti pozornost na odnos i sklad boja, tekstualnog i slikovnog sadržaja te nastojati uz što manje elemenata pokazati i izreći što više.
Javnosti će nakon skupa biti dostupna digitalna programska knjižica koja će sadržavati informacije o predavačima i njihovim izlaganjima, audio i videozapise predavanja i radionica te sva posterska izlaganja uz dodatne materijale.
___________________________________________________________________________
Smještaj u Blatu na Korčuli svaki sudionik treba sam rezervirati.
Preporuke za smještaj:
Pansion Lipa – http://pansion-lipa.blatokorcula.hotels-hr.com/hr/ *
55 EUR – noćenje s doručkom – dvokrevetna soba
60 EUR – noćenje s doručkom – jednokrevetna soba
*mogućnost izdavanja R1 računa
Prijevoz
AUTOBUS
ZAGREB – BLATO NA KORČULI – ZAGREB
Polazak: Zagreb 19:30 – Blato 7:00 – https://www.arriva.com.hr/hr-hr/odabir-polaska
Povratak: Blato 20:25 – Zagreb 7:00 – https://www.arriva.com.hr/hr-hr/odabir-polaska
BUS Vela luka – Blato, 10 min.
https://getbybus.com/hr/autobusne-linije/blato-89/vela-luka-1416/2025-05-22/-?adults=1
TRAJEKTI
SPLIT – VELA LUKA – SPLIT
__________________________________________________________________________________________
Programsko organizacijski odbor: Lucija Bjelokosić, Aleksandra Cvitković, Nina Cvitković Bačić, Ivanka Ferenčić Martinčić, Ivana Freškura, Arijana Herceg Mićanović, Franciska Jurišić Bačić, Anita Malkoč Bišćan, Margareta Matijević Kunst, Jasenka Pleško, Maja Pranić, Sara Semenski, Pamela Sever, Milojka Skokandić
Program je sufinanciran sredstvima Ministarstva kulture i medija RH