• Novosti
  • / Dvodnevni Stručni skup Kad se male ruke slože: održiva dječja knjižnica – prva obavijest

Dvodnevni Stručni skup Kad se male ruke slože: održiva dječja knjižnica – prva obavijest

Mjesto održavanja: Knjižnice grada Zagreba – Multimedijalna dvorana Odjela za djecu i mladež Gradske knjižnice (26.ožujka 2024.), Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu (27.ožujka 2024.) 26.03. – 27.03.2024
Organizator: Hrvatsko knjižničarsko društvo – Komisija za knjižnične usluge za djecu i mladež, Knjižnice grada Zagreba- Knjižnica Medveščak i Gradska knjižnica; Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu.

Model održavanja: hibridno – uživo i Zoom platforma

Opis:
Prvi dan skupa održat će se u utorak, 26.ožujka 2024. u prostoru Multimedijalne dvorane Odjela za djecu i mladež Gradske knjižnice, u obliku pozvanih predavanja i predstavljanja primjera prakse koji se ostvaruju u knjižnicama diljem Hrvatske.
Drugi dan skupa, 27.ožujka 2024. program će se održati u dvorani Judita Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu uz sudjelovanje članova Sekcije knjižnica za djecu i mladež Međunarodnog saveza knjižničarskih društava i ustanova – IFLA, koji gostuju u Zagrebu povodom polugodišnjeg sastanka Sekcije.
Tema: Knjižničari potiču usvajanje pametnih i savjesnih životnih navika kako kod djece od najranije dobi tako i ostalih članova obitelji i korisnika knjižnica. Svoje poslanje ostvaruju promičući ranu pismenost, besplatni pristup informacijama, sigurno korištenje tehnologije te stvarajući ugodnu atmosferu u kojoj se svaki korisnik osjeća dobrodošlo, bez obzira na različite potrebe i životne navike.
Cilj skupa je omogućiti razmjenu znanja i ideja knjižničara o održivim knjižničnim programima koji traju godinama i prilagođavaju se izazovima, o svjesnom djelovanju u korištenju resursa i zaštiti okoliša, pametnom opremanju prostora, primjeni novih tehnologija, itd.
Ovaj stručni skup namijenjen je i potreban knjižničarima dječjih odjela narodnih knjižnica i stručnim suradnicima knjižničarima koji rade u osnovnim školama u Hrvatskoj i regiji kako bi stekli nova znanja, nadogradili postojeća, te razmijenili iskustva i ideje. Također, stručnjaci dječjeg knjižničarstva iz cijeloga svijeta održat će predavanja u kojima će sudionicima skupa predstaviti ponajbolje primjere dobre prakse, vezane uz temu skupa.
Program će biti sastavljen od uvodnih izlaganja, pozvanih primjera dobre prakse i prijavljenih primjera dobre prakse te će se odvijati na hrvatskom i engleskom jeziku.

Informacije o prijavama i preliminarni program skupa bit će objavljeni tijekom siječnja 2024. godine na mrežnim stranicama Hrvatskog knjižničarskog društva.

 

Povratak na novosti
»