• Novosti
  • / Knjižničarsko društvo Rijeka

Knjižničarsko društvo Rijeka

suorganizator je 49. skupštine Hrvatskoga knjižničarskog društva. Društvo djeluje na području Primorsko-goranske županije, a okuplja knjižničare iz svih vrsta knjižnica.

Knjižničarsko društvo Rijeka dodjeljuje nagradu Povelju „Ivan Kostrenčić“ u dvije kategorije: najzaslužnijeg knjižničara u prethodne dvije godine i za dugogodišnji uzoran rad u Društvu, unaprjeđivanju knjižničarske struke i očuvanja ugleda Društva.

Na svojoj izbornoj Skupštini, 22. lipnja 2024. godine, Knjižničarsko društvo Rijeka dodijelilo je Povelju „Ivan Kostrenčić“ Sandri Cuculiću iz Sveučilišne knjižnice Rijeka u kategoriji najzaslužnijeg knjižničara u prethodne dvije godine.

Čestitamo!

 


 

Nagrada nosi ime po prvom profesionalnom hrvatskom knjižničaru, rodom iz Crikvenice. Njegov 180. rođendan pada na posljednji dan održavanja 49. skupštine, subotu, 16. studenoga .

Ivan Kostrenčić je na poziv bana Ivana Mažuranića, spajanjem knjižnica bivše Pravoslovne akademije i Narodnoga muzeja, ustrojio u novoosnovanome zagrebačkom Sveučilištu suvremenu sveučilišnu knjižnicu (današnja Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu), kojoj je bio ravnatelj od 1875. do 1911. Zahvaljujući njemu u njoj je prikupljena i bogata hrvatska nacionalna građa, čime je utrt put njezinu razvoju kao nacionalne knjižnice i bibliografskoga središta za izradbu hrvatskih retrospektivnih bibliografija.

Zauzimao se za zaštitu vrijedne građe pa je pridonio odluci o izgradnji prve namjenske zgrade knjižnice na Marulićevu trgu.

 

Povratak na novosti
»