Otvorene prijave za 4. okrugli stol o potencijalima razvitka manjih mjesta i gradova promicanjem knjige i čitanja: ČITANJE I HRANA: Food & Mood

Na 4. okruglom stolu o potencijalima razvitka manjih mjesta i gradova promicanjem knjige i čitanja u fokusu će biti povezivanje kulture čitanja s gastronomijom, odnosno autohtonim i specifičnim proizvodima pojedinih (malih) mjesta i regija.
Raspravljat će se o inovativnim knjižničnim projektima kojima knjižnice u manjim mjestima mogu doprinijeti kulturnom, društvenom, pa i gospodarskom razvoju sredina u kojima djeluju – stavljajući knjigu i čitanje u nov i drugačiji, ali prepoznatljiv i autentičan kontekst.
Mjesto održavanja: Narodna knjižnica Blato, Korčula
Vrijeme održavanja: 23. i 24. svibnja 2025.
Organizator:
Hrvatsko knjižničarsko društvo – Komisija za čitanje i Sekcija za narodne knjižnice
Suorganizator:
Narodna knjižnica Blato
Gradska knjižnica Ivan Vidali Korčula
Knjižničarsko društvo Dubrovnik
Pokrovitelji:
Općina Blato
Turistička zajednica općine Blato
Grad Korčula
Dubrovačko-neretvanska županija
Okrugli stol održava se uz potporu Ministarstva kulture i medija RH.
Programsko organizacijski odbor: Lucija Bjelokosić, Aleksandra Cvitković, Nina Cvitković Bačić, Ivanka Ferenčić Martinčić, Ivana Freškura, Arijana Herceg Mićanović, Franciska Jurišić Bačić, Anita Malkoč Bišćan, Margareta Matijević Kunst, Jasenka Pleško, Maja Pranić (predsjednica), Sara Semenski, Pamela Sever, Milojka Skokandić.
Komisija za čitanje poziva kolegice i kolege na 4. okrugli stol o potencijalima razvitka manjih mjesta i gradova promicanjem knjige i čitanja.
U fokusu će biti povezivanje kulture čitanja s gastronomijom, odnosno autohtonim i specifičnim proizvodima pojedinih (malih) mjesta i regija. Raspravljat će se o inovativnim knjižničnim projektima kojima knjižnice u manjim mjestima mogu doprinijeti kulturnom, društvenom, pa i gospodarskom razvoju sredina u kojima djeluju – stavljajući knjigu i čitanje u nov i drugačiji, ali prepoznatljiv i autentičan kontekst.
Program obuhvaća pozvana predavanja, radionice i izlaganja primjera dobre prakse na e-posterima.
Način rada:
- pozvana predavanja
- radionice
- izlaganja primjera dobre prakse na e-posterima.
Upute za pisanje i prijavu sažetka posterskog izlaganja:
Sažetak se prijavljuje putem prijavnice.
Sažetak sadržava imena autor(ic)a postera, njihove e-adrese, ime knjižnice/ustanove, naslov izlaganja, pet ključnih riječi, tekst sažetka (do 3000 znakova s prazninama) i sažetak na engleskom jeziku.
Svi se pristigli sažeci upućuju u postupak recenzije članicama programsko organizacijskog odbora okrugloga stola.
Važni datumi:
Rok za prijavu sažetaka: 5. svibnja 2025.
Rok za povratnu informaciju o tome je li sažetak prihvaćen: 10. svibnja 2025.
Rok za dostavu e-postera: 19. svibnja 2025.
Upute za pripremu i prezentaciju posterskog izlaganja primjera dobre prakse:
- MOTO POSTERA: Mala mjesta – velike ideje
- TEMA POSTERA: Hrana i čitanje – Food and Mood
- ZADATAK: E-posterom te efektnim i jezgrovitim nastupom uživo predstaviti primjere dobre prakse kojima se objedinjuju čitanje, hrana, kulturni turizam, primjerice, radionice kuhanja za djecu i odrasle, promocije kuharica, promocija kulture kroz hranu ili zaštićene lokalne proizvode i slične načine prezentiranja lokalne gastronomske i kulturne baštine.
- TEHNIČKE PROPOZICIJE: E-poster treba biti 16:9, vodoravnog usmjerenja, u pdf obliku
- ZADANI (OBVEZNI) ELEMENTI E-POSTERA:
- Naziv postera/programa/projekta
- Imena autor(ic)a
- Ime ustanove/knjižnice
- Logo projekta „Mala mjesta – velike ideje“
- Logo HKD-a
Prilikom izrade postera obratiti pozornost na odnos i sklad boja, tekstualnog i slikovnog sadržaja te nastojati uz što manje elemenata pokazati i izreći što više. Javnosti će nakon skupa biti dostupna digitalna programska knjižica koja će sadržavati informacije o predavačima i njihovim izlaganjima, audio i videozapise predavanja i radionica te sva posterska izlaganja uz dodatne materijale.
Pozivamo autore da ispune HKD_privolu za objavu i pošalju je na adresu hkd@hkdrustvo.hr
Sudjelovanje na skupu se prijavljuje putem obrasca .
Sudjelovanje na skupu je uz kotizaciju.