Sekcija za narodne knjižnice

Uvod

Sekcija za narodne knjižnice ima dugu i bogatu prošlost i najdugovječnije je stručno tijelo Hrvatskoga knjižničarskoga društva te je u godini 2020. obilježila 70. obljetnicu djelovanja (1950. – 2020.).

Osnivanje Sekcije imalo je za cilj povezivanje narodnih knjižničara u svrhu obrazovanja u struci i međusobne razmjene iskustava u radu narodnih knjižnica.

Naziv i ustroj Sekcije se mijenjao od Sekcije za pučke knjižnice, Sekcije za narodne knjižnice, Odbora za narodne knjižnice, Sekcije za javne knjižnice, Sekcije za narodne i školske knjižnice, a od 2008. ponovo se vraća naziv Sekcija za narodne knjižnice koji se zadržao do danas.

Sekcija je u svom radu često mijenjala ustroj, a sada se sastoji od pet komisija i jedne radne grupe: Komisija za narodne knjižnice (osnovana 1992.), Komisija za knjižnične usluge za djecu i mladež (osnovana 1999.), Komisija za knjižnične usluge za osobe s invaliditetom i osobe s posebnim potrebama (osnovana 2000.), Komisija za pokretne knjižnice (osnovana 2001.), Komisija za čitanje (osnovana 2003.), Radna grupa za manjinske knjižnice (osnovana 2006.).

Proslava 70. obljetnice rada Sekcije obilježena je:

– prilikom proslave 80 godina djelovanja Hrvatskoga knjižničarskoga društva u okviru 45. skupštine HKD-a i virtulane konferencije “Knjižnice u doba krize” (7.-10. listopada 2020.)

– u okviru Mjeseca hrvatske knjige 2020. kada je povodom rođendana Sekcije održana panel-rasprava „Razlistane godine HKD-ove Sekcije za narodne knjižnice“ (Zagreb, NSK, 23. listopada 2020.)

U listopadu 2020. objavljena je spomenica povodom 80 godina rada Hrvatskoga knjižničarskoga društva (1940.-2020.) u kojoj je objavljen sveobuhvatni prikaz rada svih stručnih tijela HKD-a, uključujući 70 godina rada Sekcije za narodne knjižnice te prikaz rada pet komisija i jedne radne grupe koje djeluju u okviru Sekcije.

Članovi

Arijana Herceg Mićanović, predsjednica Komisije za čitanje
Matična ustanova: Knjižnica Ivana Gorana Kovačića, Knjižnice grada Zagreba
Regionalno društvo: Zagrebačko knjižničarsko društvo

Ida Gašpar, predsjednica Komisije za knjižnične usluge za djecu i mladež
Matična ustanova: Knjižnica i čitaonica “Fran Galović” Koprivnica

Anita Malkoč Bišćan, predsjednica Komisije za knjižnične usluge za osobe s invaliditetom i osobe s posebnim potrebama i predsjednica Sekcije za narodne knjižnice
Matična ustanova: Gradska knjižnica
Adresa: Ljudevita Šestića 1, 47 000 Karlovac

Iva Grković, predsjednica Komisije za narodne knjižnice
Društvo knjižničara Slavonije, Baranje i Srijema
Matična ustanova: Gradska knjižnica i čitaonica Vinkovci

Klaudija Mandić, predsjednica Komisije za pokretne knjižnice
Društvo knjižničara Slavonije Baranje i Srijema
Matična ustanova: Gradska knjižnica i čitaonica Vinkovci

Siniša Petković, predsjednik Radna grupa za manjinske knjižnice
Društvo knjižničara Slavonije, Baranje i Srijema
Matična ustanova: Austrijska čitaonica gradske i sveučilišne knjižnice Osijek

»