• Novosti

Organizator: Gradska knjižnica i čitaonica Virovitica

Volonteri u knjižnicama
2. stručni skup Suradnja, izgradnja, nadogradnja s međunarodnim sudjelovanjem

Mjesto i vrijeme održavanja: Gradska knjižnica i čitaonica Virovitica, 29. 9. 2023. u 10 sati

Organizator: Gradska knjižnica i čitaonica Virovitica
Financijska podrška: Gradska knjižnica i čitaonica Virovitica i Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske.
Kotizacija se ne naplaćuje.
Način rada: u prvom dijelu stručnog skupa održat će se pozvana izlaganja, a u drugom dijelu, izlaganja primjera dobre prakse u trajanju od 15 minuta te izlaganja na posteru.
Tema stručnog skupa: Volonteri u knjižnicama
Knjižnica, poglavito narodna, svojim brojnim zadaćama i funkcijama ostvaruje svoj značaj kao jedna od važnih točaka u zajednici, kao mjesto okupljanja, učenja, razmjene iskustava i predstavljanja stvaralaštva u različitim oblicima. Idealna je za uključivanje u rad volontera, koji žele povećati svoja znanja i vještine, dajući na taj način doprinos zajednici. Volontiranje u knjižnicama omogućuje pojedincima da aktivno sudjeluju u radu i razvoju što knjižnica, što svoje osobno.
Na skupu će uz volontiranje biti riječi o konceptu rada mnoštva ( engl. crowdsourcing ) te građanske znanosti u knjižničarstvu.

Rokovi:
4. 9. 2023. rok za prijavu izlaganja dobre prakse i predaju sažetaka putem online obrasca – https://forms.gle/jbU1szvyZVpKWfry7.
25. 9 2023. rok za prijavu sudjelovanja putem online obrasca. – https://forms.gle/Tqmitd4zAgyVqyNK6.

Napomene za izlagače:
1. Prihvaćena izlaganja trebaju biti popraćena Powerpoint prezentacijom u dogovorenom trajanju.
2. Prihvaćena izlaganja na posteru trebaju imati: naslov rada, ime(na) autora, knjižnica i mjesto; poster treba biti dimenzije max. 70 x 100 cm (usmjerenje okomito). Postere autori trebaju tiskane donijeti na Skup i izložiti.

Ciljevi skupa:
• istaknuti važnost volontiranja u knjižnicama
• upoznati se s pravnim okvirom za volontiranje
• uključiti građane u različita područja znanosti
• prikazati različite načine na koje knjižnice surađuju s volonterima
• razmijeniti mišljenja, ideje i primjere dobre prakse
• staviti u centar zajedničke ciljeve i potrebe

Program će se održati u dva dijela:

1. pozvana izlaganja priznatih domaćih i inozemnih stručnjaka iz područja volonterstva i građanske znanosti
Mirta Kovačević, voditeljica Volonterskog centra Osijek, DKolektiv – organizacija za društveni razvoj: Trendovi i stanje volonterstva u Hrvatskoj
Sanja Bunić i Marijana Rogić Bocchetti, Knjižnice grada Zagreba: Knjižnice i volonteri pomiču granice
Dolores Mumelaš, Nacionalna i sveučilišna knjižnica: Građani znanstvenici – posebna vrsta volontera u knjižnicama