Objavljen preliminarni program međunarodne konferencije “Solidarity in culture”

Na mrežnim stranicama međunarodne konferencije “Solidarity in culture: heritage protection under conditions of crisis” objavljen je preliminarni program.

Konferencija će se održati u virtualnom obliku od 18. do 20. ožujka 2021. Konferenciju organizira Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, uz brojne partnere i uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

 

IMLS o zadržavanju virusa COVID-19 na knjigama

Institute for museum and library services objavio je rezultate istraživanja provedenih u okviru projekta REALM (Reopening archives, libraries, and muesums). Prva faza projekta provedena je na uobičajenoj građi koja se često koristi u narodnim knjižnicama u SAD-u.

U suradnji s tvrtkom Battelle potvrđeno je da nakon tri dana virus više nije moguće detektirati.

Izvornu vijest na stranicama IMLS-a pogledajte ovdje, a više o projektu REALM pogledajte ovdje.

Dostupna besplatna e-knjiga Library as Safe Haven: Disaster Planning, Response, and Recovery

Na stranicama American Library Association dostupna je besplatana e-knjiga Library as Safe Heaven: Disaster Planning, Response, and Recovery / Deborah Halsted, Shari Clifron and Daniel T. Wilson.

Knjiga je dostupna u PDF formatu i može se preuzeti ovdje.

Prikupljanje javno dostupnih podataka o posljedicama potresa u hrvatskim knjižnicama

U svrhu prikupljanja podataka o knjižnicama koje su pogođene potresom koji je pogodio Zagreb i okolicu 22. ožujka 2020., Hrvatsko knjižničarsko društvo pokrenulo je tematski suradnički padlet servis. HKD poziva sve knjižnice da na interaktivnoj karti označe naziv knjižnice te objave slike, video ili audio zapise i opise oštećenja.

Upute o načinu unosa podataka na servis pogledajte ovdje.

Besplatan pristup knjizi IFLA-in kratki priručnik za pripravnost i planiranje mjera zaštite u slučaju katastrofa

Hrvatsko knjižničarsko društvo ponudilo je besplatan pristup knjizi IFLA-in kratki priručnik za pripravnost i planiranje mjera zaštite u slučaju katastrofa : središnji program za zaštitu i konzervaciju / John McIlwaine ; pod nadzorom Marie-Thérèse Varlamoff; [s engleskog prevela Maja Krtalić]. Zagreb : Hrvatsko knjižničarsko društvo, 2012. 47 str. ; 24 cm. (Povremena izdanja Hrvatskoga knjižničarskog društva, ISSN 1334-7667. Novi niz ; knj. 28). Prijevod djela: IFLA disaster preparedness and planning: a brief manual 2006. ISBN 978-953-6001-79-8.

E-knjigu može se pogledati ovdje.

Predstavljen projekt “e-Kultura – Digitalizacija kulturne baštine”

U prostoru muzeja Mimara u srijedu, 4. ožujka 2020. predstavljen je projekt “e-Kultura – Digitalizacija kulturne baštine”. Projekt je predstavila ministrica kulture Republike Hrvatske dr.sc. Nina Obuljen Koržinek. Istaknula je da će se ovim projektom povećati pristup kulturnoj baštini, koju će se štititi sustavnom i trajnom pohranom sadržaja u digitalnom obliku te će se uspostaviti jedinstveni informacijski sustav.

Više o predstavljanju projekta pogledajte na stranicama Ministarstva kulture.

Više o ovom važnom projektu pogledajte ovdje.