• Novosti
  • / 10. zajednička akcija “Pokrenimo zelene knjižnice”

10. zajednička akcija “Pokrenimo zelene knjižnice”

Komisija za zelene knjižnice Hrvatskog knjižničarskog društva i Društvo bibliotekara Istre pozivaju sve knjižnice i knjižničarska društva u Hrvatskoj da se i desetu godinu zaredom uključe u veliku zajedničku akciju “Pokrenimo zelene knjižnice”.

Akcija traje cijelu godinu, a knjižničarima su na ponudi filmovi s 11. E?! – Okolišnog film festivala koje mogu prikazivati tijekom godine dana do iduće zajedničke akcije. Besplatno preuzimanje i prikazivanje u sklopu akcije “Pokrenimo zelene knjižnice” omogućila je Zelena akcija koja surađuje s Komisijom za zelene knjižnice redovito svake godine od 2015. godine. Suradnja se događa preko Okolišnog filmskog festivala koji se organizira od 2014. godine. Zelena akcija od 2015. godine dio filmova s festivala daje na korištenje knjižnicama kroz godišnje akcije “Pokrenimo zelene knjižnice” Hrvatskog knjižničarskog društva. Tako se svake godine velik dio programa festivala nađe u knjižnicama te se na taj način festivalski program širi, a u filmovima se može uživati svugdje.

Okolišni filmski festival (OFF) kao ideja rodio se 2014. godine u Aktivističkoj grupi Zelene akcije, s ciljem da se putem dokumentarnih i igranih filmova, kao i popratnog sadržaja, okolišne teme približe novoj, široj publici. Komisija za zelene knjižnice i Društvo bibliotekara Istre započinju suradnju sa Zelenom akcijom već 2015. godine, na način da nakon završenog OFF-a nude knjižnicama filmove s netom održanog festivala. Često su to filmovi koje bi publika u Hrvatskoj rijetko mogla vidjeti, a upravo je uloga knjižnica to da pružaju informacije i znanje svojim zajednicama, što one u ovom slučaju uspješno i rade, a o čemu svjedoči oko 270 knjižnica koje su se dosad uključile u suradnju. 11. OFF financiran je sredstvima Europske unije. Iznesena mišljenja i stavovi odražavaju isključivo stav autora i ne moraju se podudarati sa stavovima Europske unije ili AMPEU. Ni Europska unija ni tijelo koje dodjeljuje bespovratna sredstva ne mogu se smatrati odgovornima za njih.

Filmovi su ustupljeni Zelenim knjižnicama od strane autora samo u svrhe edukativnih prikazivanja za obrazovne i neprofitne institucije te knjižnice. Filmovi se ne smiju koristiti u druge svrhe, niti se smiju kopirati, dijeliti ili objavljivati na internetu.
Hvala Vam što poštujete autorska prava!

Cilj akcije je motivirati knjižničare na samostalno osmišljavanje programa u sklopu Zelene knjižnice u njihovim matičnim ustanovama, ali i educiranje javnosti i širenje svijesti o održivom društvu i nužnosti zaštite okoliša.

Tablica za prijavu
O E?! – Okolišnom film festivalu
Dizajn akcije Pokrenimo zelene knjižnice
O Komisiji za zelene knjižnice

Kontakt za preuzimanje filmova: zelenaknjiznica@gmail.com
Kontakt osoba: Ivan Kraljević

Cilj Zelenih knjižnica je edukacija javnosti i širenje svijesti o održivom društvu i nužnosti zaštite okoliša kroz projekcije dokumentarnih filmova, stručna predavanja, tribine, radionice i promocije knjiga. Svatko može doprinijeti, a knjižnice kao i uvijek trebaju biti svjetionici i rasadnici novih ideja za održivo i zdravo društvo – društvo koje će voditi brigu o našem jedinom staništu – planetu Zemlji.

Više na https://zk.dbi.hr/2024/06/06/10-pokrenimo-zelene-knjiznice/

Povratak na novosti
»