• Novosti
  • / BALADRIA Summer School in Digital Humanities 2024.

BALADRIA Summer School in Digital Humanities 2024.

I ove vas godine pozivamo na sudjelovanje na BALADRIA Summer School in Digital Humanities 2024. (Zadar, 17. – 21. lipnja 2024.)

BALADRIA ljetna škola namijenjena je doktorskim studentima, te zaposlenicima baštinskih ustanova, ustanova u kulturi, visokoškolskih ustanova i instituta koji žele steći znanja i vještine u području primjene digitalnih metoda i alata u području humanističkih znanosti, odnosno digitalne humanistike.

Broj sudionika je ograničen pa vas potičem na čim raniju prijavu.

U sklopu programa aktivno se izmjenjuju predavanja i radionice, s većim naglaskom na radioničkom radu, u kojima se izlažu i predstavljaju razne digitalne istraživačke metode u području humanistički znanosti, osobito one vezane uz strukturiranje podataka, isporuku, čišćenje i rudarenje podataka, vizualizacije, procesuiranje i analizu teksta/korpusa, konkordancije, XML, znanstveno označivanje teksta, analizu mreža, crowdsourcing, te osnove programiranja u humanističkim znanostima i obradu i analizu slike i umjetnu inteligenciju. Prvi dani namijenjeni su zajedničkim radionicama i predavanjima, a drugi dio namijenjen je vođenom grupnom radu u kojem se grupe formiraju u skladu s interesima polaznika te svaka grupa uz vođenje nastavnika osmišlja i provodi manji konkretni projektni zadatak koji se na završetku ljetne škole izlaže polaznicima.

Jedan broj naših polaznika prošlih godina naknadno je nastavio rad na tim projektima ili temama, koji su izlagali na međunarodnim konferencijama u području digitalne humanistike, a najveći je broj ostao u kontaktu i razvijao suradnje i nakon BALADRIA ljetne škole.

Pridružite nam se i ove godine!

Više informacija na: https://conference.unizd.hr/baladria2024/

Više podataka o programu bit će objavljeno uskoro.

BALADRIA ljetne škole inicirao je iInstitute, Linnaeus University’s iSchool, a organizira se u suradnji s Odjelom za informacijske znanosti Sveučilišta u Zadru, DARIAH, DARIAH-HR i Sveučilištem Uppsala od 2019.

Povratak na novosti
»