Knjižnice – motor (ne)idealnog grada

Mjesto održavanja: Rijeka, Art kvart Benčić, 2. 12. 2022.

Organizator: Gradska knjižnica Rijeka

Održavanja: uživo, za stručnu zajednicu, otvoreno za javnost

Poveznica na live stream skupa: https://www.youtube.com/watch?v=J7Ul72pXVjs

Tema: Međuodnos razvoja knjižnica u urbanim sredinama i šireg gradskog razvoja
Podteme: – odnos knjižnice i arhitekture
– oblikovanje novih knjižnica
– programiranje za knjižnice novog doba

Skup se organizira povodom 60. rođendana Gradske knjižnice Rijeka, a ususret novoj središnjoj zgradi riječke gradske knjižnice.
Središnje je pitanje ovoga stručnog skupa može li i kako knjižnica stvarati idealan grad i koje je mjesto knjižnice u neidealnim gradovima. Neka od pitanja na koja će se pokušati dati odgovor su i: Kako se knjižnice neposredno prožimaju s gradom i zajednicom? Koji je odnos knjižnice i arhitekture? Koje je mjesto knjižnica u zelenoj transformaciji? Jesu li knjižnice dio industrije 4.0? Kakav je utjecaj knjižnice na razvoj zajednice? Koji su ključni izazovi koje donosi razdoblje do 2030. godine?

9.30 – 10 sati: okupljanje sudionika
10 – 10.15 sati: pozdravni govori (Marko Filipović, gradonačelnik Grada Rijeke i Niko Cvjetković, ravnatelj Gradske knjižnice Rijeka)
10.15 – 10.45 sati: Arhitektura knjižnica u širem razvoju gradova (prof. Janez Koželj, dipl.ing.arh)
10.45 – 11.15 sati: Svakodnevni grad  knjižnica kao treće mjesto (dr. sc. Sara Ursić, sociologinja)
11.15 – 11.30 sati: pauza za kavu
11.30 – 12 sati: Razumijevanje knjižnice u kontekstu urbanosti: utjecaj kulturno-socioloških
paradigmi na promišljanja suvremenih knjižničnih prostora (dr. sc. Tatjana Aparac-Jelušić, red. prof. u miru)
12 – 12.30 sati: Promjene koje su potakle pomake ili Kako je Knjižnica postala Moja knjižnica (Aleksandra Šutalo, ravnateljica Gradske knjižnice Požega)
12.30 – 14 sati: zajednički ručak svih sudionika uz glazbenu pratnju DJ-a Mirilo
14 – 15 sati: vođena šetnja dijelom nove zgrade Gradske knjižnice Rijeka i budućim kvartom Knjižnice
15 – 16 sati: panel Kraj puta početak je puta: što narodne knjižnice doista znače i mogu značiti lokalnoj zajednici, ekonomiji, razvoju (moderator: prof. dr. sc. Srećko Jelušić, sudionici: dr. sc. Sara Ursić  sociologinja, prof. Janez Koželj  arhitekt, dr. sc. Tatjana Aparac-Jelušić  red. prof. u miru, Aleksandra Šutalo  ravnateljica Gradske knjižnice Požega, Mirela Pašić  stručnjakinja za rad s mladima, Vedran Jakominić  poduzetnik, Ivan Šarar  pročelnik za kulturu Grada Rijeke, mr. sc. Saša Randić  arhitekt nove zgrade Gradske knjižnice Rijeka i Dječje kuće)
Knjižnice su često interno opterećene pitanjem arhitekture i vlastitog fizičkog prostora, iako je krupnije pitanje što razmišljanje o knjižnicama kao softveru zapravo doista dodaje slojevima gradskog razvoja na svim razinama – ekonomskoj, društvenoj, političkoj, urbanističkoj… Transformacija kompleksa Benčić u društveno-kulturno područje suočena je s izazovima koji postavljaju pitanje na koji način jedna narodna knjižnica u ovakvom revitalizacijskom projektu doista utječe i na šire osnaživanje grada i njegove zajednice, što će biti središnja tema ovog panela koji u raspravu ujedinjuje širok krug gradskih aktera.

Rok i način prijave sudjelovanja: za sudjelovanje uživo prijave se primaju na e-adresu prijave.programi@gkri.hr do 25. studenoga ili do popunjenja raspoloživih mjesta (50 slobodnih mjesta).
Skup je podržalo Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske.

»