Stručni skup Izgradnja kvalitetnih knjižničnih zbirki za djecu : knjižničar zna!

Mjesto održavanja: Knjižnice grada Zagreba, Multimedijalna dvorana, Starčevićev trg 4, 24. 3. 2023.

Mjesto održavanja: uživo u Multimedijalnoj dvorani Odjela za djecu i mladež Gradske knjižnice, Starčevićev trg 4, Zagreb (do 60 sudionika) i putem Zoom platforme, 24.03.2023.
Organizator: Hrvatsko knjižničarsko društvo – Komisija za knjižnične usluge za djecu i mladež, Komisija za nabavu knjižnične građe i međuknjižničnu posudbu i Knjižnice grada Zagreba – Knjižnica Medveščak

 

Stručni skup „Izgradnja kvalitetnih knjižničnih zbirki za djecu : knjižničar zna!“ održat će se 24. ožujka 2023. s početkom u 9:30h u hibridnom obliku: uživo u Multimedijalnoj dvorani Odjela za djecu i mladež Gradske knjižnice, Starčevićev trg 4, Zagreb (do 60 sudionika) i putem Zoom platforme za videokonferencije (do 100 sudionika). Organizatori su Hrvatsko knjižničarsko društvo – Komisija za knjižnične usluge za djecu i mladež, Komisija za nabavu knjižnične građe i međuknjižničnu posudbu i Knjižnice grada Zagreba – Knjižnica Medveščak.
Skup će se tematski baviti teorijskim i praktičnim aspektima nabave raznolike građe za dječje i školske knjižnice, te izgradnje kvalitetnih zbirki za djecu i mlade. Cilj Skupa je omogućiti razmjenu znanja, praksi i ideja među članovima stručne zajednice vezanim za nabavu knjižnične građe za posebne skupine korisnika dječjih knjižnica.
Program će bit sastavljen od uvodnih izlaganja, primjera dobre prakse i rasprave. Uvodna izlaganja održat će dr. sc. Marija Ott Franolić, dr. sc. Ivana Martinović, izv. prof. i dr. sc. Alica Kolarić.
Sudjelovanje uživo i putem Zoom platforme može se prijaviti do 17. ožujka 2023. putem prijavnica prema navedenom cjeniku:

Članovi HKD-a                Ostali
Rana kotizacija (uplata do 10. ožujka 2023.)        15 EUR                            20 EUR
Puna kotizacija (uplata nakon 10. ožujka 2023.)   20 EUR                           25 EUR

Rok za prijavu sudjelovanja: 17. ožujka 2023. putem prijavnice.
Rok prijave za sudjelovanje s izlaganjem primjera dobre prakse: do 6. ožujka 2023. putem prijavnice.
Program Skupa bit će dostupan tijekom ožujka 2023. godine na mrežnim stranicama HKD-a.


Upute autorima izlaganja:

Izgradnja knjižnične zbirke obuhvaća različita područja – od teorijskih i praktičnih osnova knjižničarske struke, nakladništva i tržišta do poznavanja razvojnih karakteristika i potreba specifične skupine korisnika narodnih i školskih knjižnica.
Neke od mogućih podtema su: vrednovanje zbirke, smjernice za izgradnju zbirke unutar Standarda za narodne knjižnice, nabava igračaka, multimedije, nabava i izgradnja zbirke u školskim knjižnicama, suradnja s nakladničkim kućama i ponuda građe itd.
U obzir će se uzeti samo originalni radovi koji dosad nisu objavljeni ili izlagani.
Tekst sažetka treba sadržavati do 250 riječi. Obavijest o prihvaćenom izlaganju bit će dostavljena e-poštom do 13. ožujka 2023. godine.

Predviđena su pozvana izlaganja domaćih predavača, stručnjaka iz područja knjižničarstva i informacijskih znanosti, a u drugom dijelu predstavljanje primjera dobre prakse te na kraju rasprava.
Rokovi za prijavu izlaganja i sudjelovanja bit će objavljeni u drugom pozivu zajedno s informacijom o iznosu kotizacije.

Prijava sudjelovanja

 

Program skupa
9:30 – 10:00 / Okupljanje sudionika, provjera opreme i veze
10:00 – 10:15 / Pozdravne riječi u ime organizatora
10:15 – 11:30 / Pozvana izlaganja
● dr. sc. Ivana Martinović, izv. prof.: Izgradnja i upravljanje zbirkama knjižnične građe za djecu
● dr. sc. Alica Kolarić: Kvalitetna zbirka za djecu – kako knjižničar zna?
● dr. sc. Marija Ott Franolić: Knjižnice kao idealno mjesto poticanja čitanja i otkrivanja pravih umjetničkih sadržaja za djecu i mlade
11:30 – 11:50 / Stanka
11:50 – 12:05 / prof. dr. sc. Tatjana Aparac-Jelušić: Predstavljanje novog Standarda za školske knjižnice
12:05 – 14:00 / Izlaganja primjera dobre prakse
• Ana Sudarević, Kristina Romić (Osnovna škola Dubovac; Nacionalna i sveučilišna knjižnica Zagreb): Školske knjižnice u Hrvatskoj: koliko i što nabavljaju
• Ana Sudarević i Jasna Milički (Osnovna škola Dubovac; Osnovna škola Marija Bistrica): Građa lagana za čitanje : novi izazovi za školske knjižničare
• Ankica Karakaš Radošević (Osnovna škola Đakovački Selci): Izgradnja učeničke zbirke na stranim jezicima u školskoj knjižnici
• Ivana Jakšić i Sonja Jurat (Gradska knjižnica Kaštela) : Praktični primjer zbirki u Dječjem odjelu Gradske knjižnice Kaštela: Zbirka građe lagane za čitanje i Zbirka građe edukativnih slikovnica
• Maja Jurenić, Margareta Matijević Kunst, Janja Severović (Knjižnice grada Zagreba – Gradska knjižnica Ante Kovačića Zaprešić): Dječji odjel Gradske knjižnice Ante Kovačića Zaprešić – Kako smo se mijenjali kroz godine
• Matea Žilić (Gradska knjižnica Slavonski Brod): Što i/ili tko diktira izgradnju fonda na Dječjem odjelu Gradske knjižnice Slavonski Brod?
• Natalija Dragoja (Knjižnice grada Zagreba): Što ima novoga? Knjižničar zna!
• Martina Barišić (IBIS grafika): Pali maštu, polijećemo!
• Mr. sc. Emica Calogjera Rogić (Školska knjiga): Dijete knjiga: O važnosti čitanja i odabira knjiga za djecu
14:00 – 14:30 / Rasprava i zaključci skupa
Snimka stručnog skupa Izgradnja kvalitetnih knjižničnih zbirki za djecu: knjižničar zna! objavljena je na YouTube kanalu Knjižnica grada Zagreba.

»