- -
Naslovnica
-
Hrvatsko knjižničarsko društvo  en English language
-
zaglavlje
-  
- -
Pretraživanje
HKD web
Internet (Google)IFLA EBLIDA NSK UNESCO     
Facebook
-
stranica za ispis stranica za ispis obavijesti      česta pitanja      plan stranica      kontakt
kalendar događanja      skupovi      dokumenti      izdanja      linkovi
HKD  //  Obavijesti
Obavijesti


EBLIDA-ina kampanja Pravo na e-čitanje  (objavljeno: 23.04.2014)

Dana 23. travnja 2014., dok se širom svijeta obilježava Svjetski dan knjige i autorskog prava, a u knjižnicama širom Hrvatske i Noć knjige, Europski ured za knjižnične, informacijske i dokumentacijske udruge (EBLIDA) započinje europsku kampanju Pravo na e-čitanje (The right to e-read).

Hrvatsko knjižničarsko društvo dosad je priredilo i objavilo hrvatski prijevod dvaju EBLIDA-inih dokumenata o e-čitanju:

Europske knjižnice i izazovi e-nakladništva (http://www.hkdrustvo.hr/clanovi/alib/datoteke/file/EBLIDA%20-%20Europske%20knjiznice%20i%20izazovi%20e-nakladnistva%20-%20HKD%20web.pdf)

Pravo na e-čitanje : način postupanja s e-knjigama za europske knjižnice (http://www.hkdrustvo.hr/hkdnovosti/clanak/718)

Opširnije o EBLIDA-inoj kampanji Pravo na e-čitanje:
http://www.eblida.org/news/e-read-day.html
http://www.eblida.org/e-read/the-campaign.html


Priznanje Američkoga knjižničarskog društva (ALA) Knjižnici i čitaonici „Fran Galović“ Koprivnica  (objavljeno: 23.04.2014)

Knjižnica i čitaonica „Fran Galović“ Koprivnica dobitnica je priznanja Američkoga knjižničarskog društva (ALA) za inovativne međunarodne knjižnične projekte u 2014. godini. Priznanje je koprivničkoj knjižnici dodijeljeno za projekt pokretanja i organiziranja lokalne mreže podrške romskoj zajednici.
Knjižnicu i čitaonicu „Fran Galović“ Koprivnica za priznanje ALA-e kandidiralo je Hrvatsko knjižničarsko društvo.
Čestitamo!
(Opširnije)


Čestitka!  (objavljeno: 17.04.2014)

Hrvatsko knjižničarsko društvo želi Vam sretan Uskrs!


HKD Uredništvo mrežnih stranica: anketa  (objavljeno: 14.04.2014)

Uredništvo mrežnih stranica Hrvatskoga knjižničarskog društva provodi anketu kojom želi prikupiti vaša mišljenja o informativnosti sadašnjih mrežnih stranica HKD-a, prijedloge uvođenja novih sadržaja, unaprijeđenju navigacijskih mogućnosti, poboljšanju međusobne komunikacije i bilo čemu drugome što ste uočili prilikom posjeta stranicama. Sve što bude moguće nastojati ćemo ugraditi u mrežne stranice Društva na zadovoljstvo kolegica i kolega.
Anketa sadrži 15 pitanja i namijenjena je cijeloj hrvatskoj knjižničarskoj zajednici. Nadamo se da nećete propustiti prigodu za iznošenje svojega mišljenja jer je za popunjavanje ankete potrebno samo 10-tak minuta.

Zahvaljujemo na suradnji i srdačno vas pozdravljamo,
članovi Uredništva mrežnih stranica HKD-a


Stručni skup Knjižnice u procjepu 2  (objavljeno: 14.04.2014)

Knjižničarsko društvo Sisačko-moslavačke županije i Komisija za katalogizaciju Hrvatskoga knjižničarskog društva po drugi put organiziraju Stručni skup Knjižnice u procjepu.
Tema skupaKatalogizacija s osmjehom? : teorijski i praktični pristupi suvremenoj katalogizaciji.
Skup će se održati u Sisku, 15.-16. svibnja 2014. u hotelu Panonija.
Rok za prijavu sudjelovanja bez izlaganja: 27. travnja 2014.
opširnije 


IFLA-ina Izjava o knjižnicama i razvitku  (objavljeno: 11.04.2014)

Na sastanku Komisije za slobodan pristup informacijama i slobodu izražavanja (31. siječnja 2013. god.) jednoglasno je prihvaćen prijedlog Alemke Belan Simić, koji je kasnije prihvatio i Glavni odbor Hrvatskoga knjižničarskog društva, da se prevede i objavi IFLA-ina Izjava o knjižnicama i razvitku (IFLA Statement on libraries and development). Izjavu je odobrio IFLA-in Upravni odbor na konferenciji u Singapuru, 16. kolovoza 2013. Tekst je prevela Mila Maršić, a stručnu redakciju obavila je Aleksandra Horvat.


62. broj HKD Novosti  (objavljeno: 09.04.2014)

Objavljen je proljetni broj HKD Novosti, pristupiti mu možete na staroj adresi: http://hkdrustvo.hr/hkdnovosti/. Središnja tema su specijale knjižnice, a također donosimo tekstove o projektima Gradske knjižnice Rijeka, o knjižničnom programu Zaki i mnoge druge. Uvjerite se sami!
Tema sljedećeg broja su školske knjižnice, primamo ideje i prijedloge te nudimo pomoć i suradnju u oblikovanju tekstova. Rok za predaju tekstova je kraj svibnja. Upute autorima dostupne su na adresi: http://hkdrustvo.hr/hkdnovosti/upute_autorima/


Strategija hrvatskog knjižničarstva 2015.-2020.g. : javna rasprava  (objavljeno: 07.04.2014)

Kako bi najšira hrvatska knjižničarska zajednica bila upoznata s Nacrtom 'Strategije hrvatskog knjižničarstva 2015.-2020.g.' te mogla iznijeti svoje prijedloge i primjedbe, a na molbu Hrvatskoga knjižničnog vijeća, na mrežnim se stranicama Hrvatskoga knjižničarskog društva objavljuje vijest o javnoj raspravi o Nacrtu 'Strategije hrvatskoga knjižničarstva 2015.-2020.g.'.
'Preambulu' i Nacrt 'Strategije' sastavile su članice Radne grupe za pripremu Nacrta Strategije.

Javna rasprava o Nacrtu 'Strategije' otvorena je do 7. svibnja 2014.g.

Primjedbe i prijedlozi mogu se slati poštom na adresu Radne grupe za pripremu Nacrta Strategije (Hrvatsko knjižnično vijeće, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Runjaninova 2, 10000 Zagreb, s naznakom: Nacrt 'Strategije hrvatskoga knjižničarstva 2015.-2020.g.'), ili elektroničkom poštom na adresu Hrvatskoga knjižničarskog društva (hkd@hkdrustvo.hr, s naznakom: Za Radnu grupu za pripremu Nacrta Strategije – Hrvatsko knjižnično vijeće). Sve primjedbe i prijedlozi koji elektroničkim putem stignu na adresu Hrvatskoga knjižničarskog društva, biti će proslijeđeni Radnoj grupi za pripremu Nacrta Strategije Hrvatskoga knjižničnog vijeća.

(opširnije)

1. okrugli stol o javnom zagovaranju  (objavljeno: 01.04.2014)

Hrvatsko knjižničarsko društvo – Komisija za javno zagovaranje i Radna grupa za pravne i srodne knjižnice u suorganizaciji s Gradskom knjižnicom Marka Marulića u Splitu, Sveučilišnom knjižnicom u Splitu i Pravnim fakultetom u Splitu priprema 1. okrugli stol o javnom zagovaranju: Zagovaranje za knjižnice i knjižničarstvo.
Okrugli stol će se održati u srijedu, 21. svibnja 2014. godine u Splitu  u Središnjoj knjižnici Gradske knjižnice Marka Marulića.
Rok za prijavu izlaganja je 25. travnja 2014. godine.

(opširnije)

39. skupština Hrvatskoga knjižničarskog društva: prijave izlaganja  (objavljeno: 31.03.2014)

Produžen je rok za prijavu izlaganja na 39. skupštini Hrvatskoga  knjižničarskog društva.
Prijave za izlaganja, radionice i okrugle stolove otvorene su do 30. travnja 2014.
Prijave za postere otvorene su do 10. svibnja 2014.

Opširnije
 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11-20 | 21-30 | 31-36 | sljedeća stranica >>
- -
- - -
- -
  pravne napomene  |   uredništvo  |   webmaster  |   autorsko pravo © HKD, 2002
- -
- - -
- w3c_wai w3c_css w3c_html -